reklama

Duša Svätopluka sa konečne môže pobrať do neba?

Ak táto dohoda vydrží, tak môže nájsť zaslúžený pokoj. Odkaz tohoto velikána našej histórie, ktorý poznáme v podobe povesti o Troch prútoch, je dnes vrcholne aktuálny. Kedy znovu budeme mať šancu ukázať, že sme sa z neho poučili ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Neviďme všetko čierno-bielo. Voľby sa skončili výsledkom hovoriacim predstaviteľom klasických strán veľa . Voľby ukázali, že stratégia zabetónovanej, prísne si stráženej pozície so spoliehaním sa na stabilného voliča je preč. Volič sa mení. Starý odchádza, nový je predo dvermi. Viac vníma, viac počúva a viac ho zaujíma, či to počuté je aj uskutočnené.

Strany, ktorým sa podarilo prejsť sitom volieb do lavíc parlamentu, sa rozdielne spamätávajú z dosiahnutých aj nedosiahnutých výsledkov. Prvotný ošiaľ pravice ochabol pri poznaní reality zápasu medzi klasickým a modernejším ponímaním spôsobu riadenia štátu. Volič jej dal do rúk úlohu vyriešiť záhadu a spletitosť gordického uzla volebných výsledkov. Žiadalo si to čistú myseľ a trpezlivosť. S vervou sa predstavitelia pravice pustili do ťahania obidvoch koncov povrazu trčiacich z uzla. Niektorí až tak, že ho začali svojimi neokrôchanými vyjadreniami na adresu svojich spoluriešiteľov ešte viac uťahovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Politik musí poznať kompromis. Darmo bude neoblomne trvať na svojom. Pri rovnomernejšom rozložení síl nedosiahne nič. A ak nemá nervovú sústavu v poriadku, potom začne obviňovať z neúspechu iných. A práve to sa teraz deje na strane pravice. Urážky ako v dedinskej krčme. Už len bitka tu chýba. Z čoho pramení taká nervozita predstaviteľov OĽANO a ich partnerov NOVA a ešte jedného v minulosti veľkého, potom už skoro mŕtveho a istým oligarchom vzkrieseného politika? Kam sa ponáhľajú? Mali by sa zamyslieť nad tým, odkiaľ tak zázračne získali také percento hlasov. Veď prieskumy ich držali oveľa nižšie. Až keď SIEŤ začala koketovať so Smerom, ich výsledok (a rovnako aj SaS) sa zvýšil o počet voličov Siete nesúhlasiacich s takouto možnosťou. Verím, že keby Sieť držala "lajnu", bola by vládu spoločne s inými pravicovými stranami úspešne skladala ona. Väčšina tých, čo volili Sieť vo voľbách sú tí, ktorí alternatívu spolupráce so Smerom neodmietajú. Kandidátov však už vymeniť nestihli. Preto reakcia niektorých a ich odchod. No a ponuka OĽANO, že všetkých, ktorí odídu zo Siete, zoberie medzi svojich, zaváňa kupovaním, teda tým, proti čomu bojujú. Pozor ! V Čechách sa niečo podobné nevyplatilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A možnosť, že by mohla vzniknúť pravicová koalícia, tú zlikvidoval pán Matovič svojimi vyjadreniami na adresu tých, ktorí sa rozhodli vypočuť víťaza a sami sa potom demokraticky rozhodnúť. Vari si vie predstaviť spoluprácu zo zradcami, zlodejmi a podvodníkmi? Ak by to v prípade neúspechu Smeru urobil, potom by svoju zásadovosť pochoval do hrobu vedľa teraz ním odsudzovaných zrád ľudských sľubov. 

Čo teda slovenská politická scéna momentálne môže ponúknuť? Asi iba dohodu tých, ktorí sa o ňu pokúšajú. Dzurinda hovoril: "Kde je vôľa, tam je aj cesta." Nechajme ich, nech ju hľadajú. Som pravicovo zmýšľajúci volič. No bolo mi dopredu jasné, že bez Smeru vláda nebude. To, že volič karty rozdal tak, ako sú, to znamená, že vyhrať môže iba ten, kto hrať vie. Ak neurobí hlúpu chybu. No, ak máme o niekom pochybnosti, či karty hrať vie a popri tom si o ňom myslíme,že bude chcieť podvádzať, posaďme k nemu po bokoch dvoch a za chrbát ešte tretieho. Nech naňho dozerajú. Potom bude hra čistá a víťaz poctivý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ak sa pri tej hre medzi sebou nepozabíjajú ako Svätoplukovi synovia, potom sa aj duša nášho prapredka môže konečne pobrať na večnosť. Veď sme dali prúty do jedného zväzku !

Nech je k nám Pán milosrdný !

Jozef Augustín

Jozef Augustín

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som podnikateľ. Zamestnávam cca. 40 zamestnancov. Zaujímam sa o šport, kultúru a cestovanie. Rád sa angažujem za záchranu športových klubov, najmä futbalových. Som nestranník, no bol som politicky angažovaný ako kandidát na komunálneho politika. Chcem sa presadiť ako politik, ktorý dokáže viac ako od neho očakávajú.Som Petržalčan už 32 rokov. Nie je mi ľahostajné, čo sa okolo mňa deje, preto sa angažujem . Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu