Čomu sa hovorí čaj

Takmer každý pije čaj, pričom je neuveriteľné, čo všetko voláme čajom - nálevy z lístkov čajovníka, byliniek, drvenej kôry stromov, dokonca nealkoholické sladené nápoje - známe "ľadové čaje". Čo sa dá o nich vedieť viac ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Zelený čaj v japonskej miske
Zelený čaj v japonskej miske (zdroj: Tomáš Árva)

Čajom voláme nálevy pripravené z rôznych častí rastlín, často ochutené. Ide najmä o nasledovné čaje:

  • Bylinkové - pripravujú sa zalianím sušených byliniek alebo zmesi sušených byliniek. Svoj názov majú často podľa najvýraznejšej zložky, napr. mätový čaj, šípkový čaj. Pripravujú sa od nepämati (to jest veľmi dávno) a svoju významnú úlohu majú aj ľudovom liečiteľstve.

  • Ovocné - zložením sa často podobá bylinkovým čajom, len miesto sušených byliniek je v ňom sušené ovocie. Typickou zložkou je ibištek, ktorý farbí jeho nálevy na ružovo, ďalej sušené jablká, šípky, maliny, koreniny. Veľmi často je aromtizovaný a získava názvy ako Letná záhrada,Babičkina jeseň či Indiánska zima.

  • Ájurvédske - zmesy korenín ktorým sa prisudzujú špeciálne účinky - spomeniem len Aktívneho muža alebo Pekný sen. Názov pochádza z indických slov Áju - život a Véda - znalosť. Môj názor ale je, že ak aj zaúčinkujú, je to skôr placebo efektom ako skutočnou účinnosťou.

  • Nečaje - ide o rôzne sušené, strúhané, drvené časti rastlín. Typicky to je roibos - fermentované drvené lístky afrického kríka rooibos (afrikánsky, v preklade červený krík), lapacho - strúhaná kôra juhoamerického stromu lapacho, alebo maté - lístky stroma cesmíny paraguajskej. Často sú tieto zmesi prichucované a aromatizované.

  • Aromatizované - ovocné čaje, nečaje a zelené a čierne čaje sa často aromatizujú - do suchej zmesi sa pridávajú arómy, ktoré ju ochucujú - a to môže byť rovnako pomarančové lapacho ako zelený čaj s chuťou broskýň. Vďaka tomu prakticky necítiť chuť pôvodnej zmesi a ide v zásade len o teplé malinovky. Toť môj názor, ale ak ich niekto má rád, nech sa im nebráni, stále je to lepšie ako sýtené nápoje.

    Roibos
    Roibos 

    Na obrázku : Roibos

    Skúsil som vymenovať čomu všetkému hovoríme čaj. Najbližšie ma čaká povedať, čo čajom skutočne je.

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,091 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu