reklama

aby boli iní šťastní to preto som sám

za pánom profesorom Zasępom

aby boli iní šťastní to preto som sám
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

dnes som po dlhej dobe plakal. viem, som už dospelý a chlapi neplačú. pár posledných dní sa niesli ticho ako týždeň pred Veľkým piatkom. ťažko sa mi hľadajú slová, no cítim potrebu pokúsiť sa rozlúčiť aspoň spomienkou.

 u profesora Tadeusza Zasępu, som ako doktorand študoval reklamu a masmédiá. konkrétne: vplyv reklamy na spotrebiteľov. môj záujem o masmédiá a jeho meno boli dôvody, prečo som prišiel PhD študovať na katedru žurnalistiky FF KU.  The United Cultural Convention of the USA zastúpená prestížnymi  univerzitami Oxford, Cambridge a Harvard...,  nominovala môjho školiteľa v roku 2002 na nobelovú cenu mieru. získal veľa ocenení: „Man of the Year 1997 – 1998“, The International Biographical Centre of Cambridge  v Anglicku, za službu vzdelávaniu a kultúre.  a opäť „Man of the Year 2001“, The American Biographical Institute v USA, za vynikajúci spoločenský a profesionálny úspech… nebolo inej voľby: Zasępa bol najlepší. spolupracovať s „nobelistom“ znamená nielen sa veľa naučiť, ale i osobnostne a ľudsky rásť. je to škola, ktorú poznajú len tí, ktorí mali tu výsadu ňou prejsť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 ale profesorovi Zasępovi nešlo o ocenenia.  keď sme na univerzite preberali moju „dizertáciu“, nebral ohľad na čas. venoval mi toľko, koľko som potreboval. mal dobré spôsoby a bol to rovný a priamy človek. podnecoval ma k vedeckej práci, každý štvrťrok som mu musel pripraviť report svojich aktivít a výskumných úloh. sám pracoval systematicky a sústavne. niekoľkokrát som ho navštívil aj potom, keď som už nebol na univerzite. v skromnom byte v kláštore v Ružomberku, či v nemocnici. jeho slová z jedného z našich rozhovorov som zakotvil do názvu tohto článku i do jednej zo svojich básni:

  

s nádejou už hľadím len ku hviezdam

SkryťVypnúť reklamu
reklama

do korún k hniezdam padlých vrán

„aby boli iní šťastní, to preto som sám“ 

azda sa správne uberám

  

pán profesor mal dar. vedel čítať v ľuďoch, čo si všimlo viacero jeho spolupracovníkov. ako mladý doktorand som mal slušné štipendium a spolupráca na projektoch mi priniesla i nemalé odmeny. čím viac som zarábal, tým viac som i míňal. pochádzal som z prostredia, kde som sa o peniaze nestaral. vďaka rodičom som nezažil núdzu. a samozrejme od osemnástich som kontinuálne zarábal. až tentoraz… minul som všetko. veľa som vydával za knihy a na cesty do BA kde som stážoval v marketingu. ale pravda,  míňal som i kde mi napadlo. s priateľmi sme dosť utratili i na zábavu. nemal som ani toľko, aby som si kúpil večeru. rodičov som unúvať nechcel. po konzultáciách doktorandov ma pán profesor zastavil na chodbe: „robíte viac ako ostatní, píšete a umelecky tvoríte …a robotník si zaslúži svoju mzdu.“ vybral z vrecka peňaženku a podal mi bankovku. „to si nemôžem vziať“. „ale áno.“ vložil mi ju do ruky. „a budúci mesiac,“ zastavil sa a prísne dodal: „lepšie hospodárte.“ zahanbil som sa. nikomu som nepriznal, že som bez peňazí. že sme ich strovili s tvorivými dušami. až vo svojom byte som si uvedomil… nikto mu to nepovedal. vedel to. mal ten dar. čítal v ľuďoch ako v knihách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

spomínam si, ako sme ho boli s priateľom navštíviť v nemocnici v Košiciach. vo dverách sme si vymenili biele plášte s biskupom Babjakom. ten nás dôrazne upozornil: „chlapci, pána profesora dlho neunúvajte!“. no keď sme prišli na izbu, pán profesor hneď ožil a veselo s nami debatoval. okolitému personálu hrdo oznámil: „toto je môj najmladší doktor!“  keď si na to spomeniem, mam v očiach slzy… a viac vám už nenapíšem.

 s profesorom Tadeuszom Zasępom sa nerozlúčim. jeho čistý, ľudský a priamy odkaz bude vo mne navždy. je ten tam. nemožno ho vyrvať, nemožno sa ho vzdať. ako liberál mám dnes silný pocit, že sa z môjho okolia potichu vytrácajú hodnotovo ukotvení ľudia. stále viac cítim, že vo svojich ideáloch ostávam opustený a sám. kdesi medzi svojimi knihami a intelektuálnymi debatami o zmysle nezmyslov. a času ako sa ukazuje je tak málo. veľmi málo na konanie dobra. a my nim mrháme ako radodajná neviestka z nedočítaného evanjelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

JA nezabudnem.

Ivan Baláž Kráľ

Ivan Baláž Kráľ

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  9x

básnik, výtvarník a analytik kultúry Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu