reklama

Rozprávka: Zázrak na každý deň

Bola raz jedna smutná princezná. Nebola to pyšná princezná, od mala ju vychovávali k slušnosti a pokore, ale mala jednu veľkú túžbu. Veľmi túžila po krásnej škatuľke na šperky, ktorá pri otvorení hrala nežné melódie. Nebola obyčajná, ale zázračná.

Písmo: A- | A+

Už takmer prestala dúfať, že ju niekedy dostane a v tom jej ju Kráľ doniesol. Srdiečko jej začalo rýchlo búchať, úsmev rozžiaril jej smutnú tváričku.
Škatuľku položila na veľmi významné miesto a dávala na ňu veľký pozor. Videla, ako veľmi sa radujú ľudia okolo, keď sa z tejto krabičky tešila.
Vkladala do nej svoje najvzácnejšie poklady, pri počúvaní tónov jej hudby snívala tie najkrajšie sny.
Jedného dňa však škatuľka prestala spievať. Ani najlepší mudrci nevedeli prísť na to, kde sa stala chyba. Nevydala ani hlások... Princezná však nestrácala nádej a aj naďalej ju opatrovala.
Po čase sa však škatuľka nedala ani otvoriť. Nedokázala vydať svoje poklady.
Princezná bola veľmi nešťastná, lebo nevedela, ako škatuľku opraviť. Tak veľmi ju chránila a aj napriek tomu sa pokazila.
Tešila sa aspoň z toho, že aj ďalej zdobí jej izbu a že ju úplne nestratila.
Raz však prišiel múdry Kráľ a rozhodol, že najlepšie bude ak sa o krabičku postará sám, že sa pokúsi ju opraviť a vrátiť jej dokonalú krásu. Vedel, že to bude trvať veľmi dlho a že sa mu to možno ani nepodarí, ale aj napriek tomu sa k tomu odhodlal.
Princezná nerozumela jeho konaniu, bola šťastná, že sa vôbec mohla na škatuľku pozerať, že mohla vnímať jej krásu, odraz slnka od drahokamov, ktoré ju zdobili.
Chcela však, aby bola krabička opäť v poriadku a tak ju s dôverou zverila do rúk svojho Otca.
Izba spustla, chýbali v nej živé farby šperkovničky. A rovnako zamrzla aj tvár princeznej. Vedela, že pre krabičku je to najlepšie riešenie, ale netušila, či sa jej niekedy vráti.
Každý deň sa radila so svojím Kráľom a ten ju pozbudzoval a predpísal jej recept: „Zázrak na každý deň.“
A tak princezná každý deň prežívala zázraky, malé i väčšie...dokonale jej nahradili škatuľku a pochopila, že život nie je krásny iba ak máme všetko, po čom skutočne túžime.
Ak sme o niečo ochudobnený, ak o niečo prídeme, až vtedy si uvedomíme jeho skutočnú cenu a význam pre náš život.
Dostávame aj strácame spravodlivo a vždy v pravý čas. Musíme si uvedomiť, že strácanie dokáže byť rovnako pozitívne ako získavanie. Z každej straty plynie množstvo ďalších darov. Tie si v čase, keď máme všetko, nedokážeme všimnúť.
Aj princezná začala vnímať zázraky, až keď prišla o svoj vytúžený dar. Otvorili sa jej oči a srdce. Odovzdala škatuľku múdremu Otcovi s dôverou, že sa o ňu postará a keď príde správny čas a škatuľka bude opravená, bude ju môcť vrátiť princeznej.
Princezná musí zažiť ešte veľa zázrakov a musí prosiť Kráľa aj o opravu zlomených vecí v nej samej. Až potom bude môcť prijať škatuľku a vkladať do nej nové očistené poklady.
Dovtedy bude potrebovať veľa vytrvalosti a trpezlivosti, ale s takým Kráľovským Otcom, akého má a s predpísaným zázrakom na každý deň sa všetko zlomené opäť spojí a rozbité veci nájdu svoj skutočný tvar.


Miroslava Bačová

Miroslava Bačová

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vitajte! Som študentkou Fakulty verejnej správy v Košiciach. Mám rada život a som vďačná za každú maličkosť a občas aj za nepríjemnú, lebo tá posúva človeka vpred... Do čítania :) Zoznam autorových rubrík:  Rozhovory s BohomMoje metaforyNázoryŽivotSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu