reklama

Projekt Druhá šanca pomáha ľuďom v núdzi a stará sa o čistejšie okolie

Obruče na odpadkových košoch sú v uliciach Starého Mesta už vyše 2 mesiace. Boli sme zisťovať, ako ich vníma okolie.

Projekt Druhá šanca pomáha ľuďom v núdzi a stará sa o čistejšie okolie
Obruče na košoch v mestskej časti Staré Mesto. (Zdroj: ASEKOL SK)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už vyše dva mesiace sa v uliciach bratislavskej mestskej časti - Staré Mesto nachádzajú na odpadkových košoch tzv. obruče na odkladanie zálohovaných nápojových obalov, ktoré by inak návštevník Starého Mesta odhodil do koša bez toho, aby takýto obal, teda fľašu či plechovku od nápoja vrátil do zálohomatu. Obruče slúžia na odkladanie práve týchto obalov. Našim cieľom je, aby boli ľahko dostupné pre každého, kto v nich nevidí iba odpad, ale niečo, čo mu môže pomôcť v jeho neľahkej finančnej situácii. Inovatívny nápad? Na Slovensku možno áno, na západe sa obruče tešia obľube už niekoľko rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa projektu Druhá šanca darí po dvoch mesiacoch?

Na túto otázku sme sa vydali zistiť odpoveď priamo do ulíc, s cieľom skontrolovať či je všetkých 5 obručí na svojom mieste, či nie sú zničené, poškodené a najmä to, ako ich okolie využíva. Očakávali sme, že projekt bude slúžiť ako pomoc ľudom bez domova, preto sme hneď na začiatku projektu nadviazali spoluprácu s občianskym združením Vagus, ktoré sa svojou činnosťou snaží pomôcť a spríjemniť život ľuďom na ulici.

Pri kontrole obručí sme si všimli staršieho, dobre vyzerajúceho pána, ktorý sa pohyboval od koša ku košu a nazeral do obsahu nádob. Išlo o  dôchodcu, ktorého dôchodok je vplyvom inflácie a vývoja cien veľmi nízky. Pán dôchodca má voľného času na rozdávanie, no namiesto sedenia pred televízorom sa radšej prechádza po centre Bratislavy a hľadá nápojové nádoby, ktoré niekto vníma ako odpad, on ako možnosť privyrobenia si  15 centov k dobru za každý nápojový obal. Dozvedeli sme sa, že takmer každý deň urobí v rámci svojej prechádzky ten istý okruh a takmer vždy sa mu podarí nazbierať niekoľko nápojových obalov. Dôchodca nám tiež prezradil, že od kedy sa na Slovensku zálohuje, je množstvo odpadkových košov poškodených pretože sa v nich ľudia nešetrne prehrabujú a hľadajú 15 centové plastové fľaše či plechovky. Okrem toho vytvárajú v okolí nádob neporiadok, ktorý po sebe nemienia upratať. Pán dôchodca by takýchto obručí na košoch uvítal omnoho viac a nie len v Starom Meste. Obruče mu uľahčujú hrabanie sa paličkou v nádobách a pomáhajú  pri udržiavaní poriadku v okolí. „Vďaka obručiam je to omnoho čistejšia práca“ dodal nakoniec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do dnešného dňa sme si mysleli, že obruče na košoch pomáhajú výhradne  bezdomovcom, realita je však iná a obruče pomáhajú aj iným. V našej krajine stále žije veľa ľudí  na pokraji  núdze, ktorým dokáže pomôcť aj niekoľko nevrátených nápojových obalov a nemusia to byť iba ľudia bez domova. Tento fakt nás utvrdil v tom, že práca na tomto projekte nebola zbytočná a obruče si v spoločnosti našli svoje miesto. Myslite na to po tom, ako dopijete svoj nápoj niekde na lavičke v centre akéhokoľvek mesta na Slovensku. Nezahadzujte obal do koša, skúste sa poobzerať po okolí. Je možné, že nájdete niekoho, komu tento nápojový obal pomôže zlepšiť jeho situáciu. My v ASEKOL SK veríme, že projekt Druhá šanca pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú a zároveň prispeje k čistejšiemu okoliu bez voľne pohodeného odpadu na uliciach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

***

Martina Klapáková – marketingová špecialistka ASEKOL SK

ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu