reklama

Stress testy bánk 2016 stoja za ...

Po preštudovaní materiálov a výsledkov stress testov európskych bánk z roku 2016, uskutočnených European Banking Authority, som dospel k názoru, že stoja za ... (nič). Vysvetlím prečo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Úrad European Banking Authority (EBA) zverejnil na konci júla výsledky stress testov 51 bánk zo 16 krajín Európskej únie. Podľa ECB výsledky ukázali zvýšenie odolnosti bankového systému eurozóny v porovnaní s poslednými testami, uskutočnenými v roku 2014. Európska komisia na výsledky povedala, že testy potvrdili čoraz väčšiu odolnosť bánk voči šokom. Ja si myslím, že stress testy boli zle urobené, s horšou metodikou oproti poslednému testovaniu a s neuspokojivými výsledkami.

Význam testovania a metodika

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V záťažových testoch museli banky dokázať, že aj v zlých hospodárskych podmienkach majú dostatok kapitálu pre ďalšie pokračovanie podnikania. Mali v teste ukázať, koľko kvalitného kapitálu im zostane v pomere k rizikovému kapitálu po troch rokoch hypotetickej recesie a kolapse dlhopisového trhu. Inštitúty neboli hodnotené, či prešli alebo neprešli. EBA použila dva scenáre - normálny a nepriaznivý. V nepriaznivom scenári boli predpoklady nasledovné: pokles ekonomiky o 1,2% v tomto roku, o 1,3% v budúcom a v roku 2018 mierny rast na úrovni 0,7%. Sledoval sa ukazovateľ TIER 1, ktorý nemal klesnúť pod úroveň 4,5%. Za bezpečnú hodnotu sa považuje 7%. EBA nepreverovala banky priamo na mieste. Inštitúcie museli jednotlivé scenáre simulovať vo svojich interných systémoch a vyplniť príslušné tabuľky od EBA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moje postrehy:

  • Prvou znepokojivou informáciou je, že bolo testovaných len 51 bánk. Rovnakých stress testov sa naposledy v roku 2014 muselo zúčastniť až 123 bánk. Vtedy neuspelo 24 inštitúcií, ktorým chýbal kapitál v objeme 24,6 mld EUR.

  • Ten "nepriaznivý" scenár podľa môjho názoru nie je až taký nepriaznivý. Čo by sa stalo, keby ekonomika klesá o 1,5%, potom o 2% a tretí rok ešte viac? Ako by dopadli testy pri takýchto naozaj nepriaznivých podmienkach?

  • V tomto testovaní nemal ukazovateľ TIER 1 klesnúť pod 4,5%. V testovaní z roku 2014 bola táto úroveň nastavená na 5,5%. To znamená, že v 2014 boli kritériá prísnejšie, tento rok benevolentnejšie.

  • EBA banky v skutočnosti sama nepreverovala, iba poslala do bánk tabuľky, ktoré im mali naspäť poslať vyplnené. :D :D :D Na tomto sa môžem len zasmiať. Myslíte si, že im naspäť prišli korektné údaje? Keď klame každý naokolo vrátane Volkswagenu ohľadom emisií a Samsung ohľadom bezpečnosti svojich telefónov?

  • Inštitúty neboli hodnotené, či prešli alebo neprešli. V roku 2014 to tak bolo. teraz, aby sa nemuselo verejne povedať, že niektoré banky neprešli, sa od tejto povinnosti upustilo a stačí povedať, že niektoré banky dopadli horšie, iné lepšie.

  • Natíska sa otázka, prečo bola testovaná menej ako polovica bánk oproti roku 2014. Aby vyšlo menšie číslo, čo sa týka "zlých" bánk? Aby situácia nevyzerala až tak čierno?

Výsledky

V súčasnom teste úplne prepadli len dve banky a to talianska Monte dei Paschi di Siena a írska Allied Irish Bank. Zlé výsledky zaznamenala aj rakúska Raiffeisen (matka našej Tatra banky). Medzi 12 najslabšími finančnými inštitúciami sa ocitli aj talianska UniCredit (matka našej UniCredit), britská Barclays, nemecké Commerzbank a Deutsche Bank (ktorá je momentálne v obrovských problémoch) a rakúska Erste Group (matka našej Slovenskej sporiteľne).

Čo sa týka ukazovateľa TIER 1, pri nepriaznivom scenári skončili najhoršie tieto banky.Za bezpečnú hodnotou je považovaných 7%.

  • Monte dei Paschi di Siena (-2,44%)

  • Allied Irish Bank (4,31%)

  • Raiffeisen (6,12%)

  • Bank of Ireland (6,15%)

  • Banco Popular (6,62%)

  • UniCredit (7,1%)

  • Deutsche Bank (7,8%)

  • Erste Group (8,2%)

Kľudne si z týchto údajov urobte vlastný názor. Keď ale vidím všetky tieto čísla, nemôžem súhlasiť s pozitívnymi vyjadreniami ECB a EK z úvodu článku. Takými vyjadreniami sa európski predstavitelia len snažia o to, aby nevznikla panika kvôli zlým výsledkom testovania. Je to však od nich krátkozraké, pretože tým sa problém nevyrieši. Bankový sektor na starom kontinente nie je v zdravom stave. Kapitálovo ho ECB už niekoľko rokov posilňuje, no bankám vypadávajú príjmy kvôli súčasným nízkym sadzbám. Na úveroch banky takmer nezarábajú a svoju príjmovú stránku začínajú vykrývať znižovaním výdavkov. Nižšie úrokové sadzby pre klientov, znižovanie počtu zamestnancov, okresávanie budgetov... Kam to bude pokračovať? Možno nás čaká ďalšia kríza. Slovo ´možno´ by som ale asi vyhodil...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac podobných článkov nájdete na mojom webe www.martinbabocky.com

Martin Babocký

Martin Babocký

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Investovanie, finančné trhy, dobrý život, ekonómia, zodpovednosť za svoj život - to sú témy, ktoré ma bavia a o ktorých chcem rozprávať. Moju tvorbu môžete vidieť aj na mojom YouTube kanále "Martin Babocky". V televíziách komentujem aktuálny ekonomický vývoj. Zoznam autorových rubrík:  Summer in USASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu