
V Číne mu hovoria červený čaj, vďaka farbe jeho nálevo Tá býva skutočne červenkastá, sýta, iskrivá. Vôňa je typicky hutná, silná, pri niektorých druhoch s prirodzeným, jemne ovocným nádychom.
Čierne čaje sa označujú aj obdobím zberu
First flush (FF) - prvý zber v marci až máji sa vyznačuje jemnejšími čajmi
Second flush (SF) - druhý zber v júni až auguste produkuje zvyčajne najkvalitnejšie čaje
Najznámejšie čierne čaje :
India
Assam - assámske čaje majú nálev výraznej, svetlej farby, silnú arómu, mierne sladovitú chuť, a menšie, tmavohnedé lístky. Je to jediná oblasť sveta, ktorá má vlastný poddruh čajovníka Camellia assamica rastúci v nižsie položených oblastiach Indie.
Darjeeling - skôr jemné čaje, miernej ovocnj alebo kvetinovej chuti a zelenších lístkov. Darjeelingy sú často falšované, ročne sa ich dopestuje 8 000 ton a predá sa ich 40 000 ton
Nilgiri - tmavší, u nás menej známy indický čaj
Čína
Keemun - čierny čaj pestovaný v provincii Qui Men (ang. Keemun) s výraznou vínovou alebo ovocnou chuťou. Vyskytuje sa aj v zmesi English Breakfast tea
Yunnan - v provincii Yunnan na juhu Číny pri hraniciach s Indiou sa pestujú čierne čaje označované aj ako Dian Hong. Lacnejšie varianty majú tmavší nálev, kvalitnejšie majú nálev medenej farby a sladkej arómy.
Iné krajiny, v ktorých sa produkujú čierne čaje : Nepál, Cejlón, Keňa.
Zvláštnosť
Lapsang Souchong je čínsky čierny čaj, ktorý sa údi na borovicom dreve. Vďaka tomu má zvláštnu vôňu, niekomu dokonca môže pripomínať vôňu slaniny. Treba si ale dať pozor na Lapsangy ktoré predáva firma Sunny, ich chuť je strašná. Ak si takýto čaj pripravíte, rozhodne len v porcelánovej alebo sklenenej konvičke !
Príprava
Čierny čaj sa pripravuje jednoducho - do konvičky dajte primerané množstvo čaju a zalejte ho vriacou vodou. Lúhujte, následne nálev zlejte.
Vyvstávajú v zásade dve otázky :
Aké je primerané množstvo čaju ? Väčšina zdrojov hovorí o "čajovej lyžičke na každý hrnček a čajovej lyžičke na konvicu", t.j. na pollitrovú konvicu cca 4-6 čajových lyžičiek lístkov. Mne sa to zdá trošku veľa, osobne preferujem menej silné čaje, ale pochopiteľne závisí najmä na osobnej preferencii a chuti.
Ako dlho lúhovať ? Znova, odporúča sa klasicky 3-5 minút. Niekde som čítal, že táto doba bola v minulosti doporučovaná, lebo pri dlhšom lúhovaní sa do čaju uvolňovali škodlivé látky. U jemnejších darjeelingov by som ale pokojne zvolil skôr dlhší čas lúhovania, pri tmavších čajoch kratší čas.
Čierne čaje sa zväčša pripravujú ako jednonálevové.
Vo Veľkej Británii je zvykom do čierneho čaju pridávať mlieko, pre zjemnenie chuti. Nemám s tým žiadnu skúsenosť, tak neviem poradiť - jedine, že ak by som si už mal dať do čaju mlieko, volil by som plnotučné mlieko a tmavšie čaje, assamy alebo cejlónske, istotne nie jemné darjeelingy. Alebo radíte niečo iné ?