reklama

Hlasné NIE diskriminácii

O hrôzostrašných udalostiach v Parížskej Charlie Hebdo redakcii sa popísalo a ešte popíše veľa. O rukojemníckej dráme s tragickým koncom, ktorá sa odohrala len pár týždňov predtým v kaviarni v centre Sydney, ste si už tiež asi čo to prečítali.  Rušné námestie a biznis centrum Martin Place je len desať minút pešo od nášho bytu, takže ja s mojím mužom sme sledovali vývin udalostí z prvej ruky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Možno ste aj zachytili informácie o námestí zaplavenom kvetmi na mieste tragédie na druhý deň. Čo sa však už do slovenských médií nedostalo, boli informácie o spontánnom spoločenskom hnutí, ktoré sa odohrávalo počas a priamo po ukončení rukojemníckej drámy. Podobne ako trendujúci #JeSuisCharlie thread na Twitteri po tragédii v Paríži, okrem spravodajských #Sydneysiege a #Sydneyhostage, vystúpilo do popredia ešte jedno dojímavé spoločenské hnutie. #Illridewithyou. „I will ride with you“ teda „Poveziem sa s tebou“ bola spontánna občianska iniciatíva obyvateľov Sydney, ktorí sa rozhodli chrániť svojich moslimských spoluobčanov aj vo chvíľach, keď ešte nebolo jasné, že tragická situácia v centre ich mesta nie je dielom organizovaného Islamského Štátu, ale len poblúdeného osamelého muža na okraji spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemoslimská väčšina obyvateľstva sa obávala, že ľudia otočia svoj strach a frustráciu z odvíjajúcich sa udalostí proti najľahšie viditeľnému nepriateľovi - možno aj nevinnému predstaviteľovi moslimskej menšiny. Zraniteľné boli najmä ženy, ktoré hijab – islamská šatka – prezradí na prvý pohľad.

Hnutia začalo tweetom opisujúcim vystrašenú mladú ženu cestujúcu v autobuse, ktorú pohľady spolucestujúcich prinútili sňať si z hlavy svoju šatku. Mladý muž Rachael Jacobs jej povedal, aby si ju znova založila a ponúkol jej, že ak má strach cestovať sama, on ju odprevadí domov. Bola to reakcia dievčaťa, ktoré naštartovalo spontánne spoločenské hnutie. Prekvapené moslimské dievča cudzinca v úľave a v slzách dojatia objalo. Rachael zdieľal svoju skúsenosť na Facebooku a onedlho nato bol #illridewithyou hitom Twitteru s tisícmi ľudí pridávajúcim sa k hnutiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia začali v hromadnej doprave ponúkať svojim vystrašeným spolucestujúcim ochranný sprievod domov, aby zabránili akýmkoľvek prejavom násilia alebo diskriminácie voči ľudom, ktorí s odohrávajúcou sa rukojemníckou drámou mali naozaj spoločnú akurát tu šatku na hlave.

Deň tragédie a tých pár dní potom navždy zmenili môj pohľad na Austrálsku kultúru a spoločnosť. Ako Slovenka od kosti, slová politikov tu i doma som vždy vnímala cez prizmu cynizmu a nezúčastnenosti, ako niečo, čo sa len tak hovorí, ale nemyslí sa až tak vážne, alebo ako niečo, čo má aj tak za sebou vždy nejakú skrytú agendu. Za týchto pár dní som však rýchlo zmenila názor. Dni keď austrálska spoločnosť čelila šokujúcej realite však ukázali, že idealistické slová nie sú iba dobre znejúcou povrchnosťou. Spoločnosť, ktorá sa opisuje ako tolerantná a mierumilovná sa zoči–voči krutosti, strachu a tragédii postavila pevne za svoje hodnoty. Zmysel pre komunitu, spolupatričnosť a hodnoty bol očividný z konverzácie a činov každodenných ľudí. Austrálčania rázne, konaním, prítomnosťou na sociálnych sieťach, v uliciach a médiách dokázali, že tolerancia, mier a otvorenosť nie sú pre nich iba prázdne reči.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hnutie #JeSuisCharlie po tragických udalostiach ukazuje, že i Francúzska spoločnosť sa dokáže zmobilizovať, postaviť za ideály slobody slova. Urobili to aktívne – na internete, svojou tvorbou aj zhromaždeniami v uliciach a pokrytím v mádiách. Pretože tvár a hodnoty spoločnosti sa týkajú všetkých.

A ako sa toto všetko dotýka nás, Slovákov? Veľmi. Vidieť slovenskú spoločnosť sa zmobilizovať za dobrú myšlienku je vzácne. Oveľa častejšie sa vidí nezáujem, alebo v lepšom prípade nastúpi gaučová podpora – potichu a bez komentára. 

Hodnoty tolerancie a mieru na Slovensku práve teraz vo vážnom ohrozenení. Nezmyselné referendum nás vracia roky naspäť v spoločenskom vývoji a siaha na práva menšín, po ktorých sa beztak stále šliape. Ja som ďaleko a zúčastniť sa ho nemôžem. Skryte neonacistické názory Aliancie za Rodinu, ktoré sa schovávajú za kresťanstvo a kalkulovane zneužívajú strach z inakosti na propagáciu neznášanlivosti a na dosiahnutie vlastných politických cieľov, ma preto privádzajú do bezmocného hnevu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Facebookový post alebo zúrivý komentár na poblúdený súhlas mnohých, aj dobrých ľudi, tentoraz nepostačí. Toto je chvíľa, keď sa tvaruje nová tvár Slovenska a rozhodnutie referenda bude mať veľký vplyv na beztak zanedbané práva minorít doma.

Na Slovensku neradi používame veľké slová. Možno je to minulosťou nášho štátu, možno je to naša nátura. Irónia, humor, sarkazmus sú dobré a elegantné zbrane, ale sú dni, keď treba vytiahnuť ťažký kaliber a vyjadriť sa jasne. 

Ja začnem. Ja verím v toleranciu rozdielov. Verím v mierumilovné spolužitie a rovnosť práv pre všetkých. Ak by som sa mohla zúčastniť referenda, bez veľkej dilemy zaškrtnem tri krát NIE.

Viem, že nie som sama. Ak máte podobné hodnoty, prosím neostante ticho. Aj vás sa to týka a aj vy máte zodpovednosť za to, ako bude vyzerať Slovensko o päť, desať, päťdesiat rokov. Buďte hluční! Píšte, zdieľajte, hovorte. Neseďte doma. Tichý nesúhlas nepomôže ochrániť práva tých, na ktorých sa siaha. Chodte na referendum a povedzte hlasné NIE diskriminácii. Postavte sa za svoje hodnoty. Nahlas a rozhodne.

Barbora Lukacova

Barbora Lukacova

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som absolventka scenáristiky na VŠMU. Pred mojím odchodom zo Slovenska som pracovala ako scenáristka a dramaturgička na viacerých známych TV projektoch. Som spoluautorkou námetu na seriál Búrlivé Vino. Už piaty rok žijem v Sydney. Pracujem ako reklamná strihačka a producentka na voľnej nohe. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu