
Čajom voláme nálevy pripravené z rôznych častí rastlín, často ochutené. Ide najmä o nasledovné čaje:
Bylinkové - pripravujú sa zalianím sušených byliniek alebo zmesi sušených byliniek. Svoj názov majú často podľa najvýraznejšej zložky, napr. mätový čaj, šípkový čaj. Pripravujú sa od nepämati (to jest veľmi dávno) a svoju významnú úlohu majú aj ľudovom liečiteľstve.
Ovocné - zložením sa často podobá bylinkovým čajom, len miesto sušených byliniek je v ňom sušené ovocie. Typickou zložkou je ibištek, ktorý farbí jeho nálevy na ružovo, ďalej sušené jablká, šípky, maliny, koreniny. Veľmi často je aromtizovaný a získava názvy ako Letná záhrada,Babičkina jeseň či Indiánska zima.
Ájurvédske - zmesy korenín ktorým sa prisudzujú špeciálne účinky - spomeniem len Aktívneho muža alebo Pekný sen. Názov pochádza z indických slov Áju - život a Véda - znalosť. Môj názor ale je, že ak aj zaúčinkujú, je to skôr placebo efektom ako skutočnou účinnosťou.
Nečaje - ide o rôzne sušené, strúhané, drvené časti rastlín. Typicky to je roibos - fermentované drvené lístky afrického kríka rooibos (afrikánsky, v preklade červený krík), lapacho - strúhaná kôra juhoamerického stromu lapacho, alebo maté - lístky stroma cesmíny paraguajskej. Často sú tieto zmesi prichucované a aromatizované.
Aromatizované - ovocné čaje, nečaje a zelené a čierne čaje sa často aromatizujú - do suchej zmesi sa pridávajú arómy, ktoré ju ochucujú - a to môže byť rovnako pomarančové lapacho ako zelený čaj s chuťou broskýň. Vďaka tomu prakticky necítiť chuť pôvodnej zmesi a ide v zásade len o teplé malinovky. Toť môj názor, ale ak ich niekto má rád, nech sa im nebráni, stále je to lepšie ako sýtené nápoje.
Roibos
Na obrázku : RoibosSkúsil som vymenovať čomu všetkému hovoríme čaj. Najbližšie ma čaká povedať, čo čajom skutočne je.