La Rochelle - pohodové mesto (2)

Syr vyzeral, prepytujem, ako žlté lajno, ktoré zvnútra navyše chytilo pleseň a páchol ako správne dozretý hnoj. Keď som ho vybalila, naplo ma prvýkrát.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

--------

(Dokončenie)

Ohromujúca je i ponuka syrov, môžu byť biele, žlté, poprášené dreveným popolom, akoby ich vyváľali v prachu. Iné sú zabalené do listov, byliniek či sena, no a na niektorých je mimoriadne nechutná sivá a čierna pleseň. Predavač vám hrdo vysvetlí výrobný proces, dá ochutnať a vyberie kúsok špeciálne podľa toho, či ho chcete konzumovať, dnes, zajtra alebo o týždeň. Najznámejší miestny syr, kozí chabichou – šabišou, má konzistenciu ako jemný tvaroh a lahodnú chuť. Mnohé syry sa vyložene bijú s paradajkou a treba ich jesť len s chrumkavou bagetou. Ovčí brebis sa konzumuje s hustým džemom z čiernych čerešní a nie je to zlé, len treba nájsť odvahu ochutnať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plesnivý a smradľavý:

Ja skúšam rada, čím bizarnejšia forma, tým lepšie. A tak som si kúpila aj kravský langres, ktorý vyzeral, prepytujem, ako žlté lajno, ktoré zvnútra navyše chytilo pleseň a páchol ako správne dozretý hnoj. A keďže som sa hodinku túlala po trhu, v horúcom počasí bol aj správne ,,odležaný“. Keď som ho vybalila a prišiel prvý závan, skoro som sa zvalila. To ma naplo prvýkrát. Smrdel ako hovno. Možno to bol práve on, čo inšpiroval autorku Harryho Pottera, keď vymyslela hnojovú bombu... 

Napínalo ma aj pri odhrýzaní, musela som si držať nos. Chuť bola zaujímavá, prekvapujúco ostrá, hoci si nie som istá, či by francúzskych syrárov potešila moja definícia. Bola som nútená skŕmiť ho celý naraz, neodvážila by som sa ho dať do chladničky. A rýchlo som ho zajedla šťavnatými jahodami, ktoré boli ešte ráno na poli.

SkryťVypnúť reklamu

Miestnou špecialitou je i guľatý kozí koláč, čo z jednej strany vyzerá ako zuhoľnatený. Chvíľu ho opatrne hnetiete na podnebí a zrazu zistíte, že je sladučký a kdesi v pozadí cítiť tvaroh.

Pes v konzerve:

I more je k ľuďom štedré. Ryby sa na slnku jagajú ako strieborné, žraloky sú skrútené do klbka a morský čert s citrónom v papuli vyzerá ako príšera z amerického hororu. Polmetrové chobotnice sú obložené oranžovými krevetami a zelenými výhonkami slanorožca, pobrežnej rastliny, ktorá sa nakladá do kyslého nálevu. Skvelé je i maslo s morskými riasami.

Mušle ponúka každá reštaurácia na mnoho spôsobov – v kari omáčke, s vínom, rokfortom či šľahačkou. Pripravujú a podávajú sa v špeciálnom čiernom hrnci, ktorý má strašný názov – la cocotte. Výslovnosť si domyslíte. (Je trochu zvláštne vidieť túto ponuku na jedálnom lístku). Človek sa pri lúpaní mušieľ narobí, láka ho to jesť ich po jednej, no najlepšie si ich vychutnáte, ak ich nalúpete do omáčky a zjete naraz ako polievku, aj keď potom praskáte vo švíkoch. 

SkryťVypnúť reklamu

Morské plody si môžete odniesť i domov, v rafinovaných kombináciách ich spracúvajú aj do konzerv. Keď si zmes lososa s kúskami mladého póru alebo krevety s calvadosom natriete na teplý toast, budete sa zalizovať až za ušami. Špičkové výrobky ponúka predajňa La Belle-iloise, krásne pomaľované škatuľky ukrývajú sardinky v citrónovej šťave, kúsky makrely v pivnom náleve, morského raka, tuniaka s čiernymi olivami. Značka La perle des Dieux si obaly nechala dokonca navrhnúť známou maliarkou Delphine Cossaisovou , ktorá stvorila také nádherné dielka, až vám je ľúto ich otvoriť a vyhodiť. V obchode ponúkali aj ,,psiu'' kari nátierku, no vidiac moje vyjavené oči, majiteľka mi vysvetlila, že chien je prezývka pre malého žraloka.

SkryťVypnúť reklamu

Likér s morskou soľou:

O kúsok ďalej v Real Chocolat majú úžasný nugát pastelových odtieňov. Banánový, čerešňový, pistáciový, čučoriedkový, marhuľový, všetky sú mäkké, priam sa rozplývajú v ústach, neprotestovali ani moje plomby. Navyše odmietnuť sa nepatrí, majiteľ ponúka veľké kusy z pleteného košíčka a teší sa ako malé dieťa, keď mu nugát pochválite. 

Navštívila som i obchod s farebnými fľaškami aperitívov. Tunajšou špecialitou je sladké víno Le Pineau des Charentes, pripomínajúce portské a karamelový likér, do ktorého sa na zvýraznenie chuti pridáva morská soľ. Elixir vegetal de la Grande Chartreuse voňal nevinne ako Becherovka, no keď som do seba hodila pohárik, skoro mi oči vyliezli. Bolo to ako piť Becherovku s feferónkou a dynamitom, hrdlo ma pálilo ako šľak a chvíľu mi trvalo, kým som chytila dych. 

Pásikavé kabínky:

Premenlivé počasie umožňuje aj cestovanie po okolí, a je čo pozerať. V regióne sa koná množstvo akcií: stredoveké, starožitné a nočné trhy, či rímske noci – predstavenia pred katedrálami nasvietenými tak úžasne, aby vynikol každý detail ich výzdoby.

Royan je hlavné mesto Krásneho pobrežia, typické prímorské stredisko, známe najmä vďaka svojim typickým pásikavým kabínkam na prezliekanie na pláži.

Talmond sur Gironde, ktorý sa právom pýši titulom village fleurie – rozkvitnutá dedinka, sa vypína na skalnom útese nad morom a v jeho kamenných domčekoch, obrastených slezovými ružami, sídlia najmä umelci. Priľahlé brehy lemujú rybárske chatrče na koloch.

No a za pamiatkami a múzeami sa možno vybrať do Saintes alebo do Poitiers.

(Nabudúce: Ostrovy okolo La Rochelle)

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Royan
Royan 
Obrázok blogu
Talmond sur Gironde
Talmond sur Gironde 
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Poitiers
Poitiers 
Tatiana Balajková

Tatiana Balajková

Bloger 
  • Počet článkov:  110
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám nacestovaných pekných pár tisíc kilometrov a za sebou množstvo zážitkov. Ohadzovala som sa paradajkami, potkanmi, múkou i vajcami. Vyváľala sa v tulipánoch. Videla som perlových kráľov, koláčovú procesiu a extravagantné klobúky v Ascote. V kostýme Pierota som pózovala na stĺpe v Benátkach. Navštívila sviatok ruží, fialiek i karafiátu. Pomáhala pri výrobe koberca z kvetinových lupienkov, súťažila v chytaní mužov do sieťky na motýle... a o tom všetkom a ešte aj všeličom inom je tento blog. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

216 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu