reklama

Belgická výchova

Uz som par krat zapocul, ze na Slovensku je vela rozmaznanych, nevychovanych deti a mladych, ktori nemaju absolutne ziadnu uctu ku starsim, spravaju sa agresivne a nevazia si to co maju. Hmmm... Ja by som tymto ludom, co maju takyto nazor odporucil, si najprv zajst na navsetvu do Belgicka, alebo si precitat aspon tento clanok...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Vcera som sa zucastnil, v ramci mojich psychologickych studii, jednej prezentacie, ktora mala nazov: "Moje dieta je pubertak...". Islo tam viac menej o rozoberanie vyvoju dietata pocas jeho cesty k "dospelosti". Mojim ucelom tu nie je Vas oboznamovat, s niecim, k comu je jednoduche ziskat odbornu litetaturu, ktora Vam povie omnoho viac o vyvoji pubertakov ako ja. Chcel by som Vas iba "oboznamit" s tym, na co sa mozete pripravit, ak sa vydate na cestu do tejto zapadoeuropskej krajiny - Belgicka.

Postreh cislo 1:
Bol stvrtok a ja som isiel mamu odprevadit na letisko v Bruseli. Ked prisiel vlak na peron stanice Gent-Sint-Pieters, ludia sa zacali rozmiestnovat po perone podla moznej pozicie dveri vlaku. Akonahle vlak zastavil a dvere sa otvorili, pred mojim nosom sa zacala jedna cca 40r. mamicka tlacit s jej dcerenkou cca 20r. do vnutra vlaku. Avsak hacik bol v tom, ze prave vystupovala jedna starsia pani (euhm, dovolil by som si povedat, ze babicka). Hmm, ale ich to vobec nezaujimalo. Oni chceli byt za kazdu cenu vo vnutri. Rozbehli sa do dveri, a vtlacili sa dovnutra. Starsia pani zklzla po schodikoch a spadla pod vlak. Jednu nohu mala na perone druhu v medezere medzi vlakom a peronom. Ja som sa len nestacil cudovat. Avsak najviac ma dorazilo, ked som si vsimol, ze sa mamicka s dcerenkou, na tom zacali nehorazne smiat.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Co si myslite vy o tom? Toto je len jeden z mnohych pripadov, ktore som tu zazil. Je tu naozaj taky egoisticky, ze ide doslova "cez mrtvoly"? A kto za to moze? Vychova zo strany rodicov, skoly, alebo spolocnosti?

Odpoved odbornika: "V Belgicku su ludia dost egoisticky. Kazdy bojuje za seba a za kazdu cenu. Mozno to ma nieco docinenia s ich vychovou, alebo s ich prostredim. V kazdom pripade si myslim i ja, ze by rodicia mali byt prisnejsi a este stale ich ucit k ucte..."

Postreh cislo 2:
Mexx, Ralph Lauren, Versace, Tommy Hilfigher, Esprit - to su vsetko znacky, ktore deti dostavaju "do vienka" uz od narodenia. Potom niet cudo, ze si na to i neskor potrpia. Mobilny telefon tu uz maju deti od veku 6r. Dovolil by som si povedat, ze vacsina deti tu dostane vsetko od svojich rodicov, na co si len pomyslia, ci uz formou vyprosovania, alebo vydierania. Ale kde je chyba? Preco sa nechaju rodicia vydierat svojimi detmi? Preco dostanu vsetko, na co si zmyslia? Lebo ich ich rodicia miluju, alebo nemaju na nic cas, a snazia sa im to takto vynahradit? Alebo su ich deti len ako chodiaca reklama na ich vysku majetku?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tato otazka mi nedala kludu a tak som sa musel vcera spytat odbornikov. Preco je to tak? Odpoved bola nasledovna:

"My vieme, ze sme zapadoeuropska krajina, a ze mame viac, ako vy na Slovensku. Ja sa to nehanbim povedat. My vieme, ze nase deti dostavaju viac. Mozno az privela. Avsak co by ste neurobili pre Vase dieta. I ja si myslim, ze by sme mali byt prisnejsi na svoje deti. Nemali by sme si nechat skakat po hlave, ale mame tolko malo casu, ze sme radi, ze im mozme aspon nieco kupit..."

Ja som si len v duchu pomyslel:
"Hmm, ma tato "materialisticka" laska za ucel nahradit klasicku rodinnu lasku? Mozno som ja nemal trenky C. klein, ked som zacal chodit na strednu skolu, alebo skolsku tasku Kipling, ale zato som dostal vela pozornosti od mojej mamy, ktora stala vzdy pri mne. A nie len ta, ale i cela moja rodina. Mal by som byt teda z toho smutny? Nie, ja som spokojny, pretoze si vsimam vyraz tvare tunajsich deti a mladeze. By som to definoval ako "usmev cez slzy", nieco ako: "Mama mi kupi vsetko, ale nikdy nejdeme spolu na vylet..."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ach, ta belgicka vychova....

Miroslav Bábik

Miroslav Bábik

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ahojte,dakujem ze ste navstivili moj blog. Ako vidite, blog uz nebol dost dlho spravovany ale hadam najdete este dake uzitocne informacie :) Zoznam autorových rubrík:  Aktuality z BelgickaMestá v BelgickuŽivot v BelgickuByť belgickým študentomPraktické informáciePikošky z BelgickaIné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu