reklama

Táto sympatická tvár podviedla tisícky žien

Massimiliano Titone je sympatický chlap, ktorý sa stále usmieva. Na prvý pohľad dobrák od kosti, a predsa ho nenávidia tisícky žien. Jeho prívetivá tvár ich totiž obrala o státisíce eur, ale aj o dôveru, sebaúctu a pokojný život.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Všetko sa začalo pred niekoľkými rokmi. Massimiliano je spontánny a spoločenský typ, no priznajme si, tak trochu narcis (ale na druhej strane fotogenický). Na facebooku aj instagrame publikuje stovky snímok. Massimiliano v aute, Massimiliano na pláži, Massimiliano raňajkuje, obeduje, večeria, číta, cestuje, kúpe sa, pracuje, oddychuje... a publikuje. Všetko. Verejne. Žiadne obscénnosti, len fotografie zo života priemerného slobodného štyridsiatnika, ktorý sa stále usmieva. Až jedného dňa mu úsmev zamrzne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 2015 ho na facebooku kontaktuje neznáma žena. „Už si sa prestal zahrávať?“ pýta sa. Massimiliano netuší, o čom je reč. Žiada o vysvetlenie a dokonca v dobrej viere udáva aj svoje telefónne číslo. Vysvitne, že niekto zneužil jeho fotografie na vytvorenie falošného profilu, cez ktorý láka peniaze od dôverčivých žien. Massimiliano žiada o zablokovanie nepravého účtu. Stane sa a vec je vybavená. Až do chvíle, keď sa rovnaký scenár znovu neopakuje. Znovu a znovu. Rozbieha sa kolotoč vysvetľovaní, telefonátov, trestných oznámení. Nedávno sa Massimiliano postavil pred televízne kamery a v hlavnom vysielacom čase žiadal ženy o obozretnosť. „Nikomu neverte, neverte ani mne!“ apelujoval. Už celé mesiace dostáva denne desiatky hlásení na nové a nové profily na sociálnych sieťach, na ktorých figuruje jeho tvár. Založil dokonca facebookovú stránku pod názvom Massimiliano Titone Vittima dei FAKE, kde ich zverejňuje. Dodnes sa podľa jeho slov našlo 7-tisíc falošných profilov s jeho fotografiami. Niekoré boli publikované na sieťach, o ktorých ani samotný Massimiliano nemal tušenia. Kto je však za týmto podvodom?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Falošných profilov s Massimilianovou fotkou sú tisíce.
Falošných profilov s Massimilianovou fotkou sú tisíce. (zdroj: Massimiliano Titone Vittima dei FAKE)

Ženy, ktoré skočili na lep, a rozhodli sa prehovoriť, uvádzajú príbehy, ktoré sa takmer do detailu zhodujú. Kontaktuje ich neznámy sympatický muž, ktorý sa predstavuje buď ako vdovec, alebo opustený manžel s dvoma malými deťmi. (V tomto prípade boli zneužité aj fotografie Massimilianových synovcov) Ide o dobre situovaného podnikateľa, ktorý obchodne pôsobí na Pobreží slonoviny. Dlhé mesiace plynie konverzácia v neutrálnom duchu a z virtuálneho kontaktu sa stáva priateľstvo. Muž na druhej strane sa snaží pôsobiť láskavo, je pozorný, rád počúva, má pochopenie a zmysel pre rodinu, je zodpovedný a finančne dobre založený. Nuž, ideálny partner. A tak sa žena „namotá“. To je ten moment, keď sa začína séria problémov rôzneho charakteru: lúpež, pri ktorej chudák chlap prišiel o doklady, platobné karty aj hotovosť, náhla hospitalizácia dieťaťa, autonehoda (tu si podvodníci poslúžili krátkym videom, na ktorom je Massimiliano v nemocnici na infúziách), byrokratické problémy na colnici, ťažký úraz... Skrátka čokoľvek, na čo potrebuje súrne peniaze v hotovosti, ktoré nemá, ale vo všetkej počestnosti sľubuje vrátiť. Nejde o prehnané sumy, nanajvyš tisícku eur. Neskôr sa žiadosti stupňujú. Ak žena začne mať podozrenie či domieta poslať hotovosť, nastupuje citové vydieranie a neskôr tvrdé vyhrážky. Niektoré ženy si dokonca vzali úver či založili nehnuteľnosť, aby nazbierali potrebnú sumu! Peňazí však stále nie je dosť a keďže virtuálny vzťah už funguje iba na báze žiadostí o pôžičku, klapky z očí spadnú skôr či neskôr každej. Prichádza zahanbenie, zúfalstvo, hnev a bezmocnosť. Muž na druhej strane totiž neexistuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teda existuje, len sa nevolá Alain, Jean Christoph, Marc či Adriano, nie je to Francúz, nemá deti a ani peniaze. Vlastne, teraz už má... Je to dvadsiatnik čiernej pleti, ktorý spoločne so stovkami ďalších jemu podobných ťuká do klávesnice v zapadnutom kúte Pobrežia slonoviny. Nejde o jednotlivcov, ale o celé organizácie, ktorých členovia sú patrične vyškolení a konajú bez zbytočných škrupulí. S technologickým pokrokom v ich krajine pochopili, že nie je potrebé riskovať život pri lúpežiach a prepadnutiach, keď je možné zarobiť si pohodlne a bez stresu. Toto je ich práca, ktorá vynáša slušné peniaze. V hre sú milióny eur. A city. No kým city sú falošné, bankovky sú pravé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obeťov scammerov alebo sakawa boys, ako ich nazývajú v Ghane, sú ženy ale aj muži. Niektorým sa kvôli tomu rozpadlo manželstvo, iní skončili v rukách psychoterapeutov, ďalší stratili dôveru v opačné pohlavie a nádej na nový vzťah. A Massimiliano?Naďalej blokuje falošné profily, poskytuje rozhovory a vystupuje v televízii s nádejou, že tento zlý sen sa raz nadobro skončí. Aspoň pre neho.

Poznámka: Bojom proti podvodníkom s láskou na internete a pomocou ich obetiam sa v Taliansku zaoberá organizácia A.C.T.A. Okrem psychickej a právnej podpory sa jej dobrovoľníci postavili problému skutočne originálnym spôsobom. Sami si na internete vytvárajú falošné profily, na ktoré lákajú peniazechtivých scammerov. Ako sami hovoria, oberajú ich tak o čas, ktorý by inak strávili s potenciálnou obeťou. 

Katarina Antenozio

Katarina Antenozio

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Cestovanie, spoločnosť, krimi, mafia... Témy vážne aj menej vážne.www.mojemilano.sk Zoznam autorových rubrík:  KrimiCestovanieMiláno krížom-krážomMafiaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu