reklama

Láska na každom kroku - malý príbeh slovensko - indickej lásky

V prekrásnej, novootvorenej kaviarničke Ruža v Bratislave, mi hneď pri prvej náhodnej návšteve, padla do oka príjemná atmosféra, zaujímavá ružová výzdoba a najmä mimoriadne príjemná a veselá dievčina, ktorá nás ochotne obsluhovala pri našom dámskom stretnutí a ktorá je hlavnou postavou tohto príbehu lásky. Ako tak plynul pohodový večer, povedala som si, že v Ruži určite nie som posledný krát. Kaviarničku som si pre skvelú obsluhu obľúbila.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (80)
Pôsobivá mladá žena s pôsobivým príbehom lásky
Pôsobivá mladá žena s pôsobivým príbehom lásky (zdroj: Zuzana Minarovicová)

Preto priamo počas silvestrovskej noci sme nakrátko opäť do Ruže zavítali. Bol mrazivý silvester a mňa opäť očarila hrejivá atmosféra aj vďaka srdečnej a ochotnej čašníčke, s ktorou som sa postupne, ako to už medzi nami komunikatívnymi dámami býva, stihli aj predstaviť a zoznámiť. Tak som spoznala Silviu aj s jej zaujímavým ľúbostným príbehom prechádzajúcim cez dve úplne odlišné kultúry.  

Ruža v Ruži
Ruža v Ruži 

Silvia ma zaujala aj tým, že hoci vyzerá veľmi mlado, je to už vydatá dáma a okrem angličtiny, hovorí aj po pandžábsky, rozumie jazyk hindu, vydala sa za Sikha a takmer rok žila v Pandžábe, v Indii. Jej krátky životný príbeh ma hneď očaril a povedala som si, že je to pekný príbeh o spolunažívaní rôznych kultúr v modernom svete.    A tak do tretice, priamo na moje narodeniny, sme opäť sedeli v kaviarni Ruža, tentokrát aj s autorkou fotografií Zuzkou Minarovičovou a rozprávali sa otvorene, ako to my dámy dokážeme, o príbehu lásky medzi Slovenkou Silviou a mužom pôvodom z ďalekého Pandžábu v Indii, Sannym.   

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Atmosféra Ruže
Atmosféra Ruže 

  Silvia už na prvý pohľad zaujme subtílnou krásou a vnútorným vyžarovaním. Aj rozhovor s ňou plynul tak príjemne ako sa len dá. Hoci ich láska je pomerne čerstvá, zaujala ma tým, že je spojením dvoch odlišných kultúr, náboženstiev a vlastne aj rôznych farieb pletí a tiež ma zaujímal pohľad Slovenky na manželstvo s exotickým cudzincom a na pobyt v jeho ďalekej rodnej krajine.   

Z jej úst nebolo počuť žiadne predsudky
Z jej úst nebolo počuť žiadne predsudky 

  Ich zoznámenie sa odohralo celkom náhodou. Silvia, ešte ako veselá stredoškoláčka z Bratislavy, vypomáhala pri strážení 4 detí pre svojho známeho v Rakúsku. Keď ju jedného dňa pred rokom a pol odvážal známy na stanicu, unavená a zničená od stráženia malých detí, si ani poriadne nevšimla jeho priateľa.    Aké bolo jej prekvapenie, keď sa o krátku dobu jej známy spýtal, či môže dať jej telefónne číslo svojmu priateľovi, lebo sa mu vraj Silvia veľmi zapáčila. Spomenula si síce, že na stanici videla nejakého počerného kamoša, netušila ale ako veľmi tohto muža očarila.     

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Silvia zaujímavá mladá bratislavčanka
Silvia zaujímavá mladá bratislavčanka 

Keďže súhlasila s výmenou telefonických kontaktov, začala sa veľmi vtipná a zaujímavá etapa ich vzťahu, keď Silviu, ešte do stredoškolských lavíc, volal Sanny rovno počas vyučovania. Rekord jeho zmeškaných hovorov dosiahol nevídaný počet a to 54 krát počas jednej vyučovacej hodiny. Až vtedy sa Silvia odhodlala odísť z triedy a zavolať späť. Po nejakej dobe si úspešne dohodli prvé stretnutie. Páni, nevzdávajte sa teda, ani po treťom ba ani po piatom raze, keď vám žena vášho srdca odoláva, nikdy neviete, či to správne číslo telefonátov či ruží nie je vyššie ako 50:) Nakoniec sa na druhý pokus rande v bratislavskom Poluse vydarilo a Sanny prišiel, elegantný a očarujúci. Možno práve preto ho Silvia najprv vôbec nespoznala, až kým si nepomohli mobilmi. Uplynulo zopár hodín ich spoločného rozhovoru a potom ďalšie a ďalšie stretnutia. Silvii utkvelo v pamäti ako Sanny príjemne komunikuje, očaril ju jeho úctivý a pozorný prístup k žene, tak odlišný od všetkého, načo bola na Slovensku naučená.   Dodnes je pre Silviu najkrajším momentom situácia, keď videla, že Sanny je veľkorysý k priateľom, známym ale aj k úplne neznámej žene na ulici, ktorá plačúc potrebovala pomoc a on jej naozaj veľkoryso pomohol. V tom čase už Silvia chápala, že stretla muža, ktorý v sebe skĺbil to, čo ona považuje za atraktívne na mužovi, teda mimoriadnu pozornosť a úctu k žene, láskavé srdce k priateľom a vôbec k blížnym a to všetko v kombinácii s exotickým zjavom Inda, ktorého láskyplne volá "moja čokoládka alebo moje cigánča." Ak by ste teda čakali nejaké predsudky, tak Silvia ich dozaista nemá.  Sanny pochádza z Indického štátu Pandžáb, na pomedzí Pakistanu a Indie http://en.wikipedia.org/wiki/Punjab_region , je Sikh, čo znamená príslušnosť k piatemu najrozšírenejšiemu náboženstvu sveta,  http://en.wikipedia.org/wiki/Sikhism, ktoré má práve v tejto oblasti svoje centrum v meste Amritsar http://en.wikipedia.org/wiki/Amritsar , známym svojim Zlatým chrámom. Sikhovia sa v praxi, podľa Silvie, vyznačujú vierou akoby podobnou kresťanstvu, v tom priať druhým a nie sebe dobre a tým, že majú len jednu ženu. Dokonca sama navštívila centrálny chrám s posvätnou knihou Sikhov.   

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zlatý chrám
Zlatý chrám 

   Z domoviny odišiel Sanny najmä preto, aby spoznal svet. Ako povedal, hoci mal všetko, nemal nič. Doma mu zomrel jediný súrodenec, brat policajt a otec mu pracuje až v ďalekých AE. Preto ho to tiež ťahalo skúsiť svoje sily za hranice krajiny, kde je dodnes veľkým problémom vybaviť napríklad rodný list či spraviť iné administratívne úkony. Na Slovensku žije už 6 rokov, naučil sa náš jazyk a za ten čas si tu vybudoval zázemie. A tak po počiatočných rozpakoch Silviiných rodičov, sa zo Silvie a Sannyho stal skutočný manželský pár a po svadbe odišli obaja pozrieť aj jeho domovinu, predstaviť sa indickej rodine a osláviť aj s nimi spoločnú svadbu. Ich dátum svadby je tiež zaujímavý, zobrali sa presne na štedrý deň. Už vystúpenie z lietadla Silvii ukázalo, čo znamená ľudnatá krajina. Na letisku to vyzeralo ako v najväčšej tlačenici v dopravnej špičke a tak to bolo všade, kam v Indii prišli.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 V Indii žili spolu skoro rok, v manželovom rodnom Pandžábe a Silvia spoznávala zvyky, rodinu, reč a osobitosti ich života v kaste Tchan, čo sú obchodníci, remeselníci a živnostníci. Žiaden z miestnych zvykov ju nijako výnimočne nešokoval, až na dohodnuté manželstvá. Naopak, páčila sa jej úcta k starším, ktorá sa vyjadruje tak, že sa dotknete nôh staršej osoby, napríklad rodičov či starých rodičov a tým vyjadríte vašu úctu k nim. Podobne začalo aj Silviino predstavovanie po príchode do domu manžela v Pandžábe. Všetko však prebehlo priaznivo a Silvia dostala prívlastok changi, teda dobrá.   Čo zaujalo pri ich svadobnom oznámení, privezenom z Indie, bol úplne iný materiál a tvar svadobného oznámenia ako je u nás zvykom.Silvia a Sanny mali oznámenie na zamatovej látke zvinutej akoby vo zvitok starej písomnosti. Vraj aj na ich pomery, to bolo originálne pozvanie na svadbu.    Jediné čo teda Silviu naozaj prekvapilo bolo, že v Pandžábe nie sú časté svadby z lásky. Ľudia sa tu berú z úcty k rodičom a tak aj vzťahy ženy a muža, detí a rodičov sú iné. Žena každý deň očakáva od manžela nejaký darček, napríklad rúž a jeho najväčšou povinnosťou je manželku materiálne zabezpečiť, bez ohľadu na to, že mladé ženy v Pandžábe často samé pracujú. Ženy svoje nerealizované city lásky obvykle obrátia na deti a tie sú milované oveľa viac ako je bežné u nás. Preto sa miestne Silviine priateľky čudovali, aký je jej vzťah so Sannym odlišný. Možno preto nie sú medzi manželmi žiadne náboženské či iné problémy a fungujú úplne štandartne ako väčšina párov na Slovensku.     

Silvia bez sárí ale s peknou ozdobou nosa
Silvia bez sárí ale s peknou ozdobou nosa 

  Inak Silvia pochádza z pomerne tolerantnej umeleckej rodiny, i keď dnes sa jej rodičia už umením neživia. Sama istý čas študovala na Strednej umelecko-priemyselnej škole a tak iné, citlivé cítenie bolo vidno aj z jej nezaujatého vzťahu k Indom, k inej kultúre, s ktorou nemá zatiaľ žiaden problém, rovnako ako aj jej vzťahu voči iným etnikám. Naopak, Silvia skôr ocenila niektoré odlišné zvyky v Indii, ako už spomenutá úcta k starším a tiež iný zvyk, ktorý sa jej v Indii veľmi páčil, každodenné ranné upratovanie, zametanie celého domu a kúpanie sa, ktoré slúžilo ako očistný rituál. V prašnom a horúcom prostredí je obzvlášť príjemné, keď sa dom uprace každý jeden deň.    Škoda, že momentálne sa manželia stretávajú s problémom indickej byrokracie, ktorá je spolu s korupciou, podľa Silvie, v Indii mimoriadne veľká. Manželka má byť po svadbe zapísaná v dokladoch manžela, pretože Indov je naozaj veľmi veľa a veľmi často aj s rovnakým menom a tak sa odlišujú podľa ďalších údajov, napríklad mien rodinných príslušníkov. Sanny teda momentálne doma vybavuje nové cestovné doklady a Silvia sa na Slovensko zatiaľ vrátila sama, pracuje a čaká na manžela. Som veľmi rada, že mi umožnila nazrieť do svojho osobného príbehu a priniesť ho aj vám.   

Siska a jej akceptácia inej kultúry
Siska a jej akceptácia inej kultúry 

    Silvii a Sannymu prajem veľa spoločného šťastia.   Kaviareň Ruža, Biela ulica v Bratislave
Autorka: Adriana Bagová Foto: Zuzana Minarovičová 12.januára 2009

Výzdoba Ruže nám pripomínala exotiku
Výzdoba Ruže nám pripomínala exotiku 


Adriana Bagova

Adriana Bagova

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  1x

O mne by mal vypovedať text, tak len dúfam, že aj dačo podnetné. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi nedá spávaťČo sa deje u nás vonkuĽudia v nás - rozhovoryMôj takmer súkromný životSpomienky na budúcnosť

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu