reklama

Sklamaný prvovolič

„Je to hanba, skonštatoval smutne, keď videl volebné výsledky. Jeho prvá skúsenosť s voličskou realitou dopadla veľmi zle.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Minulú sobotu sme kráčali do volebnej miestnosti s naším starším synom. Nebolo to takto prvýkrát, ale po prvýkrát mohol voliť. S určitým dojatím a hrdosťou som pozerala, ako si preberá volebné lístky a kráča za plentu. S dojatím rodiča, ktorého dieťa definitívne vyrástlo a s hrdosťou, že sa chová zodpovedne. Študuje v zahraničí, ale na voľby prišiel domov, vybral si sám koho bude voliť na základe preštudovania volebných programov a zdravého rozumu.

V noci sa Slovenskom prehnala smršť a ráno sme sa zobúdzali do čudného sveta. „Je to hanba“, skonštatoval, keď videl volebné výsledky. Hanba a zároveň vlastne logický dôsledok. Roky zanedbávania problémov, kradnutie, arogancia a žiadne zábrany ako aj beznádej a frustrácia doviedli do parlamentu krajnú pravicu. Prešiel týždeň a hanba nadobudla ešte väčší rozmer. Skrývaním sa za politickú zodpovednosť je legitimizovaná vláda tých, ktorí extrémistom otvorili dvere.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 „Je to hanba“, skonštatoval smutne a odišiel do školy. Jeho prvá skúsenosť s voličskou realitou dopadla veľmi zle. Pravdepodobne to skúsi aj nabudúce. Pozrie si programy, pripraví sa a odovzdá svoj hlas, dúfajúc, že táto krajina má ešte stále šancu. Ak bude znova sklamaný, je otázne, či to skúsi opäť.

Na prvovoličov sa znieslo veľa kritiky. Táto kritika patrí predovšetkým rodičom a systému vzdelávania. Nezdá sa mi, že by vznikajúca vláda trpela prehnanou starostlivosťou o túto tému. Ministerstvo školstva zveruje strane, ktorá bude pravdepodobne (jej minulosť to dokazuje) venovať pozornosť hlavne tomu, aby z mladých vyrástli praví Slováci. Vítanie rána s hymnou na perách, čítanie Jánošíka (žiadny Harry Potter) a preambula ústavy vedľa tabule. Obavám sa, že toto budú priority.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hrôza ma obchádza pri správach o zrušení divadelného predstavenia v Brezne. Aby to tak vnímali aj mladí ľudia, musia sa naučiť predovšetkým kriticky myslieť, poznať historické súvislosti a rozpoznať manipuláciu a demagógiu. Netreba sa snažiť vychovať dobrých Slovákov, treba sa snažiť vychovať dobrých ľudí.

Šikovní mladí ľudia majú (našťastie pre nich) aj iné možnosti ako to skúšať do nekonečna a dostávať zas a znova tú istú alebo veľmi podobnú zlú odpoveď. Ale ak prestanú skúšať, tak to pre túto krajinu nie je dobrá správa.

Andrea Pauliková

Andrea Pauliková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Občas cítim potrebu vyjadriť sa k tomu, čo sa deje okolo mňa. Zoznam autorových rubrík:  RodinnéNa vzdelaní záležíCesty necestyNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu