reklama

Futbal pod Tatrami alebo úspech vs. krutá realita

Každý futbalový fanúšik sa teší na začiatok novej sezóny. Rovnako tomu je aj u nás. Predsa je ale v niečom rozdiel, a tým je bezpochyby samotná kvalita nášho futbalu. Stačí sa pozrieť na výsledky našich pohárových zástupcov v priebiehajúcich predkolách. O čom tieto výsledky svedčia??

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Som rovnako fanúšikom futbalu ako veľa ďalších ľudí na Slovensku. Zamýšľal som sa však nad tým, či má pre fanúšikov význam podporovať svojou účasťou na zápasoch náš futbal a sledovať výsledky našej ligy. Veľa priaznivcov už odpovedalo, veď návštevnosť na zápasoch je alarmujúca a okrem Trnavy a občas Slovana štadióny zívajú prázdnotou. Často počúvam to, že už aj v Trnave alebo na Slovane chodia fanúšikovia na futbal nie kvôli jeho kvalite, nekvalite, ale kvôli atmosfére, ktorá na Štadióne Antona Malatinského a Pasienkoch panuje. A celková kvalita súťaže sa nám v posledných dňoch jasne ukazuje. Meradlom kvality by sa mali stať výsledky našich mužstiev v pohároch, a nie hodnotenia zápasov v našej lige, pretože to o skutočnej kvalite nevypovedá takmer nič. Občas sa stane, že niektoré mužstvo príjemne prekvapí .Podarilo sa to Petržalke a naposledy Žiline v dnes už neexistujúcom Pohári UEFA. "Systematické úspechy na klubovej úrovni", tak o tom si môžeme nechať len snívať. Výsledky hovoria za všetko. Žilinskí Šošoni nakoniec síce cez maltskú Birkirkaru, postúpili, ale nadreli sa na postup asi viac ako sami očakávali. Uvidíme, ako si poradia s bulharským Lovečom. Zrkadlo kvality však najviac ukázala Banská Bystrica, ktorú vyučil gruzínsky tím Zestafoni. Prehrať so súperom z krajiny, kde ľudia riešia úplne iné ako futbalové problémy, to nie je potešiteľné zistenie. Je síce známe, že v týchto kluboch hrávajú aj futbalisti z Brazílie a iných futbalových krajín. To, zdá sa, na našich hráčov úplne stačí, pridajú sa k tomu alibistické reči o trópoch a výsledok je na svete. Ak niekto tvrdí, že tí Brazilčania sú veľmi kvalitní, potom klame sám seba i verejnosť, pretože ak by kvalitnými boli, hrali by inú ligu, ako napríklad gruzínsku či arménsku. Títo treťotriedny kanárici, sú zdá sa, na tom lepšie ako naši mladí odchovanci slovenského futbalu. Sme opäť pri probléme celej našej spoločnosti, a teda aj futbalu a tým, sú ako inak, peniaze. Veľká väčšina z toho, čo malo zdravé obe nohy a ruky a zároveň trošku futbalového umu, už dávno opustili naše lesy a háje. A to, čo tu ostalo, buď nemá schopného manažéra alebo na to vážne futbalovo nemá.Výrazných mladých talentov v našej lige je ako šafranu. Treba dostať do nášho futbalu nové marketingové postupy z vyspelej západnej Európy, viac spropoagovať náš futbal, hlavne po úspechu na MS, lebo teraz je na to najvhodnejší čas. Do vedenia futbalu treba dostať nových moderných ľudí, ktorí majú skutočný záujem ho posunúť vpred. Potom sa do futbalu na Slovensku dostane viac prostriedkov, stransparentnia sa v ňom vzťahy a pozitívne to ovplyvní celý slovenský futbal. Viem, že je to beh na dlhú trať, ale je to podľa mňa nevyhnutné preto, aby náš futbal a s ním aj naša liga pozdvihla svoju úroveň a nemusela sa krčiť v druhej stovke kvality futbalových súťaží, a nato, aby fanúšikovia už nemuseli trpieť hanbu od Zestafoni, Pobedy Prilep a ďalších klubov z rozvíjajúcich sa a ťažko skúšaných krajín.

Michal Bardáč

Michal Bardáč

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent žurnalistiky na UKF Nitra ( 2. ročník ) Zoznam autorových rubrík:  ŠportVerejné dianieNáboženstvo a psychológiaNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu