reklama

Čaj : Čierny

Krátko, stručne o čiernom čaji - ako, kde, kedy, s kým.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)
Obrázok blogu

V Číne mu hovoria červený čaj, vďaka farbe jeho nálevo Tá býva skutočne červenkastá, sýta, iskrivá. Vôňa je typicky hutná, silná, pri niektorých druhoch s prirodzeným, jemne ovocným nádychom.
Čierne čaje sa označujú aj obdobím zberu

  • First flush (FF) - prvý zber v marci až máji sa vyznačuje jemnejšími čajmi

  • Second flush (SF) - druhý zber v júni až auguste produkuje zvyčajne najkvalitnejšie čaje

Najznámejšie čierne čaje :

India

  • Assam - assámske čaje majú nálev výraznej, svetlej farby, silnú arómu, mierne sladovitú chuť, a menšie, tmavohnedé lístky. Je to jediná oblasť sveta, ktorá má vlastný poddruh čajovníka Camellia assamica rastúci v nižsie položených oblastiach Indie.

  • Darjeeling - skôr jemné čaje, miernej ovocnj alebo kvetinovej chuti a zelenších lístkov. Darjeelingy sú často falšované, ročne sa ich dopestuje 8 000 ton a predá sa ich 40 000 ton

  • Nilgiri - tmavší, u nás menej známy indický čaj

Čína

  • Keemun - čierny čaj pestovaný v provincii Qui Men (ang. Keemun) s výraznou vínovou alebo ovocnou chuťou. Vyskytuje sa aj v zmesi English Breakfast tea

  • Yunnan - v provincii Yunnan na juhu Číny pri hraniciach s Indiou sa pestujú čierne čaje označované aj ako Dian Hong. Lacnejšie varianty majú tmavší nálev, kvalitnejšie majú nálev medenej farby a sladkej arómy.

Iné krajiny, v ktorých sa produkujú čierne čaje : Nepál, Cejlón, Keňa.

Zvláštnosť
Lapsang Souchong je čínsky čierny čaj, ktorý sa údi na borovicom dreve. Vďaka tomu má zvláštnu vôňu, niekomu dokonca môže pripomínať vôňu slaniny. Treba si ale dať pozor na Lapsangy ktoré predáva firma Sunny, ich chuť je strašná. Ak si takýto čaj pripravíte, rozhodne len v porcelánovej alebo sklenenej konvičke !

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príprava
Čierny čaj sa pripravuje jednoducho - do konvičky dajte primerané množstvo čaju a zalejte ho vriacou vodou. Lúhujte, následne nálev zlejte.
Vyvstávajú v zásade dve otázky :

  1. Aké je primerané množstvo čaju ? Väčšina zdrojov hovorí o "čajovej lyžičke na každý hrnček a čajovej lyžičke na konvicu", t.j. na pollitrovú konvicu cca 4-6 čajových lyžičiek lístkov. Mne sa to zdá trošku veľa, osobne preferujem menej silné čaje, ale pochopiteľne závisí najmä na osobnej preferencii a chuti.

  2. Ako dlho lúhovať ? Znova, odporúča sa klasicky 3-5 minút. Niekde som čítal, že táto doba bola v minulosti doporučovaná, lebo pri dlhšom lúhovaní sa do čaju uvolňovali škodlivé látky. U jemnejších darjeelingov by som ale pokojne zvolil skôr dlhší čas lúhovania, pri tmavších čajoch kratší čas.

Čierne čaje sa zväčša pripravujú ako jednonálevové.

Vo Veľkej Británii je zvykom do čierneho čaju pridávať mlieko, pre zjemnenie chuti. Nemám s tým žiadnu skúsenosť, tak neviem poradiť - jedine, že ak by som si už mal dať do čaju mlieko, volil by som plnotučné mlieko a tmavšie čaje, assamy alebo cejlónske, istotne nie jemné darjeelingy. Alebo radíte niečo iné ?

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu