reklama

Ako sme (ne)upratali

Práca v domácnosti je často otravná a len čo ju dokončíme, môžeme začať znova. Predstava, že by ju niekto robil za nás je lákavá. Ale nie vždy to vyjde podľa plánu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Návrat z dovolenky a začiatok školského roka je pre poriadok v domácnosti veľká záťaž. Manžel sa vrhol na burinu v záhrade a ja na horu prádla. Požiadať o pomoc syna chcelo odvahu a veľa trpezlivosti. Keď som videla, ako zametá schody opretý o stenu, pochopila som, že ho strašne preťažujeme.

Takto to išlo niekoľko dní, z neporiadku neubúdalo, špinavé prádlo naopak pribúdalo a atmosféra v rodine hustla. Rozhodla som sa konať. Google mi po zadaní "upratovanie v domácnosti" predhodil niekoľko lákavých ponúk. Vraj upracú za mňa, kompletne sa postarajú o našu domácnosť kým ja sa môžem venovať príjemnejším veciam. Upratujú rýchlo, efektívne, eko, bio, garantujú vysoký lesk, stopercentnú kvalitu a neviem čo ešte. Úplne ohúrená som hľadela do počítača, kde mi sľubovali poslať gazdinkú, ktorá úplne zmení môj život. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napísala som niekoľkým firmám a požiadala ich o predloženie ponuky. Ozvala sa jedna, ostatné majú zrejme plné ruky práce niekde inde. Šikovné gazdinky, či ako sa tá firma volala, prejavila záujem najprv vidieť našu domácnosť. Pustila som sa teda do upratovania, čo sa nestretlo s pochopením môjho muža. Ale nechcela som potenciálnu gazdinku odstrašiť. Už niekoľko dní som žila v eufórii z predstavy vysokého lesku našich drevených parkiet a vodovodných batérii.

Po dôkladnej obhliadke našej domácnosti som obdržala ponuku. Cena mi vzala vietor z plachiet. Vyžiadala som si čas na rozmyslenie a pomaly sa zmierovala s tým, že kompetentné gazdinky budú drhnúť sprchový kút v inej domácnosti. Ponuka obsahovala okrem pravidelného upratovania aj ceny za takzvané jednorázové úkony ako napríklad umytie okien alebo upratanie kuchynskej linky. No, to sme teda dávno nerobili, pozrela som sa kriticky na naše okná. Možno si to šikovná gazdinka všimla, a preto to zahrnula do ponuky. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ponuka mi vŕtala v hlave aj naďalej a pri vyberaní príborov sa nedalo ignorovať omrvinky, zrniečka, škvrny od kečupu... aby som to skrátila, zvyšok víkendu som strávila vypratávaním, drhnutím, triedením a ukladaním kuchynskej linky. V kuchyni sa mi kopili hromádky vecí, ktoré patria mame, svokre, vecí na vyhodenie, potom také čo som nevedela identifikovať. Našla som osem umelohmotných vrchnákov, ale len tri misky. Ani jedna nepatrila k nájdeným vrchnákom. Prekvapilo ma koľko funkcí má môj mixér, ak teda všetky tie nájdené súčiastky patria k mixéru. Pretriedila som korenia, cestoviny, netradičné múky, ktoré som si kúpila pod vplyvom správ o zdravej výžive a odvtedy nevedela čo s nimi. Pozbierala som rozsypanú fazuľu, šošovicu, rozkotúlané piškóty a cereálie. Kým som skončila, mala som čarovných gazdiniek plné zuby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Išla som spať unavená, ale s pocitom dobre vykonanej práce. Už som takmer zaspala, keď som si spomenula na ďalšiu položku v zozname usilovných gazdiniek: upratanie ťažko dostupných horizontálnych plôch. Len silou vôle som sa udržala, aby som nešla pre rebrík a neomrkla si naše ťažko dostupné horizontálne plochy. Ale na to bude dosť času budúci víkend.

Andrea Pauliková

Andrea Pauliková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Občas cítim potrebu vyjadriť sa k tomu, čo sa deje okolo mňa. Zoznam autorových rubrík:  RodinnéNa vzdelaní záležíCesty necestyNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu