Baklažán na vajci

Počas varenia obedu /mňam - baklažán opražený na vajci odporúčam/ som si listovala v časopise Týždeň a zaujalo ma maličké okienko - príspevok, ktorý kritizoval správanie sa anglických víkendových turistov v našej krásavici na Dunaji.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Napísaný príspevok spomínal hlučné, arogantné a agresívne správanie sa v baroch a na námestiach a rázne opatrenia zo strany mesta v podobe zvýšeného výskytu policajtov v centre mesta a zamýš-ľaných listov adresovaných starostom miest UK, upozorňujúcicha na potrebu istého poučenia sa o správaní sa na návšteve v Strednej Európe. /Očistený a nadrobno pokrájaný baklažán šupku - aj dužinu opražíme krátko na prudkom ohni na panvici, pekne preliatej olejom dľa vlastného výberu./

 Autor článku zapochyboval o účinnosti tej druhej metódy, nakoľko Stredná Európa je stredná európa. Akoby tým, že je Stredná a nie žiadna iná nemala právo na svoj osobitý ráz, kultúru a vyjadrenie sa ľudí -/heh spomenula som si na -istého politika-/. /Teraz treba pridať rozbité vajce, najlepšie z domáceho chovu-nebáť sa cholesterolu a dobre pomiešať./

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Raz, keď som sa ešte túlala po Londýne a sedela som v pube so svojimi spolužiakmi a lektormi, prišli na reč cestovateľské skúsenosti. /Oheň stíšiť./ A môj spolužiak - Španiel, angličtinou za ktorú by sa nemusel hanbiť ani turecký šofér /fakt dosť hroznou/ to nášmu mladému a fešnému pravému anglickému lektorovi vysvetlil takto: - nemáme vás radi, keď prídete navštíviť našu krajinu, tak sa len opíjate a robíte -bordel-, ale ani slovo po španielsky, neviete náš jazyk, nepoznáte krajinu a kultúru. A preto vás nemáme veľmi radi.- Po týchto slovách si so širokým úsmevom odpil z piva, na ktoré ho pozval ktorýsi z lektorov. Vypočuli sme si ho a veselo sa pilo ďalej, nikto sa neurazil. Semiačka pravdy sa predsa nachádzajú vo všeličom a zlú angličtinu sa patrí gentlamansky tolerovať...

SkryťVypnúť reklamu

 Tento jeho preslov mi však zľahkla pohladil dušu, nie žeby som si myslela, že tá moja rodná krajina je najlepšou a najbezchybnejšou ale ešte som nezačala deliť ľudí na Východ a Západ. /Pridať trošku soli, prikryť pokrievkou a nechať podusiť./ Spoločný jazyk, ako mi ukázala skúsenosť vedia nájsť aj ľudia z odlišných kultúr a svetadielov. A tak som sa za hranicami nášho štátu nikdy necítila ako človek z Východu alebo Stredu. Ale keď som sa poobzerala okolo seba, tak som to často videla. Napríklad aj v UK, kde Nový Zéland, Austrália, Južná Afrika, Slovensko, Česko alebo aj Taliansko boli handicapom v spontánnom prejave ľudí. A tak som sa teda -nanominovala- k všetkým tým, ktorý s bezprostrednosťou problém nemali a to iba preto, aby som sa priučila niečomu dobrému a nestratila svoje cestovateľské ideály.

SkryťVypnúť reklamu

/No a na záver, nakrájať paradajky, trochu kyslej kapusty, a starší tvrdší chlieb a s chuťou do toho:).

Miroslava Arpášová

Miroslava Arpášová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som už čoskoro študentka sociálnej práce v NR, ináč burliváčka, cestovateľka v tuláckych botách so zmyslom pre nezmysel. Zoznam autorových rubrík:  Cesty a zahraničieKope múza KopePrisnilo sa miMia SofiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
INESS

INESS

110 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu