reklama

Aká si, Európa? Budíček!

Európu rozvracajú nesplatené dlhy. Lepšie je dať než požičať a potom byť zatrpknutý voči dlžníkom, ktorí nesplatili dlh. Treba dávať z čistého srdca a dobre si rozvážiť, komu čo dávaš. Komu pomáhať? Grékom, PIIGS, či bankárom, či myslieť na poctivých pracujúcich? Veď keď pomáhame druhým, pomáhame sebe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dnes sa ocitáme dosť jasne na križovatke materializmu a konzumu - a následne diktatúry bohatých a kolektívneho zlyhania, kedy všetci poctiví občania majú zaplatiť za nekompetentnosť, neschopnosť a chyby niekoľkých dominantných jedincov, sebastredných manipulátorov riadiacich EÚ. Pozor! Bez následnej výmeny tejto vládnej garnitúry a ich politických a finančných, štátnych poskokov. Dnes tým ohrozeným druhom v Európe sú poctivo pracujúci a zodpovední politici! Nie bohatí ani nezodpovední ľudia, dlžníci. Prečo?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lebo to tu riadia bohatí ľudia, orientovaní na zisky, uspokojovanie materiálnych potrieb na úkor vyšších seba rozvíjajúcich potrieb. Sami stagnujú a nemajú záujem ani know-how vytvoriť podmienky v spoločnosti pre etický, citový, intelektuálny rozvoj občanov. Na ich rebríčku hodnôt je v popredí komfortný život a luxus ruka v ruke s vysokým spoločenským postavením a uznaním. Tvoria elitu a rozhodujú o podstatných veciach. Dnes aj o tom, či s nimi spojené banky doplatia na zlý kšeft s Gréckom. Alebo zavelia, aby sa to všelijako bankovou terminológiou zakamuflovalo a nakoniec grécke i ďalšie dlhy (PIIGS) bankám zaplatia nevinní občania aj v chudobných štátoch EÚ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže tu nejde iba o jeden krachujúci štát, ale viac štátov v dlhovej pasci, vynára sa následne omnoho väčší problém EÚ - jej charakter a smerovanie. Ak tu začínajú dominovať pokrivení ľudia, a profitujú podporovaním morálneho hazardu už v samotných novo-vybudovaných základoch, je budúcnosť EÚ dosť jasná a ľahko predvídateľná napr. pod ochrannými krídlami Čínskeho draka s autokratickým štátnym režimom, či v ďalšom vojnovom ťažení.

Druhou je pravá cesta, t.j. porozumenie tejto situácii a jej kauzálne riešenie, znovu posilniť morálny fundament. Ak chceme znovu získať dobré podmienky na sebakultiváciu, musíme odhrnúť závoj celej tejto maškarády. Pochopiť že ona je našim skutočným nepriateľom, nie dlžníci a zahájiť metodické ťaženie, ktorým by sme ju odstránili. Chce to odstrániť zlosť voči Grékom, a rozvinúť empatiu, znášanlivosť, múdrosť. Ináč kŕmime tohto skutočného nepriateľa novou potravou. Nedovoľme si nečinne sa pozerať a nechať sa frustrovať, lebo vieme, že nás to pripravuje o pokoj a rovnováhu. Chce to ísť tisícročnou cestou Tibeťanov, aby sa vytvorili podmienky pre prebudenie jednotlivcov, kedy konzumný život nebol pre nikoho príťažlivý za tú cenu, ktorú treba platiť. Kedy v každej rodine bol jeden mních, či mníška, ktorí dosiahli stav pokoja a nadhľadu, a pomohli ostatným využiť negatívne okolnosti a krízy, otrasy ako pomôcky na ceste sebavývoja. A vytvorili pôdu pre vznik nenásilnej spoločnosti s prekvitajúcim altruizmom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Európski siláci po dvoch svetových vojnách, s miliónmi mŕtvych a vyvraždených Európanov, si zaslúžia pochvalu za blesku rýchle vybudovanie novej prosperujúcej Európy a Nemecka, Francúzska, atď. Ale dnešní európski lídri by sa mali do hĺbky pohrúžiť a nehazardovať s týmto výdobytkom otcov- zakladateľov. Ani s pracovitosťou, usilovnosťou a zodpovednosťou občanov na hranici hmotnej núdze.

Tí „hore", hnaní túžbou po moci a po pozlátku, orientáciou na materiálne potreby a konzumný štýl života kuchtia na tretiu svetovú vojnu. Lebo zásobujúc európsky trh, sú zároveň aj ústretovou bankou pre konzum nabudených Európanov, i Grékov. Veď za požičané peniaze a bankové úvery sa dá toho nakúpiť viac ako iba z platu! Tak prečo nežiť komfortne na dlh!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa európski lídri, nemeckí, francúzski bankári, atď. nezbavia svojej závislosti na peniazoch, nespamätajú a nezačnú pracovať aj na svojom duchu, ak im nedôjde, že po svetových vojnách sa mali rovnako usilovne modliť ruženec, aby rozpoznali hlbšiu podstatu situácie, a prestali vnímať v nepriateľovi osobu. Ináč roztočia ešte viac špirálu zadlženosti, budú naďalej zaplavovať EÚ svojimi výrobkami a reklamami, manipulovať a vymývať mozgy kupujúcim, požičiavať pre tučné zisky. Potom bez morálneho vzkriesenia predovšetkým nemeckých bankárov a EU politických lídrov, nás znovu tento národ a jeho posluhovači ťahajú na existenciálne dno. Nedá sa očakávať, že samotní bankári si začnú sypať popol na hlavu a pochopia, že prišli o požičané peniaze.

Ak však budú znovu vystrkovať rožky a zastrašovať Európanov pred ešte väčším krachom, a urvú si z Grécka, čo ešte nevlastnia, ak si už vzali ich skalp a dušu, a my naďalej s nimi budeme hrať túto špinavú hru, a tváriť sa, že na vine sú iba dlžníci, budeme sa im zbierať na dlžné sumy a umelo ich udržovať prachatých, pri moci, a seba závislých na autách, zmyslových žiadostiach, na veciach, drogách, alkohole, potom si nezaslúžime v Európe demokraciu, pokoj a mier.

Kto vyhrá v globálnom smerovaní: nenásilný Tibet či expanzívna Čína ?

Anka Galovičová

Anka Galovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám vnuka Peťka, ktorý vie zotrvať v prirodzenom stave mysli, zatiaľ čo ja som sa to musela učiť aj u Dalajlámu Tibetu pod jeho vedením. Rada cestujem za sebapoznávaním najmä na pútne miesta. V knižnici palmových listov v Indii som našla napísaný svoj osud zhodný s mojou profesiou psychologičky pomáhať ľuďom nezakrpatieť, odovzdávať svoje skúsenosti a poznatky. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu