
Čajom voláme spracované lístky čajovníka čínskeho ( Camellia sinensis ),vždyzeleného kríka vysokého približne dva až štyri metre. Zberajú sa z neho vždy dva posledné listy z konárika spolu s ešte nerozvintým lupeňom ďalšieho listu - tzv. tipsom.Rozoznávame štyri základné typy čaju
zelený
polozelený (oolong)
čierny (červený)
pu-erh
Všetky druhy čaju sa pripravujú z rovnakých surovín - lístkov čajovníka. Líšia sa len spôsobom fermentácia. Fermenentáciou voláme proces, ktorý po zbere samovoľne prebieha v lístkoch čajovníka.
Prakticky okamžite po utrhnutí začínajú lístky vädnúť a oxidizovať. Tento proces sa podobá na cukrovatenie jačmeňa. Škrob sa v lístkoch mení na cukry a lístky tmavnú, ako sa rozkladá chlorofyl a uvoľňujú sa taníny, triesloviny a flavonoidy. Samotný názov fermentácia nie je úplne presný, keďže rozklad nenapomáhajú baktérie ani v rastline nevzniká etanol. S istou formou fermentácie sa najbežnejšie stretávame na jeseň, keď podobný proces prebieha v opadaných listoch, v ktorých sa rozkladá chlorofyl a hnednú.
Podľa toho, kedy sa v čaji proces fermentácie zastaví získame konkrétny čaj.
zelený čaj nefermentuje vôbec, okamžite po zbere sa fermentácia zastaví, v číne zväčša zohriatím parou, v japonsku usušením na slnku.
čierny čaj je sfermentovaný úplne
polozelené čaje sú čiastočne sfermentované a chuťovo sa dokážu veľmi líšiť práve na základe toho, ako výrazne u nich fermentácia prebehla.
pu-erh je sfermentovaný viacnásobne a býva dlhodobo uležaný
Najbližšie : zelený čaj, pohľad zblízka