Čajové náradie : gaiwan

Gaiwan je najdostupnejšia špecializovaná nádobka na prípravu čaju. Povedzme si o nej viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Gaiwan pôvodom pochádza z Číny, kde ho "vynašli" počas dynastie Ming, ako zlepšenie dovtedy existujúcich čajových misiek. Jeho názov je naozaj nomen omen, rovno prezrádza formu : gai znamená poklička a wan znamená miska, čiže je to miska s pokličkou.

Gaiwan sa skladá z troch častí :

  • tanierik - to, že gaiwan stojí v tanieriku je užitočné z niekoľkých dôvodov, ale hlavné sú dva

    1. Tanierik slúži ako ochrana stola. Pri príprave čaju v gaiwane sa často rozlieva horúci čaj, ktorý takto netečie priamo na stôl ale zbiera sa v priehlbinke tanierika
    2. Podávať niekomu gaiwan s pripraveným čajom by bolo, kvôli horúcemu čaju, pomerne zložité. Takto stačí gaiwan chytiť za tanierik a podať ho bezpečne. Dôležitá poznámka, podávať gaiwan jednou rukou je neslušné.

    Obrázok blogu

  • miska - v ktorej sa pripravuje čaj

  • pokrievka - ktorá slúži pri pití respektíve nalievaní čaju ako sitko

Príprava čaju v gaiwane je jednoduchá. Na spodok zohriateho gaiwanu vložte lístky čaju. Najvhodnejší je zelený čaj a oolong, iné si tam viem ťažšie predstaviť, aj keď, pravdaže, nič nie je nemožné. Zalejte čaj vodou a lúhujte. Po zlúhovaní, ktoré by nemalo trvať dlho, keďže sa často používa na pomerne málo vody veľa lístkov čaju, je možné čaj piť priamo z gaiwanu. Pokličkou, ktorú si pridržiavate jedným prstom, si vytvoríte drobnú štrbinku. Takto poklička zadrží čajové listy v nádobe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


V prípade, že nepijete priamo z gaiwanu (čo je častejší prípad - ja napríklad nechám čaj mierne vychladnúť a keby som ho mal v gaiwane, príliš by sa prelúhoval), zlejte ho do misky. Toto môžete so zeleným čajom alebo oolongom zopakovať 3-7 krát, podľa kvality čaju.

Obrázok blogu


Na čo dbať pri kúpe gaiwanu ? V zásade dôležité je, aby sa páčil a aby bol dostatočne veľký. Čím má gaiwan hrubšiu stenu, tým v ňom chladne čaj pomalšie.
Gaiwany sú bežne vyrábané z porcelánu, bez vzoru, maľované, s tlačeným vzorom, v cene od sto korún do pár stoviek. Záleží výlučne na vkuse.

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

150 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu