reklama

Krajina (často absurdných) zákazov

S letnou sezónou sa ako muchy vyrojili stovky nových zákazov a nariadení. Vyznať sa v nich je neraz rébus aj pre domorodca, nieto ešte pre zahraničného turistu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Taliansko sa hlavne na leto stáva krajinou neraz absurdných zákazov. Väčšinou sú namierené proti nevychovaným turistom (nielen zahraničným, ale aj domácim). V niektorých z nich by ste však márne hľadali logiku. Ale aj tak vás to niekedy môže výjsť draho.

Na ostrove Capri v Neapolskom zálive, ale aj v malebnom Positane, platí zákaz drevákov. Ich klepot po mestských dlažbách totiž nesmierne vyrušoval domáce obyvateľstvo, a tak tento druh obuvi v šestdesiatych rokoch zakázali. Nariadenie platí dodnes spolu so zákazom púšťať hudbu z gramofónu a jukeboxu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S odevom či obuvou súvisia aj ďalšie zákazy. Napríklad do milánskeho dómu vás nepustia v tričku vášho obľúbeného futbalového tímu. Celkovo platí zákaz vstupu v akomkoľvek oblečení, ktoré by naznačovalo príslušnosť k určitej skupine. Neprejdú teda ani tričká s politickými nápismi (ak ich bezpečnostná služba pri vchode dokáže rozšifrovať), uniforma či svadobné šaty.

Diskusiu v poslednom čase vyvolalo rozhodnutie starostu Florencie bojovať proti necivilizovaným návštevníkom dokonca hadicami so striekajúcou vodou. Presnejšie, nariadil, aby sa schody miestnej katedrály dvakrát denne umývali. A to presne v čase, keď na nich zvyknú posedávať turisti, aby tam skonzumovali svoj obed. Väčšina z nich tam totiž zanechávala všemožný odpad od plechoviek, plastových fliaš až po igelitové vrecká. Na takéto posedávanie v okolí historických pamiatok sú Taliani dosť alergickí. Nie každý si však môže dovoliť obed v reštaurácii a vstupné do múzeí neraz riadne prevetrá peňaženku. Možno by to vyriešilo pár lavičiek a odpadových košov navyše. Odporúčam konzumovať prinesené občerstvenie radšej v niektorom z parkov. Len v San Reme si rozhodne nesadajte na okraj kvetinových záhonov, ak máte viac ako 13 a menej ako 59 rokov, nelíhajte si na trávu v Albisole a v Alassiu na verejnosti pre istotu rožok so salámou ani nevyťahujte! Ak sa nachádzate vo Voghere a na hodinách už odbilo jedenásť večer, nesmiete si na lavičku sadnúť v trojici.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samostatnou kapitolou sú Benátky, kde miestnym obyvateľom už došla s turistami trpezlivosť. Platí tu zákaz ťahať za sebou kufor na kolieskach, samozrejme, kúpanie v kanáloch a skákanie z mostov je takisto činnosť, za ktorú hrozí mastná pokuta. Benátčania zvažujú aj možnosť, že vstup do mesta bude limitovaný a bude sa zaň platiť.

Od rozličných nariadení si nevydýchnete ani v talianskych letoviskách. Veľmi rozšírený je tam zákaz stavania hradov z piesku či hĺbenie jám a tiež praktizovanie všemožných druhov športu okrem na to vyhradených priestorov. Ak sa budete na pláži v mestečku Torvaianica rozháňať tenisovými raketami, môžete vyfasovať pokutu aj 300 euro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všeobecne je zakázané osviežovať sa vo fontánach, a to najmä v Ríme, kde v posledných rokoch utrpeli mnohé z týchto historických monumetov vážne škody po nájazde opitých turistov.

Obmedzenia sa však netýkajú len živých, ale aj mŕtvych. V mnohých mestách platí v letnom období zákaz zdobiť hroby zosnulých čerstvými kvetmi. Korunu všetkým zákazom nasadil starosta mestečka Sellia, ktorý sa rozhodol pokutovať občanov, ktorí zanedbávajú svoj zdravotný stav. Viac ako polovica obyvateľov má totiž cez šesťdesiat rokov a obec pomaly vymiera.

A na záver: v juhotalianskom Eboli je zakázané bozkávať sa a vymieňať si nežnosti v aute, zato v Miláne vám hrozí pokuta cez 3.000 euro, ak vám vo vozidle objavia mŕtvolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dodatok: Vzhľadom na to, že sa v diskusii a v pošte objavilo viacero otázok týkajúcich sa obmedzení pri vstupe do milánskeho dómu, prikladám dve aktuálne fotografie (zhotovené 14. júla 2017). 

Pred vstupom do milánskeho dómu si pozorne preštudujte obmedzenia
Pred vstupom do milánskeho dómu si pozorne preštudujte obmedzenia (zdroj: -ka_)
Obrázok blogu
(zdroj: -ka-)
Katarina Antenozio

Katarina Antenozio

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Cestovanie, spoločnosť, krimi, mafia... Témy vážne aj menej vážne.www.mojemilano.sk Zoznam autorových rubrík:  KrimiCestovanieMiláno krížom-krážomMafiaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu