
Hneď na začiatok tajomstvo, ktoré angličania dlho netušili. Čierny aj zelený čaj sa získava z listov tej istej rastliny. To je veru niečo, o čom dlho nemali ani potuchy - že len rozdielnou fermentáciou sa dajú získať dva úplne rozdielne nápoje.
Zopakujem od minula :
Fermentácia - proces v nazberaných listoch, počas ktorého list hnedne (odbúrava sa chlorofyl), získava arómu (uvoľňujú sa teíny a taníny) a sladne (škrob sa mení na sacharidy čiže cukry). Pri zelenom čaji sa tento proces zastaví sparením alebo sušením, pri čiernom sa nechá prebehnúť. Preto zelený čaj chutí po lúke, tráve, čerstvo natrhaných listoch, kým čierný má typickú čajovú arómu.
Čo ale v prípade, ak proces neprebehne celkom ? Ak ho zastavíme niekde v polovici ? Čo dostaneme ?
Odpoveď je oolong (úlong). U nás sa mu hovorí aj polozelený čaj, prípadne modrozelený čaj. Čím je špecifický ?
stupňom fermentácie - za základ berieme zastavenú fermentáciu u zeleného čaju 0% a maximálnu u čierneho čaju 100% tak pomerne presne dokážeme zaradiť podľa percenta fermentácie - 20% až 80%, pričom ten menej fermentovaný je podobný zelenému čaju, veľmi fermentovaný čiernemu
chuti - keďže lístky sa nechávajú fermentovať do istého stupňa, často sa stáva, že rôzne roky sa chuťovo líšia
vône - oolongy, aspoň podľa môjho názoru, majú medzi čajmi najlepšie vône - o špecialitách prípravy oolongu niekedy nabudúce :-)
prípravou - v blízkej budúcnosti popíšem ako sa postupuje pri príprave čaju spôsobom kung fu. A nie, nemá to nič spoločné s bojovím umením.
Nazjnámejšie oolongy
Da Hong Pao - Veľké šarlátové rúcho - tmavší oolong, výrazne fermentovaný s intenzívnou chuťou a výraznou, občas mierne praženou vôňou (Čína
Te Guanyin (tikvaňin) - Železná bohyňa milosrdenstva - svetlejší oolong s jemnou chuťou (Čína, provincia Fujian)
Shui Shien - Vodná víla - tmavší typ oolongu
Príprava :
Oolongy zalievame vodou o teplote 80-95 stupňov, čím je čaj tmavší, viac fermentovaný, tým je voda teplejšia. Odporúčam odskúšať na konkrétných typoch čaju. Dobu lúhovania určí najlepšie prax, záleží na mnoýstve lístkov a vody, štandartne to býva 90 sekúnd až pár minúť - záleží aj na tom, aký silný čaj vám chutí. Oolong sa často pripravuje metódou kung-fu, popíšem v budúcnosti.
Prakticky všetky oolongy sú viacnálevové, ke možné ich preliať viac krát za sebou. Počet nálevov určíte jednoducho - kým to chutí, je to v poriadku. Dôležité je nenechať lístky medzi nálevmi vychladnúť.
Najbližšie : pu-erh a iné čajové špeciality