reklama

Slovensko ako policajný štát, Fico ako diktátor

Vo vyhovujúcej atmosfére strachu z terorizmu prijala slovenská vláda návrh zmien zákonov a tlačí na jeho urýchlené prerokovanie v parlamente.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Po jeho schválení sa Ficovi otvoria dvere k tomu, aby spravil zo Slovenska policajný štát. 

Dá sa argumentovať, že je to účinná legislatíva na boj proti terorizmu a politici ju nezneužijú. Chceme ale mať v demokratickej krajine zákony, ktoré umožnia vláde rozhodnúť sa, či chce alebo nechce policajný štát – rozumej diktatúru?

Keď navrhované zmeny čítame s tým, že budú uplatňované voči teroristom, dávajú zmysel. Poďme si však analyzovať teoretický scenár, že vznikne aktivistické hnutie slušných ľudí, ktorí sa už nevedia pozerať na to, ako politici drancujú Slovensko. Začnú oslovovať masu občanov a nahlas vystupovať proti vláde, celej politickej reprezentácii a vyzývať na protesty a demonštrácie. Vyzerá to tak, že ľudia sa konečne spamätali a hrozí, že vyjdú na námestia ako v roku 1989.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo všetko v tejto situácii umožnia navrhované zákony?

Stačí označiť činnosť tejto skupiny za politický extrémizmus a pripísať im hocijaký zinscenovaný násilný incident. Alebo tvrdiť, že ohrozujú bezpečnosť štátu. Následne je možné predstaviteľov hnutia zatvoriť do väzby, bez vysvetlenia až na 10 dní, potom sudca môže rozhodnúť o väzbe bez dôvodov (doteraz museli byť splnené konkrétne stanovené dôvody). Polícia môže odpočúvať telefonáty lídrov hnutia z väzby.

Medzitým tajné služby môžu o celom hnutí zbierať údaje, čiže ich odpočúvať, sledovať. Postačí súhlas krajského sudcu na to, aby hnutiu zamedzili prevádzku internetovej stránky a domény a s nimi všetkých webov, ktoré šíria myšlienky tohto hnutia. Ak sa občania aj napriek tomuto všetkému na námestia vyberú, polícia ich môže označiť za miesta, kde hrozí teroristický útok, uzavrie ich a zaistí osoby, ktoré tam prídu - budú to môcť urobiť ešte pred zistením ich totožnosti. Tajní budú ďalej zbierať údaje, polícia môže uzavrieť akékoľvek ďalšie miesto stretnutia, ktoré im nahlásia a budú rušiť každú ďalšiu webovú stránku. A všetko toto bude zákonné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ je to hypotetický príklad. Ale stále pravdepodobnejší ako predpoklad, že politici budú s touto mocou narábať zodpovedne, keď ju raz už budú mať.

Ak sa vám blog páčil, môžete zaň zahlasovať na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Eva Babitzova

Eva Babitzova

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  21x

Strávila som svoj doterajší profesijný život v biznise a v médiách. Som človek, ktorého zaujíma a trápi stav sveta a krajiny, kde žijeme. www.evababitzova.skhttps://www.facebook.com/evababitzova Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu