Čo je čaj

V nedávnom článku som napísal, čo všetko sa volá čajom, hoci to so skutočným čajom veľa spoločné nemá. Teraz sa konečne dostávam k rôznym druhom pravého čaju.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Čajom voláme spracované lístky čajovníka čínskeho ( Camellia sinensis ),vždyzeleného kríka vysokého približne dva až štyri metre. Zberajú sa z neho vždy dva posledné listy z konárika spolu s ešte nerozvintým lupeňom ďalšieho listu - tzv. tipsom.Rozoznávame štyri základné typy čaju

  • zelený

  • polozelený (oolong)

  • čierny (červený)

  • pu-erh

Všetky druhy čaju sa pripravujú z rovnakých surovín - lístkov čajovníka. Líšia sa len spôsobom fermentácia. Fermenentáciou voláme proces, ktorý po zbere samovoľne prebieha v lístkoch čajovníka.
Prakticky okamžite po utrhnutí začínajú lístky vädnúť a oxidizovať. Tento proces sa podobá na cukrovatenie jačmeňa. Škrob sa v lístkoch mení na cukry a lístky tmavnú, ako sa rozkladá chlorofyl a uvoľňujú sa taníny, triesloviny a flavonoidy. Samotný názov fermentácia nie je úplne presný, keďže rozklad nenapomáhajú baktérie ani v rastline nevzniká etanol. S istou formou fermentácie sa najbežnejšie stretávame na jeseň, keď podobný proces prebieha v opadaných listoch, v ktorých sa rozkladá chlorofyl a hnednú.
Podľa toho, kedy sa v čaji proces fermentácie zastaví získame konkrétny čaj.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • zelený čaj nefermentuje vôbec, okamžite po zbere sa fermentácia zastaví, v číne zväčša zohriatím parou, v japonsku usušením na slnku.

  • čierny čaj je sfermentovaný úplne

  • polozelené čaje sú čiastočne sfermentované a chuťovo sa dokážu veľmi líšiť práve na základe toho, ako výrazne u nich fermentácia prebehla.

  • pu-erh je sfermentovaný viacnásobne a býva dlhodobo uležaný

Najbližšie : zelený čaj, pohľad zblízka

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu