Čaj : pu-erh

V poslednom zo série článkov približujúcich základné vlastnosti čajov sa dostávame k čiernej smrti

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

Pu-Erh (Pu-erh, Pu erh), zvláštny druh čaju je pomenovaný podľa provincie Pu Erh v Číne. Je fermentovaný viacnásobne. Veľa ľudí si myslí, že pu-erh sa pripravuje z čiernych čajov ktoré ešte raz sfermentujú. Nie ! Postup získavania pu-erhu je nasledovný:

  1. Z rastlín čajovníka, často starých, sa nazbierajú lístky, z ktorých sa následne vytriedia malé, zlámané a poškodené

  2. Zvyčajne sa zastaví prírodná fermentácia, napríklad zohriatím na horúcom plechu

  3. Lístky sa dosušia na slnku alebo v sušiarňach a potom stlačia do rôznych tvarov - tehličiek, koláčikov, hríbikov a podobne. Často sú na tehličkách vytlačené rôzne vzory

  4. Najdôležitejšia časť, pomalá fermentácia. Čím dlhšie trvá, tým je čaj kvalitnejší. Dlhšie myslíme mesiace až roky :-) Týmto sa získa tzv. zelený pu-erh.

Menej kvalitný čierny pu-erh sa neukladá k na pomalú fermentáciu, ale miesto toho sa po usušení slnkom či teplom znova namočí a nechá proces dokončiť narýchlo.
Pozor, pu-erh sa často falšuje, najmä sa vydáva za starší a kvalitnejší, než je v skutočnosti. Na druhej strane, 20ročná tehlička stojí v Ázii v prepočte bežne desaťtisíce korún, takže ak vám ju niekto ponúkne výrazne lacnejšie, pravdepodobne s tým čajom nebude všetko v poriadku.
Pu-erh je typický svojou chuťou, ktorá je intenzívna, silná, často sa označuje ako "zemitá". Zároveň je pu-erh jediný čaj, ktorý by sa nemal skladovať vzduchotesne uzavretý, ale len zabalený v papieri v suchom, čistom, tmavom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príprava pu-erhu:
Pu-erh je možné pripravovať ako jednonálevový aj ako viacnálevový.
Jednoduchší spôsob : ulomte kúsok pu-erhu a vložte do pohára, zalejte vriacou vodou a lúhujte. Tento druh čaju je možné lúhovať od pár sekúnd po desiatky minút. Záleží na chuti a zvyku. Ak niekomu príde chuť príliš intenzívna, odporúčam použiť menej lístkov a/alebo lúhovať kratšie.
Ak sa čaj nelúhoval príliš dlho, je možné zaliať ho znova. Opakovať sa to dá, kým čaj chutí.
Často sa odporúča pu-erh "umyť", t.j. pri príprave ho zaliať malým množstvom vody ktorú okamžite zlejete. Tento nálev sa nepije. Treba len vyriešiť problém, kam s ním :-)

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

93 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,095 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu