Čomu sa hovorí čaj

Takmer každý pije čaj, pričom je neuveriteľné, čo všetko voláme čajom - nálevy z lístkov čajovníka, byliniek, drvenej kôry stromov, dokonca nealkoholické sladené nápoje - známe "ľadové čaje". Čo sa dá o nich vedieť viac ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Zelený čaj v japonskej miske
Zelený čaj v japonskej miske (zdroj: Tomáš Árva)

Čajom voláme nálevy pripravené z rôznych častí rastlín, často ochutené. Ide najmä o nasledovné čaje:

  • Bylinkové - pripravujú sa zalianím sušených byliniek alebo zmesi sušených byliniek. Svoj názov majú často podľa najvýraznejšej zložky, napr. mätový čaj, šípkový čaj. Pripravujú sa od nepämati (to jest veľmi dávno) a svoju významnú úlohu majú aj ľudovom liečiteľstve.

  • Ovocné - zložením sa často podobá bylinkovým čajom, len miesto sušených byliniek je v ňom sušené ovocie. Typickou zložkou je ibištek, ktorý farbí jeho nálevy na ružovo, ďalej sušené jablká, šípky, maliny, koreniny. Veľmi často je aromtizovaný a získava názvy ako Letná záhrada,Babičkina jeseň či Indiánska zima.

  • Ájurvédske - zmesy korenín ktorým sa prisudzujú špeciálne účinky - spomeniem len Aktívneho muža alebo Pekný sen. Názov pochádza z indických slov Áju - život a Véda - znalosť. Môj názor ale je, že ak aj zaúčinkujú, je to skôr placebo efektom ako skutočnou účinnosťou.

  • Nečaje - ide o rôzne sušené, strúhané, drvené časti rastlín. Typicky to je roibos - fermentované drvené lístky afrického kríka rooibos (afrikánsky, v preklade červený krík), lapacho - strúhaná kôra juhoamerického stromu lapacho, alebo maté - lístky stroma cesmíny paraguajskej. Často sú tieto zmesi prichucované a aromatizované.

  • Aromatizované - ovocné čaje, nečaje a zelené a čierne čaje sa často aromatizujú - do suchej zmesi sa pridávajú arómy, ktoré ju ochucujú - a to môže byť rovnako pomarančové lapacho ako zelený čaj s chuťou broskýň. Vďaka tomu prakticky necítiť chuť pôvodnej zmesi a ide v zásade len o teplé malinovky. Toť môj názor, ale ak ich niekto má rád, nech sa im nebráni, stále je to lepšie ako sýtené nápoje.

    Roibos
    Roibos 

    Na obrázku : Roibos

    Skúsil som vymenovať čomu všetkému hovoríme čaj. Najbližšie ma čaká povedať, čo čajom skutočne je.

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu