reklama

Teória relativity a Satanovo IQ

Myslíte si, že je umenie ovládať teóriu relativity? Nie je. Umenie je ovládať a chápať teóriu relativity v cudzom jazyku. Niekto mi zrejme chcel dopriať to potešenie stať sa jednou z mála vyvolených, čo by na Einsteina nepozerali ako na blázna, aj keby svoje životné dielo prednášal vo svojom rodnom jazyku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

A tak som s kamoškou Luciou čumela na obrazovku počítača a snažila sa pochopiť strany a strany (a strany) informácií. Z celého textu som pre začiatok rozumela akurát slovo Einstein a znamienko „rovná sa“. Keď sme sa snažili pochopiť a najmä predstaviť si, že časopriestor je zakrivený, Lucka poznamenala, že by chcela mať Einsteinovo IQ, aby si to konečne vedela predstaviť. Hej, súhlasila som, ale práve v tom je to čaro- totiž že tomu (alebo čomukoľvek inému) nerozumejú všetci.

Tak potom by som chcela mať Satanovo IQ, vraví Lucia. Satanovo?! Pre mňa je to „nepredstaviteľná predstava“. No vieš, dočkala som sa vysvetlenia, niektorí ľudia tvrdia, že Satanovo IQ je 1000. To by som chcela mať. Aspoň na jeden deň. Lebo na Boha si netrúfam.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale jeden deň vedieť všetko- to by bolo skvelé, aj keby som to potom zabudla.

Keďže ja veľmi veriaca nie som, začala som rozmýšľať na koho, resp. na aké veľké IQ si trúfam ja. A potom, že čo by sa stalo, keby priemerné ľudské IQ bolo aspoň také ako mal Einstein. Alebo že by sme všetci používali 3/ 10 mozgovej kapacity ako ujo Albert, namiesto 1/ 10, ktorú využíva priemerne inteligentný človek? Teóriu relativity by sme poznali už storočia? Bola by už aj „prax relativity“? Zaniklo by ľudstvo pod ťarchou vlastnej inteligencie? Alebo by, naopak bolo vyvinuté na oveľa vyššej úrovni? A zase by tu boli ľudia, ktorí by v porovnaní s masami mali vyššiu inteligenciu? Alebo by sme mali vyššiu inteligenciu, ale nedokázali by sme ju využiť? A boli by se tam, kde sme dnes, alebo ešte viac pozadu?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledkom týchto otázok boli len zimomriavky, hlavybolenie a zistenie, že som so svojou inteligenciou a inteligenciou zvyšku ľudstva celkom spokojná... Pre istotu :)  

Barbora Budinska

Barbora Budinska

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"wibbly wobbly timey wimey... stuff" Zoznam autorových rubrík:  Berlin, BerlinPrahatrošku kultúrypersonal observationsSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu