reklama

Ako vyšetrovateľ vravím : Vyšetrujte Kisku ! Dôsledne!

Ako vyšetrovateľ viem, že  vyšetrovanie Kisku, ak je dôvodné, je správne.  Čo a ako polícia vyšetruje ?  Bohyňa spravodlivosti Justicia na Slovensku nemá šatku na očiach a vidí. Prečo ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 Atmosféra v spoločnosti, a domnievam sa, že aj v bezpečnostných zložkách, vrátane armády, mi nie náhodou pripomína roky mečiarizmu. Roky, keď riaditeľ SIS v rozhovore s ministrom vnútra riešil komu pridelí konkrétnu trestnú vec, aby bola vyšetrená podľa ich predstáv. Pojem " náš človek " sa vtedy nepoužíval. Nepredpokladám, že rovnakým spôsobom komunikuje dnes riaditeľ SIS s Ministerkou vnútra alebo prezidentom PZ. Ale...

 Spomínate si na vyšetrovateľov stredoslovákov?

 V období mečiarizmu vtedajší minister vnútra Ľudovít Hudek vo veci vyšetrovania odvlečenia Michala Kováča mladšieho kopol vyšetrovateľa Petra Vačoka, ktorý si robil svoju prácu " do gúľ " a nahradil ho vyšetrovateľom " stredoslovákom," ktorý vyšetrovanie viedol v zmysle predstáv vedenia Ministerstva vnútra a "štátnej politiky." V tom čase sa v toxických vyšetrovacích spisoch určite neviedlo vyšetrovanie nestranne a nezávisle. Boli to divoké roky, ku ktorým by sme sa asi neradi vracali. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Policajné zložky boli úplne v područí politiky, (ne)stíhalo sa na objednávku a SIS stála čiastočne na druhej strane barikády a minimálne spolupracovala s organizovaným zločinom. Dnes ? 

  Ako je to dnes ? 

 Vnímam, že ozbrojených zložkách dnes funguje akýsi systém autoregulácie. Časť ľudí na riadiacich postoch, ktorých, často jediným, cieľom je udržať si funkciu, nemusí dostávať pokyny z hora. Poznajúc systém dobre vedia ako v niektorých háklivých veciach konať, aby bol ich prístup náležite ocenený zhora. V snahe zapáčiť sa svojim nadriadeným urobia všetko preto, aby dosiahli výsledok, "vrchnosťou" predpokladaný výsledok. Nemusia dostať pokyn ako sa vyšetrovanie viesť alebo či ho vôbec viesť, stačí náznak. Na systém, ktorý sa od socializmu v tejto oblasti nezmenil si za tie roky títo ľudia zvykli. V snahe zapáčiť sa mnohí riadiaci robia nadprácu, prideľujú spisy, usmerňujú pracovníkov operatívy a vyšetrovateľov tak, aby nebol postihnutý "náš človek." Na druhej strane sa však snažia, aby niekomu, kto je proti "našim ľuďom " a dvíha hlavu dali jasne najavo, že si voči nim dovoľovať nemôže. Pre niekoho v ich myslení platí prezumpcia viny a pre iného prezumpcia neviny. Oni rozhodujú koho operatívne rozpracujú, obvinia či budú sledovať. Myslia v štýle čiernych barónov : " O tom, čo je pekné a čo nie, rozhodujeme my, Strana. " Otázkou je kto je dnes tou stranou... 

 Máme aj dnes stredoslovákov ? Alebo ako sa dnes volajú vyšetrovatelia "toxických" spisov a kde sa nachádzajú ? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Dnes existuje tiež množstvo toxických, teda politicky či inak citlivých káuz. Systém prideľovania spisov, fungovania operatívnych policajných zložiek či postavenia prokurátora sa od čias mečiarizmu nezmenil. Zmenilo sa fungovanie ľudí ? Zmenilo sa niečo vnútri polície ? 

 Neviem či dnes existujú vyšetrovatelia "stredoslováci", ktorí vedú alebo zastavujú trestné stíhanie na politickú objednávku. Ak existujú neviem kde sa koncentrujú. Je možné, že sa vyšetrovania vôbec neovplyvňujú. Je možné, že sa takéto ovplyvňovanie vyšetrovaní deje bez vedomia vedenia PZ a je len snahou podriadených zapáčiť sa. A možno je všetko úplne inak ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

  Musíme bojovať o dôveru verejnosti. 

 Je pravdou, že verejnosť verí, že vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka sa vedie objektívne s nasadením potrebného počtu prostriedkov a síl. Je však isté, že verejnosť na nezávislé, neovplyvňované vyšetrovanie vo všetkých citlivých kauzách neverí.

 Tak vedenie rezortu ako aj my policajti by sme si mali uvedomiť, že verejnosť nás posudzuje podľa činov a hlavne, že ľudia majú pamäť. 

 Verejnosť si ešte pamätá tlačové besedy, kde minister vnútra spochybňoval obeť. Okrem toho, že hovoril o živom prípade, priamo na tlačovke ukazoval zaistené dôkazy. spomínate ? Hedviga, blúzka, fixka... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Verejnosť si spomenie na tlačové besedy ľudí, ktorí citovali z daňových údajov bez toho, že by mali k nim legálny prístup... ( Spomínate aj Mečiar nachádzal materiál na stole )

 Ľudia si pamätajú na nahrávky podobné hlasu politika, ktorý zháňal peniaze vlastnou hlavou... 

 Ľudia si veľa pamätajú a pýtajú sa prečo sa prezradenie daňové tajomstva týmto človekom nevyšetruje a prezradenie bankového tajomstva týmto vyšetruje ? 

 Prečo, keď tento nezaplatí daň je stíhaný a tento nie ?

 Áno je potrebné a správne, aby sa prípad Andreja Kisku dôsledne a objektívne vyšetril.

 Rovnako potrebné je však, aby sa rovnako dôsledne vyšetrila nahrávka zháňajúca peniaze vlastnou hlavou, peniaze balené v alobale, predaje štátneho majetku, prezrádzanie daňových tajomstiev na tlačových besedách, agrobaróni, nahrávka z trezoru exgenerálneho prokurátora, uhoľní baróni, účty na Belize, Panama Papers či všetky korupčné podozrenia atď. 

 Verejnosť sa pýta a bude pýtať : Všetko sa vyšetruje rovnako dôsledne ? 

 Skutočne platí padni komu padni ? 

 Čo myslíte ? 

 P. S. : Konajme tak, aby z dnešných dní nezostali v hlavách ľudí ďalšie pamätníky pochybne (ne)vyšetrovaných vecí. 

Jozef Bakša

Jozef Bakša

Bloger 
  • Počet článkov:  139
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Občiansky aktivista, poslanec mestského zastupiteľstva Sliač, bývalý policajt poriadkovej polície, kriminálnej polície a vyšetrovateľ PZ SR, právnik na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja,, ktorý verí, že verejná správa a polícia raz bude žiť reálnymi problémami bežných (nie obyčajných) ľudí. Zoznam autorových rubrík:  SamosprávaŠport,jedlo, zdraviezločin a trestpocityNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu