reklama

Saga z Islandu v imejloch.Na juhu,ale tam tiez zima.

Drahe Bratia a Sestry,Odkedy som pisal posledny imejl sa tu dohromady nic nestalo.Skoro.Sory, uvodom Vas vsetkych srdecne pozdravujem.Zas by som zabudol.Behom tych dni co som sa odmlcal zme tu mali dalsie 2 workempy a ja som pocas druheho isiel na juh Islandu.Samozrejme na workemp.Na prvom tu dokonca prisla ako kempliderka Tana od nas.Co sa tyka ludi nikto vynimocny tu nebol ,ked neratam spaniela co tu 2 tyzdne pobehoval v ruzovych obtiahnutych nohavkach.Co sa tyka roboty , robili zme presne to coho som sa bal.Dokoncovali sme chodnik.Ked som sa to dozvedel uz som si chystal irecite slovenske nadavky ,ale na stastie mna dali kosit travu , cize som sa tomu vyhol .

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)


Najakcnejsi zazitok z kempu:
Tyka sa Tani a jej pokusu riadit terenny motor-konkretne auto.
Reku isla soferovat.Skusim opisat jak to vyzeralo:
Predstavte si auto. Konkretne cervene.Terenne.Nissan.4 krat 4.To neni matematicky priklad to je pohon na vsetky kolesa.SPZ : TG 126. 5 dverove a 5 miestne.7 rocne.Smerovky nefunkcne.
Auto ide po ceste z lavy samozrejme.V parku.Dnu Tana a Simon.Tana soferuje, Simon radi.Vraj aby sa drzala viac v pravo ,Tana posluchne.Nezda sa mu to ,odporuca este viac do prava.Tana opat pocuvne.Chybicka sa vludila- viac do prava je uz iba zraz do priekopy,a tak sa stalo ze ostali visiet na okraji.Prvych 5 minut sa nedialo nic.Druhych 5 tiez ne. Az tretich 5 minut zacali zistovat ci ked vystupi Tana z auta ,ostane na ceste ,alebo sa prekotula do priekopy.Nestalo sa ,motor ostal na kraji.Prisla uderka z parku Gunny a Einar pofotili ,zasmiali sa a nakonec ho vytiahli naspat.Nie rucne, traktorom.

Workcamp juzny Island-Hvosvollur-ale tu tiez zima:
Sa konal od 11.08 do 25.08 zisla sa poriadna zmeska ludi.Zo vsetkych ludi spomeniem styroch najzaujimavejsich.Taze : Sachiko ,Kaori ,dievcata a Takashi vsetko japonci,
Arabsky tenorista Omar vraj z Egypta ,ale zije v USA.
A nakonec spanielka co sa volala presne skoro jak morovy stlp v Kosiciach: Imaculada.Ratam a zistujem ze su dokonca piati.
Zazitok z Takashim . Pri zoznamovacom veceri vytiahol nemec Lukas rum.Samozrejme prizvali zme zoznamit sa aj Takasiho ,a vsetci sa tesili co to bude za komedia ked vypije,kedze vieme ,ze vela toho japoncici neznesu.Napodiv chlapec vypil 2 rumy a stale bol relativne v pohode.
Po tretom zacal robit nejake hmaty a vravel ,vraj je tiger.V tom stave akom bol a co vystrajal sa mu nikto neodvazil odporovat a vsetci suhlasne prikyvovali.
Po stvrtom pohariku uz blabotal daco o sogunovi ale to mi zme boli uz v bezpecnej vzdialenosti v kuchyni .Po siestom rume zabludil v telocvicni a nevedel nas najst .
Takto ,jeden den bol vyhradeny pre japoncov , varili nam tradicne jedla .Menu : predjedlo ryzove kolaciky z travou morskou. Polievka:vyvar z ryze ,hlavne jedlo ryza na divoko, pre vegetarianov sladka ryza a tak sa mi vidi ze este aj palicky s ktorimi sme sa pokusali jest prvu pol hodinu boli z ryze.Tak sme ochutnali ryzu na vsakovake sposoby iba na tekuto nie.
Vraj japonci mozu pit ,alebo kupovat alkohol ,niesom si isty s tymto, az od 21 rok.Miesto ochutnavky tekutej ryze zme skladali original origami.
Za zmienku stoji tiez arabsky tenorista Omar.Ten pil tolko, jakeby nikdy necital rozpravky tisic a jednej noci .Napadlo ma ,mozno preto ,ze bol stale pod strechou a alah ho nemohol vidiet.Tak sikovne to vraj maju vymyslene.Ale zato velmi poctivo kazdy den kontroloval aky druh masa mame na veceru.Jeho sen je byt pilotom.
Onee,napln roboty bolo ako zvycajne robenie turistickeho chodnika.Sa mi uz nechce k tomu vyjadrovat ,hadam iba tolko ,ze vsetci po skonceni kempu nadavali na vsetky chodniky tu na Islande, a uz nikdy nepridu na Island. Cez prvy vikend nas zobral lokalny ony,neviem to prelozit ale v anglictine to je local person, na vylet do mesta ktore citalo 70 ludi a okolo ktoreho sa rozprestieraju najvacsie bandurkove polia na Islande.Z vlecky traktora sme kukali na tie nekonecne polia a poviem vam zanechalo to vo mne hlboky ,by som povedal az kulturno -umelecky zazitok.Este 20 minut po vysypani z vlecky som nebol schopny slov.
Dalsi vikend zme isli pozriet ine kulturne prirodne pamiatky Islandu.Na tomto vylete sa nic zvlastne neprihodilo ,ked nepocitam jak sa podarilo lokalnemu onemu zabuchnut kluce v aute ,keby taliansky mafiozo Fabio nenosil zo sebou vsade nozik ta sa nedostaneme dnuka.Predposledny den som videl prvy raz na vlastne oci slabu polarnu ziaru. Uz tak je ,ze mame tu aj tmu ,presne taku aku si pamatam z domu. .Asi chcete vediet ako vyzera ziara.Taka ziara vyzera skoro presne tak isto ako duha,ale su tam malicke rozdiely. Napr: ziara sa rozprestiera na oblohe ,zvycajne nocnej, ma viac farieb a neni do obluku.Vravim ,nepatrne rozdiely.

