reklama

Vulgarizmy v slovenskej literatúre- 2.časť

Keďže môj článok o vulgarizmoch v slovenskej literatúre rozprúdil siahodlhú diskusiu, cítim potrebu dodať k nemu viacero faktov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Ako sa k horeuvedenému javu vyjadruje Jazykovedný ústav Slovenskej akadémie vied? Mária Pisárčiková zo SAV hovorí vo svojom príspevku "Jazyk súčasnej prózy a jazyková kultúra" v časopise Kultúra slova 1994 č.6 nasledovne: "Používanie vulgarizmov akoby bolo meradlom umeleckosti alebo odvahy autora byť súčasným, moderným. V centre je sex podávaný v absolútne preexponovanej miere s vulgárnymi či oplzlými opismi všetkých detailov.Zdá sa však, že napriek nesporným črtám niektorých autorov o jazykovej kultúre nemôže byť ani reči- iba ak v negatívnom zmysle."Literárny kritik V. Petrík (Kultúra slova 1994, s.18) tvrdí: "Literárna tvorba sa stala tovarom a viacerí autori sa ho snažia čím výhodnejšie predať. Charakter literárneho diela sa začína prispôsobovať poklesnutému čitateskému vkusu. Táto tendencia bude zrejme silnieť". Zdá sa, že p. Petrík mal pravdu. V súčasnosti používanie vulgarizmov je častý jav, napríklad sa s ním stretávame u spomenutého Maxima E. Matkina. Pani Pisárčiková však jednoznačne konštatuje:"Pri analýze jazyka súčasnej prózy vychádzame z funkčnosti jazykových prostriedkov v danom kontexte. Neexistuje ani jedno slovenské slovo, ktoré by malo byť pre slovenskú prózu zakázané". Na záver teda môžeme iba smutne sledovať, ako sa používanie vulgarizmov množí a dúfať, že sa táto tendencia postupne utlmí, keď ňou bude trh čitateľov presýtený. Nemožno však ich používanie jednoznačne zakázať.

Antónia Tokárová

Antónia Tokárová

Bloger 
  • Počet článkov:  81
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Myslím si, teda som...na blogu. Zoznam autorových rubrík:  Môj denníčekSpoločnosť a aktuálneÚvahySpoza dveríPríhody na zamyslenieSvet filmuJazykové okienkoFikciaNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu