Skôr ako som sa dostala k listovaniu Lonely Planet a hrubému plánovaniu trasy, naštudovala som si jedlo. Namiesto náučného filmu o Machu Picchu, žasla som na dokumentom o Gastónovi Acuriovi (kuchár)...
Priznávam. Som pôžitkár. Patrím k tým, čo investujú viac do jedla, ako do oblečenia. Cestujem, aby som jedla. Jedlo pripravujem a ešte s väčším pôžitkom jem. Často hovorím o orálnych orgazmoch. Nepotrebujem trojhviezdičkového kuchára. Potrebujem jedlo autentické, pripravené s láskou. V hlave mi rezonujú pri téme- jedlo, spomienky a ľudia. Nejde len o chuť. Je to hlboký zmyslový zážitok. Hrachová kaša od Martiny, pirohy od Kataríny, šošovica od mamy. K zoznamu pridávam morča od Hilariovej ženy.
Cestujem s kompatibilnými parťáčkami- gynekologyčkou Hankou a stomatochirurgičkou Lenkou. Ponúkam krátky report a teším sa na ďalšie nové zážitky!
Mimo vyšľapané trasy
Rozprávanie začnem v peruánskych Andách, v jednej typickej vidieckej domácnosti neďaleko mesta Huaraz. Kôli obsadenosti hotelov (asi snáď celá Lima sa vybrala na prdĺžený víkend do hôr) sme sa rozhodli pre iné ubytovanie. Home stay. Zážitok je to asi pre sortu odvážnejších, a aspoň trochu španielsky hovoriacich (síce po mojom nedokončenom A1 kurze môžem konštatovať, že celá konverzácia bola postavená tak na päťdesiatich slovíčkach). Lenku ošľahanú cestovaním tento výber tiež dohnal k slzám. Zistila, že v chalupe nie je wifi a podmienky sú viac než skromné. Rebelantsky sa vybrala (ako inak bez nás:)) na protestný pochod do Ánd. Ale každý príbeh má dobrý koniec. Tak aj naša malá cestovateľská kríza skončila skvelým večerom v Casa de Hilario (Hilariov dom).
Casa de Hilario- dom jednoduchých Peruáncov. Obyvatelia Ánd sú o niečo špecifickejší ako zvyšok Peruáncov. Navonok pôsobia veľmi skepticky ale keď si Vás pustia k telu, sú to pracovití, skromní a srdeční ľudia. My sme spoznali štyroch. Hilario, živiaci sa ako stolár. Manželka- žena v domácnosti. Dve dcéry- jedna študujúca za sestričku a druhá navšetvujúca základnú školu.
Dom veľmi funkčne zariadený. Kuchyňa disponuje len stolom, regálmi na taniere a jednoduchým drezom a sporákom. K večeru je tu chlando. Nie je tu žiadne kúrenie. "Špinavé" varenie rodina vykonáva na dvore za domom.Ten slúži aj ako stolárska dielňa pre Hilária a výbeh pre asi tucet sliepok a somára.
Hilario a jeho rodina sú považovaní za rešpektovaných obyvateľov komunity. Snáď je to veľkým množstvom morčiat, čo chovajú na streche od kuchyni. Morčatá sú vyhradené na špeciálne príležitosti a pre výnimočných hostí.
Hilario s manželkou sa postarali o skvelé menu. "Sopa de Sémola" krupicová polievka, "cuy" pečené morské prasa a dezert z jabĺk. Po tom, čo sme prekonali vnútorný odpor a do morčiat sa zahrýzli, zistili sme, že sú jak chrumkavé, tak šťavnaté. Nevýhodou tejto pochúťky je malé množstvo mäsa.







Street food a trhové objavy
Ďalšim (aspoň pre nás) highlightom boli miestne trhoviská. Meníčko- hlavné jedlo, polievka a nápoj dostanete za 4 sole (niečo cez euro). Je to cena nielen za jedlo. Platíte rovnako za vaše NEpohodlie. My sme si ho ale užili. Posadené na tvrdých stoličkách. Bez možnosti sa rozohnať lakťom a dať si vytúžené sústo do úst. Vedľa sedel totiž ďalší hosť. V hesle- pasuje lakeť, pasuje ďalšia hlava. Pre slabé žalúdky rozhodne nedoporučuje vziať si "cau cau". Jedlo vyzeralo chutne. Aspoň do chvíľe, kým sme zistili, čo hltáme.Oslovila som prísediaceho Peruánca:
- Je to zelenina?
- (smiech) Nie.
- Je to mäso ? (strach v očiach)
- Ano (smeje sa ďalej)
- Kde je to mäso?
- Ukazuje brucho .
- (pohľad znechutenia)
Lenka bola hladná asi najviac. Rozporcovaný žalúdok zjedla bezo zbytku. Ale dostáva bobríka odvahy. Svoje nutkanie strčiť si prst do úst a vyvolať zvracací reflex pôsobením vyšších kôrových centier potlačila.
"Anticuchos de corazón". Srdcia z grilu. Vraj typické street food. Nám ale chvíľku trvalo kým sme na ne narazili. Konkrétne v Cuscu, v čaštiach, kde už žiadny turisti nechodia. Mäso hodne húževnaté.

