Je vhodný do bylinkových, vidieckych, ale aj do moderných mestských záhrad. Okrem svojho vysoko estetického vzhľadu je možné rastlinu využiť ku kozmetickým a lekárskym účelom. Levanduľa uvoľňuje kŕče, pôsobí proti kašľu, znižuje krvný tlak, mierni vypadávanie vlasov, upokojuje nervový systém, lieči ekzémy a popáleniny. Levanduľa si nájde uplatnenie aj v kuchyni. V malom množstve ju môžeme pridať k pečenému mäsu a rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Drobné kvety sú zaujímavou prísadou napríklad do marhuľového džemu.
Najcharakteristickejšou oblasťou pre pestovanie levandule je južné Francúzsko, oblasť Provance. Atmosféru Provensálska môžete zažiť bližšie, než si myslíte. V okolí maďarského jazera Balaton je klíma veľmi podobná ako v južnom Francúzsku. Preto sa tu darí pestovaniu levandule. V mestečku Tihany, uvidíte miestnych pestovateľov a spracovateľov tejto výnimočnej rastliny. Vedia vyrobiť z levandule jedinečné výrobky - levanduľové sirupy, koláče, džemy, sladkosti, med, čaj, pivo, víno, zmrzlinu, olej a tiež kozmetické výrobky.
Nenechajte si ujsť Festival levandule od 15. - do 22. júna 2016 v malebnom kraji v okolí Balatonu, v dedinke Tihany. Počas celého festivalu prebieha kultúrny program s hudbou.
Vlani som si toto magické predstavenie vychutnala do sýtosti. Tento rok sa chystám na Dni ruží do Badenu. O tom potom.













