Neviete kam s medvedím cesnakom?

Krátky článok o jednej inej vášni. Nie je to ruka muža ani krídla lietadla... Dva vybalancované recepty, ktoré zaujmú krémovitosťou parmezánu, vláčnosťou olivového oleja, sviežosťou citrónovej kôry a estetikou jarných farieb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Rizoto:

Tento recept spája dve silné sezónne suroviny: medvedí cesnak v kombinácii so špargľou. Jednoduchý recept. Pokiaľ nezamieňate suroviny, nie je na ňom čo skaziť. Dôležité body prípravy akéhokoľvek rizota :

- správny vývar- v živote spravodlivosť neexistuje. Pri príprave rizota však áno, a preto ho naozaj milujem! Zjednodušene platí, aký vývar, také rizoto. Prehreškov, ako bujón, sa síce tiež dopúšťam, ale pomyslenú svokru by som k takejto večeri nepozvala.

- správne talianske rizoto má byť krémové 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- kúpte naozaj ryžu na prípravu rizota, v opačnom prípade vás výsledok Vašej polhodinovej snahy nenadchne

- na osobu potrebujeme približne dve hrste ryže 

- ryža na rizoto sa má najprv smažiť 

- víno dodá jedlu správnu kyslosť a vyváženosť

- množstvo surovín je orientačné. Pokiaľ pridáte viac parmezánu, rizoto bude krémovejšie. Pokiaľ máte radi kyslosť, pridajte viac vína. Pokiaľ máte radi viac zeleniny, kľudne množstvo zdvojnásobte.

Potrebujeme:

- 600 ml zeleninového alebo mäsového vývaru

- 150 g ryže na prípravu rizota (napríklad arborio, carnaroli)

- 100 ml bieleho vína (suché)

- 200 g zelenej špargľe

SkryťVypnúť reklamu

- 20 g masla

- 50 g parmezán 

- 2 šalotky prípadne stredná cibuľa 

- 3 lyžice pesta z druhého receptu

- hrsť čerstvého medvedieho cesnaku

- kôra z chemicky neošetreného citrónu 

- soľ, korenie 

Príprava:

1. Špargľu olúpeme. Nakrájame na väčšie kusy. Šalotky očistíme a nasekáme na drobné kúsky. Pokrájané šalotky osmažíme na ca lyžici masla. Smažíme, kým nezmäkne (nečakáme, kým sa sfarbí).

2. Pridáme ryžu (nenamáčame ju, ryža by sa rozvarila). Ryžu krátko (1 minúta) osmažíme (pokiaľ maslo nestačí, pridáme viac). Všetky zrnká majú byť obalené v rozpustenom masle.

3. Zalejeme vínom.

4. Keď sa víno odparí, začneme postupne pridávať vývar, kým ryža nezmäkne. Špargľu pridáme s druhou až treťou naberačkou vývaru (aby sa nám nerozvarila a ostala chrumkavá). 

SkryťVypnúť reklamu

5. Medvedí cesnak a pesto pridáme na konci. 

6. Keď je ryža hotová, ľahkými pohybmi vmiešame nastrúhaný parmezán. Rizoto bude ľahké a vzdušné. Hotové rizoto servírujeme s nastrúhaným parmezánom a citrónovou kôrou (a samozrejme so zbytkom vína:)).

„Miláčik, dnes varím ja,“ povedal a ja som vedela, že je to ten pravý...
„Miláčik, dnes varím ja,“ povedal a ja som vedela, že je to ten pravý... (zdroj: Lucia Audyova )
Malá odbočka od klasiky- rizoto posypeme parmezánom a kôrou z citrónu.
Malá odbočka od klasiky- rizoto posypeme parmezánom a kôrou z citrónu. (zdroj: Lucia Audyova)

Pesto:

Pokiaľ riešite podobnú dilemu ako ja nedávno- čo s plnými igelitkami medvedieho cesnaku- mám pre Vás riešenie! Pesto z medvedieho cesnaku. Je vyvážené, krémové, jednoduché na prípravu a hlavne skladné. Ja to svoje používam už piatym týždňom. 

Potrebujeme:

- 100 g listov medvedieho cesnaku 

- 50 g parmezánu

- 50 g lúpaných mandlí (slnečnicové/ sezamové semienka)

SkryťVypnúť reklamu

- olivový olej

- korenie, soľ

- kôra a šťava z chemicky neošetreného citrónu 

Príprava:

1. Pokiaľ máme nelúpané mandle, na niekoľko hodín ich namočíme (ideálne na noc). Olúpeme. Namočené mandle obsahujú viac vody. Necháme ich vysušiť na miernom plameni, prípadne v trúbe.

2. Všetky suroviny pridáme do mixéra a mixujeme, kým pesto nenadobudne krémovú konzistenciu.

3. Pripravené nádoby na skladovanie plníme ca 2 cm pod viečko, aby sme pesto vedeli zaliať ca 1 cm olivového oleja. Dôležité pre skladovanie.

Citrónová kôra dodáva pestu sviežosť. Po každom použití znovu zalievame olivovým olejom.

Vhodné na prípravu cestovín, rizota, ako nátierka na chlieb.

Podrobný návod v anglickom jazyku v tomto odkaze.

Obrázok blogu
(zdroj: Lucia Audyova)

 

Lucia Audyova

Lucia Audyova

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Anesteziologička žijúca v Nemecku, milujúca cestovanie, nové chute a voľnosť. S veľkým záujmom o tému- finančná sloboda. Cieľ článkov. Pobaviť. Doviesť k zamysleniu. Inšpirovať. Kedy ma kontaktovať? Potešia ma správy od pozitívnych ľudí s podbnými cieľmi, takisto otázky na hore spomínané témy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,093 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu