Hrubé kamenné múry a masívny drevený nábytok pôsobia útulne a príjemne. Na dvoroch nechýbajú bohato kvitnúce hortenzie.





Francúzi sú preslávenými labužníkmi po celom svete. Stolovanie je pre nich akýmsi slávnostným obradom. Sú štíhli a pritom jedia kaloricky hodnotné jedlá. Kladú dôraz na to, aby boli zdravé, čerstvé a rôznorodé. Jedia v pokoji, bez náhlenia a stresu. Raňajky si nedokážu predstaviť bez čerstvej bagety s maslom, croissantom s džemom a kakaom. Obed býva vždy ľahký a zdravý. Plný zeleniny, morských plodov a rýb. Ale zato večera, tá dá zabrať aj veľkým jedákom. Väčšinou začínajú večerať až po 20. hodine a končia okolo polnoci. Večera cez víkendy má nekonečne veľa chodov: ovocie, jednohubky, kanapky, zeleninové šaláty, grilovaná zelenina, pečené zemiaky, kuskus, pečená hus, teľacie, divina, puding, koláčik, syry, víno, pivo, káva a na záver calvados. Radi pri jedení debatujú a neponáhľajú sa. Užívajú si pohodu daného okamihu.


Vo Francúzsku sa neustále udržiava tradícia trhov. Vo všetkých jeho kútoch sa krája, váži, kotkodáka. Mäso, chlieb, zelenina, vajíčka, syry, planty, kvety, kohúty…

Ľudia nakupujú do veľkých tašiek, košíkov a vozíkov. Stretávajú sa, debatujú, popíjajú.




Francúzska architektúra si zachováva svojský ráz. Pri rekonštrukciách budov sa musí dodržiavať množstvo pravidiel, aby domy nestratili svoj imidž a zapadali do celkovej architektúry mesta. Nesmú sa meniť fasády domov či veľkosť okien.




Všade je kvetinová výzdoba. Mestá medzi sebou súťažia o najkrajšie kvetinové kreácie, na ktoré dostávajú dotácie.








Francúzsko je posiate množstvom parkov, botanických záhrad i súkromných záhrad. toto je pohľad do jednej súkromnej záhrady.