DENNIK :

25.JULA -na tri dni ma vzali na vypomoc na zapad. Pvovodne sme tam mali spat do stredy ,ale sa sme vratili v pondelok vecer nazad aby sme sa mohli vratit nazad v utorok rano. .Tradicne napln prace bola robenie chodnika, mam pocit ,ze to je najoblubenejsia cinnost na vikingov, v lese co mal asi 50 stromov,na slovensku to volame ,remizka ,pre vikingov je to stredne hlboky les.To najprv u nas v parku vyrubali asi 30 stromov, posekali ich na marne kusky aby neskor se z tym mohli vysypat novy chodnik,ale najprv aj tam museli vyrubat 10 stromov(zavadzali pri budovani chodniku) aby mohli ukazat celemu svetu aky maju krasny stredne hlboky les na Islande.Obaja lesni ,alebo ako ich mam nazvat,inzinieri sa ma cele dva dni v kuse pytali ci sa mi paci ich les,a ja som ako mlyncek dookola opakoval ,ano.(mimochodom ,iba jedno percento Islandu je zalesnene, na Sk je to okolo 40 percent)Ked sme sa o desiatej v noci ,ale za vidna vymotali z lesa a roboty,sli sme do hotela,nedaleko mora.
Po veceri som sa isiel k nemu prejst .Pridem tam a co nevidim? More! A fakt som ho nevidel lebo bol odliv.
V rozpise prilivov a odlivov bolo napisane ,ze najblizsi priliv bude o pol hodinu ,tak som sa vratil.
Zamyslel som sa: more ma priblizne dva strany ?
A to ked je na jednej strane odliv,ta na druhej bude asi priliv nie?
Alebo jak to je?

30.JULA- pozval nas kolega Gunny na party k nemu domov.Ze sa bude opekat jahna.Teda ne samo ,ale ze mi ho budeme opekat.Vraj mame sa dostavit das na 17:30 bo treba aj daco pomohnut.Zoznamil som sa z prvymi 2 vikingami, vlastne vobec prvymi cudzincami,co vedeli kde je Slovensko ,ale boli iba v hlavnom meste,tak som ich pozval k nam.Slubili ,ze pridu ,len ich musim ist cakat do Kodane.Na party prisiel aj dalsi kolega Oli ,mimochodom vypil za vecer asi 30 piv , co chodi do roboty zo psami,vynimocne nemal psov zo sebou.Po konzumacii jahnaciny sa pristupilo ku konzumovaniu alkoholickych napojov takto najoblubenejsej cinnosti vikingov vo volnom case. Vsetci pili sme a rozpravali sa ,neskor uz iba pili.Snazil som sa zos vikingami drzat krok ,alebo log? v piti a asi sa mi to aj darilo lebo sa na mna vsetci usmievali a priatelsky poklepavali po chrbte.Aj sa ma pytali ci nemam nahodou vikinskych predkov ,na co ja som od
povedal ze ne, ale som doma nacvicoval. S pribudajucimi promilami sa vikingom cim dalej tym menej chcelo rozpravat anglicky.Poslednu hodinu a pol sme presedeli zo Simonom uplne ticho ,ale bavili sme sa vyborne.Cize vobec.O polnoci sme este slavnostne porozbijali vsetky prazdne flase ,ako je dobrym zvykom na poriadnej vikingskej party a pobrali domov.


PS: Dufam ,ze vam nevadi moj silny anglicky prizvuk.

Martin Andrejčák

Martin Andrejčák

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu