Čajové náradie : gaiwan

Gaiwan je najdostupnejšia špecializovaná nádobka na prípravu čaju. Povedzme si o nej viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Gaiwan pôvodom pochádza z Číny, kde ho "vynašli" počas dynastie Ming, ako zlepšenie dovtedy existujúcich čajových misiek. Jeho názov je naozaj nomen omen, rovno prezrádza formu : gai znamená poklička a wan znamená miska, čiže je to miska s pokličkou.

Gaiwan sa skladá z troch častí :

  • tanierik - to, že gaiwan stojí v tanieriku je užitočné z niekoľkých dôvodov, ale hlavné sú dva

    1. Tanierik slúži ako ochrana stola. Pri príprave čaju v gaiwane sa často rozlieva horúci čaj, ktorý takto netečie priamo na stôl ale zbiera sa v priehlbinke tanierika
    2. Podávať niekomu gaiwan s pripraveným čajom by bolo, kvôli horúcemu čaju, pomerne zložité. Takto stačí gaiwan chytiť za tanierik a podať ho bezpečne. Dôležitá poznámka, podávať gaiwan jednou rukou je neslušné.

    Obrázok blogu

  • miska - v ktorej sa pripravuje čaj

  • pokrievka - ktorá slúži pri pití respektíve nalievaní čaju ako sitko

Príprava čaju v gaiwane je jednoduchá. Na spodok zohriateho gaiwanu vložte lístky čaju. Najvhodnejší je zelený čaj a oolong, iné si tam viem ťažšie predstaviť, aj keď, pravdaže, nič nie je nemožné. Zalejte čaj vodou a lúhujte. Po zlúhovaní, ktoré by nemalo trvať dlho, keďže sa často používa na pomerne málo vody veľa lístkov čaju, je možné čaj piť priamo z gaiwanu. Pokličkou, ktorú si pridržiavate jedným prstom, si vytvoríte drobnú štrbinku. Takto poklička zadrží čajové listy v nádobe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


V prípade, že nepijete priamo z gaiwanu (čo je častejší prípad - ja napríklad nechám čaj mierne vychladnúť a keby som ho mal v gaiwane, príliš by sa prelúhoval), zlejte ho do misky. Toto môžete so zeleným čajom alebo oolongom zopakovať 3-7 krát, podľa kvality čaju.

Obrázok blogu


Na čo dbať pri kúpe gaiwanu ? V zásade dôležité je, aby sa páčil a aby bol dostatočne veľký. Čím má gaiwan hrubšiu stenu, tým v ňom chladne čaj pomalšie.
Gaiwany sú bežne vyrábané z porcelánu, bez vzoru, maľované, s tlačeným vzorom, v cene od sto korún do pár stoviek. Záleží výlučne na vkuse.

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu