
Gaiwan pôvodom pochádza z Číny, kde ho "vynašli" počas dynastie Ming, ako zlepšenie dovtedy existujúcich čajových misiek. Jeho názov je naozaj nomen omen, rovno prezrádza formu : gai znamená poklička a wan znamená miska, čiže je to miska s pokličkou.
Gaiwan sa skladá z troch častí :
tanierik - to, že gaiwan stojí v tanieriku je užitočné z niekoľkých dôvodov, ale hlavné sú dva
- Tanierik slúži ako ochrana stola. Pri príprave čaju v gaiwane sa často rozlieva horúci čaj, ktorý takto netečie priamo na stôl ale zbiera sa v priehlbinke tanierika
- Podávať niekomu gaiwan s pripraveným čajom by bolo, kvôli horúcemu čaju, pomerne zložité. Takto stačí gaiwan chytiť za tanierik a podať ho bezpečne. Dôležitá poznámka, podávať gaiwan jednou rukou je neslušné.
miska - v ktorej sa pripravuje čaj
pokrievka - ktorá slúži pri pití respektíve nalievaní čaju ako sitko
Príprava čaju v gaiwane je jednoduchá. Na spodok zohriateho gaiwanu vložte lístky čaju. Najvhodnejší je zelený čaj a oolong, iné si tam viem ťažšie predstaviť, aj keď, pravdaže, nič nie je nemožné. Zalejte čaj vodou a lúhujte. Po zlúhovaní, ktoré by nemalo trvať dlho, keďže sa často používa na pomerne málo vody veľa lístkov čaju, je možné čaj piť priamo z gaiwanu. Pokličkou, ktorú si pridržiavate jedným prstom, si vytvoríte drobnú štrbinku. Takto poklička zadrží čajové listy v nádobe.

V prípade, že nepijete priamo z gaiwanu (čo je častejší prípad - ja napríklad nechám čaj mierne vychladnúť a keby som ho mal v gaiwane, príliš by sa prelúhoval), zlejte ho do misky. Toto môžete so zeleným čajom alebo oolongom zopakovať 3-7 krát, podľa kvality čaju.

Na čo dbať pri kúpe gaiwanu ? V zásade dôležité je, aby sa páčil a aby bol dostatočne veľký. Čím má gaiwan hrubšiu stenu, tým v ňom chladne čaj pomalšie.
Gaiwany sú bežne vyrábané z porcelánu, bez vzoru, maľované, s tlačeným vzorom, v cene od sto korún do pár stoviek. Záleží výlučne na vkuse.