Zaraďujem sem aj "arroz con lecche y mazamorra morada". Ochutnali sme v Lime. Jeden téglik tejto pochúťky nám celkom stačil. Po pár lyžičkách bol totiž neznesiteľne sladký.

"Chicha morada"- nápoj (ten fialový vzadu), vzniknutý z bázy fialovej kukurici. Najviac rozšírený v Lime.

Avokáda a Peru. Sú obrovské, sú krémovité a bola by škoda ich vynechať.

"Lucuma"- často označovaná ako zlato Inkov. Subtropické ovocie typické pre Peru. My sme si vychutnali džúsy z lukumy. K dostaniu aj iné dezerty. Lucume sa pripisujú všetky možné liečivé účinky- cez posilnenie imunity po posilnenie psychickej odolnosti.

"Rocoto relleno"- plnená pikantná paprika. Najviac rozšírená v Arequipe. Ľahko ju nájdete na trhu alebo v pikantériách (tradičné lokálne reštaurácie).

Stesky za domovom
Tu sme sa nechali zlákať na dobré recenzie Tripadvisora. Ide o reštauráciu v Arequipe. Nápad vynikajúci- vyberete si tanier 3 alebo 7 druhov zemiakov a k tomu je servírovaná omáčka. Cena prestrelená, gurmánsky zážitok viac ako priemerný. Cení sa nápad a že sa obsluha trafila do našej vlajky:).


Výber z meníčok
"Cebiche de pescado"- ceviche z ryby. Tak jak je v Japonsku sushi, v Taliansku pizza, na Slovensku bryndza, tak je v Peru ceviche. Ide o surovú rybu denaturalizovanú v limetkovej šťave dochutenú šalotkou, koriandrom, soľou a korením. Podáva sa so sladkým zemiakom. Rozhodne doporučujem prekonať odpor k rybe a surovým veciam. Po zapití piscom sour je o baktérie postarané.

Každá oblasť Peru má svoje typické jedlá. Preto je celkom pravdepodobné, že najlepšiu plnenú papriku nájdete v Areqipe a bezkonkurenčné plody mora priamo u rybárov.

Pikantná varianta Ceviche.

"Lomo saltado". Stretli sme sa s ním v každej oblasti. Rôzne ceny. Čím vyššia, tým viac mäsa a tým menej cibuľe a zemiakov.

Ďalšia typická súčasť meníčok- fritovaná ryba "pescado frito" alebo grilovaná "pescado a la plancha". Upozorňujem na paprikovú omáčku "aji de anticuchera" .

"Parihuela". Milovici pokrmov, ktoré sa na Vás ešte pozerajú, týmto výberom nič nepokazia. V pozadí do očí bijúca, žuvačkovo chutiaca "Inca cola" . K jedlu sa rozhodne nehodí. Ale doporučujem (zo zaujímavosti) vyskúšať.

Sladká bodka
Hilario nám ostáva hlboko v srdci a preto do bodky zapájam jeho geniálne palacinky s čerstvým ovocím. K tomu podávaný čaj z práve natrhanej kamilky.

"Picarones"- upozornenie! Objednávať zásadne najprv jednu porciu, pre viacerých ľudí. Táto kombinácia tuku a cukru z ešte sladšou omáčkou rozhodne neni len sladkou bodkou. ale aj možným dôvodom žlčníkového záchvatu,

"Queso helado"- zmrzlina vyrobená z mlieka, vanilky, kokosu, posypaná škoricou a klinčekmi. Objavili sme ju na trhu v Arequipe.

Toto je len malá ukážka z bohatej gastronómie Peru. Isto by sa dali písať ódy na "aji de gallina", či romány začínajúce slovami : " Bol to môj tretí pohárik "pisco de sour" keď...Je to viac ako zemiaky, quinoa, kukurica či paprika.
Pre všetkých s plus size budgetom doporučujem isto niektorú s top 50 reštaurácií sveta (niekoľko ich je v Lime). Tu si to žiada ale včasnú rezerváciu a príkladné plánovanie.