Najhoršia svetová kuchyňa pod lupou

Táto kuchyňa dostáva na fórach prívlastky: neprekvapí, neoriginálna, málo ostrá... Sklamanejší cestovatelia používajú pojmy: zvracanie, nechutná a vyhýbať sa. My nezávislé (skoro) tridsiatky sme sa rozhodli o záchranu jej mena!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Jedná sa o kuchyňu Myanmaru (Barma). Zatiaľ čo sa susedné štáty, Thajsko a India, tešia gurmánskej popularite, Myanmar pokrivkáva. Čo do surovín, to do prezentácie jedla a ambiente. 

1. Rajský juh a ryba na pare obložená limetkami, zázvorom, cesnakom a čili 

Asi najviac rozoberanou otázkou bolo, či sa vydáme na juh krajiny. Je ťažko dostupný. Cesty vám budujú miestni priamo pred očami a letenky Yangon- Myeik drahé. Nakoniec sme povedali ANO! dobrodružstvu (tým aj niekoľkým hodinám v nočných autobusoch, špinavým záchodom a nevoľnosti pri páchnucom oleji v pocestných imbissoch). Príbeh má však šťastný koniec. Stálo to za to! Absencia turistov nám dala pocit, že naozaj objavujeme. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Autor tohto receptu- a teda majiteľ na prvý (žiaľ aj na všetky ostatné pohľady) priemernej reštaurácie zaútočil pekelnou juhoázijskou kombináciou: limetka, čili, cesnak a zázvor. Reštaurácia ležiaca pri mori bola zárukou, že ryba je čerstvá (9000 kyatov- 5 eur). My sme si zdravie nášho tráviaceho traktu ešte poistili malou flaškou whisky (2000 kyatov- necelé dve eurá). Pre nás číslo jedna!

Jednoduché veci sú najlepšie...
Jednoduché veci sú najlepšie... (zdroj: Lucia Audyova)

2. Jazero Inle a vegetariánsky grál

Po objavovaní neprecestovaného juhu sa presúvame k typickým turistickým atrakciám. Mestečko Nyaungshwe slúži ako vstupná brána do tohto vodného sveta- Inle. Spoliehame sa na hviezdičky na Googlemaps. Vchádzame do klasickej myanmarskej reštaurácie: plastové stoličky, žiadne dekorácie. Po použití toalety ju deklarujeme za čistú. Naše európske zadky sa ešte nedotkli stoličky a už sa pri nás ocitá obsluha s jedálnymi lístkami. V rovnakej chvíli sa na stole ocitá malý snack. Ani nie po minúte sa obsluha vracia. Utiera stôl. Podáva nám vlhčené obrúsky na ruky. Celý čas sa usmieva. Keby nám teraz niekto zmeral hľadinu dôležitosti, asi to bude z 10, 11! Objednávame si doporučovanú vegetariánsku misu. Prekvapuje nás perfektne naservírovaná zmes niekoľkých zeleninových jedál. Mix nových chutí nás zdolal! Mladá tekvica z listami citrónovej bazalky, zemiakové pyré s kurkumou a kyslími nakladanými listam, najemno nakrájaná kapusta, ochutená citrónom, čili a arašidami. Hlavy nám to neberú a chceme aby tieto okamžiky nikdy neskončili. Sládká bodka v podobe banánov varených v kokosovom mlieku nás presvedčila, že život je úžasný. 

SkryťVypnúť reklamu
Mladý majiteľ miestnej reštaurácie pochopil, ako žene na tvári vyčariť úsmev
Mladý majiteľ miestnej reštaurácie pochopil, ako žene na tvári vyčariť úsmev (zdroj: Lucia Audyova)

3. Dawei a avokádový šalát

Cestou na juh sa zastaujeme v meste Dawei. Samotné mesto nie je ničím zaujímavé. Krv nám ale rozprúdili osamotené pláže a biely piesok. Mimo niekoľkých miestnych obyvateľov chytajúcich ryby, tu nie je nikto. 

Vyčrpané slnkom objavujeme miestnu kaviareň. Bunky sršiace po kofeíne sú uspokojené dokonalým cappuccinom. Váhavo objednávame avokádový šalát (väčšinou sa jedná o kúsky nakrájaného avokáda). A presne takéto dobré môže byť jednoduché jedlo: avokádo, šalotka, koriander, citrónova šťava, soľ, korenie. Bodka. 

Čerstvé, sezónne, autentické.
Čerstvé, sezónne, autentické. (zdroj: Lucia Audyová)

4. Ulicami Yangonu od obyčajných žien

Presne toto reprezentuje barmskú kuchyňu. Sezónna. Čerstvá. Keď si odmyslíme často nelákavé podávanie, vynecháme muchami atakované mäso, najmä vegatariáni si prídu na svoje. V šaláte sa môže ocitnúť čokoľvek. Často sa dochucuje drvenými sušenými rybkami, sépiovou omáčkou, curry či vypraženými arašidmi. 

SkryťVypnúť reklamu

Pre lovcov nových chutí doporučujem šalát z čajových listov.

Jednoducho zavrtite oči a vychutnávajte!
Jednoducho zavrtite oči a vychutnávajte!  (zdroj: Lucia Audyova)

5. Streetfood na myanmarský spôsob

Keď vám niečo po týždni v Myanmare chýba tak je to syr a palacinky! Na syre som závislá, tie palacinky si racionálne neviem vysveliť. 

Syru sme sa nedočkali, ale zato nás niekoľko večerov obšťastnovali tieto palacinky z ryžovej múky, plnené čerstvým kokosom. Cena jednej 150 Kyats- asi 10 centov. 

Streetfood z ulíc Myeiku.
Streetfood z ulíc Myeiku. (zdroj: Lucia Audyova)

Rady autora na záver 

1. Take it easy and drink tea! (uvoľni sa a pi čaj!). Vyhnite sa možným sklamaniam a v žiadnom prípade si neobjednávajte kávu! V Myanmare panuje kult čaju a pitie kávy si na seba ešte niekoľko rokov počká.

SkryťVypnúť reklamu

2. Nespoliehajte sa na náhodu a dobré miesta cieľene hľadajte, najlepšie na doporučenie miestnych.

3. Vyhnite sa žaludočným problémom. Pite miestne whisky, jedzte čili a kurkumu.

4. A to najdôležitejšie- používajte svoj zdravý sedliacky rozum. Nejedzte krevety v horách a nesnažte sa kúpiť čerstvý mango- džús v januári.

Dobrú chuť! 

Lucia Audyova

Lucia Audyova

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Anesteziologička žijúca v Nemecku, milujúca cestovanie, nové chute a voľnosť. S veľkým záujmom o tému- finančná sloboda. Cieľ článkov. Pobaviť. Doviesť k zamysleniu. Inšpirovať. Kedy ma kontaktovať? Potešia ma správy od pozitívnych ľudí s podbnými cieľmi, takisto otázky na hore spomínané témy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu