reklama

Jeden malý poklad alebo zašlá sláva starých filmov

Objavila som jeden veľmi nenápadný filmový klub. Už dva mesiace sa z neho vytešujem. Tak ma napadlo, že dám vedieť aj ostatným, čo majú radi filmy. Anglicky hovoriace, občas s titulkami (anglickými), občas bez.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

V klube sedia za stolami zvedaví diváci. V miestnosti je celkom ticho, iba v rohu svieti televízor –dávajú starý Chaplinov film „Zlatá horúčka“. Čierno-biely, s anglickými titulkami. V horskom zimnom prostredí Chaplin so svojím parťákom vegetuje v poriadne starej chatrči, obklopenej haldami snehu a hľadá akýsi zlatý poklad- zlato v horách. Popri tom zažíva množstvo komických situácií: Napríklad keď nemajú čo jesť, uvarí topánku a rozdelí sa o ňu so svojím spoločníkom- Chaplin si dá podošvu so šnúrkami, ktoré opatrne natáča vidličkou, jeho kamarát vrchnú časť topánky. Kupodivu im celkom chutí. Po čase tu, vo svojej chatrči stretáva svoju tajnú lásku- ženu svojho srdca, ktorá sa nečakane objaví na scéne so svojimi priateľkami. Vhupne mu priamo do chatrče, ktorá je takmer na rozpadnutie a kde si on schováva jej fotografiu s vysušenou ružou pod vankúšom.Od šťastia je celý bez seba a keď devy odídu, roztrhá v ošiali lásky vankúše, že perie lieta na všetky strany.Ďalšou zábavnou situáciou je, keď sa chatrč posunie na okraj hory tak, že pravá polovica dlážky visí vo vzduchu a iba ľavá polovica „leží“ na zemi. Dvaja kamaráti to spočiatku, keď spia, vôbec nezistia. Až keď sa Chaplin zobudí a presunie stôl na pravú polovicu domčeka, strana sa preváži a dom takmer spadne. Vtedy Chaplin v začudovaní otvorí dvere- a tam uvidí veľké Nič- žiadnu pôdu pod nohami- iba priepasť. Experimentovaním obaja dosiahnu, že v poslednej chvíli, keď sa dom rúti do priepasti, obaja sa z neho dostanú na matičku Zem a dom zmizne v útrobách hôr.Vtedy konečne v základoch domu objavia zlatý poklad. Oni totiž celý čas na ňom bývali! Ba priam sedeli.Film sa končí ukážkou, keď obaja oblečení ako veľkí boháči prídu bývať do nového domu aj so služobníctvom a Chaplinov kamarát si objedná pedikúrku.Občas to tak býva- človek roky niečo hľadá, akýsi fiktívny zlatý poklad, a nakoniec zistí, že ho má priamo pod nosom. Že na ňom po celý čas priam SEDEL.Takto som aj ja objavila poklad, keď som pred rokmi chodievala do knižnice do vestibulu na prízemí a využívala som služby tejto inštitúcie, zatiaľčo na prvom poschodí fungoval- a aj funguje filmový klub.Našla som tam malý zlatý poklad, kde ľudia snívajú o starých časoch a oddávajú sa nostalgii zašlej slávy starých filmov.A ja spolu s nimi. V knižnici na Hlavnej 10, v Košiciach.

Antónia Tokárová

Antónia Tokárová

Bloger 
  • Počet článkov:  81
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Myslím si, teda som...na blogu. Zoznam autorových rubrík:  Môj denníčekSpoločnosť a aktuálneÚvahySpoza dveríPríhody na zamyslenieSvet filmuJazykové okienkoFikciaNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu