reklama

Bigotný kresťan

V sobotu som bol na jednej svadbe vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici. Hostina sa konala v príjemnom prostredí Štiavnických vrchov, ktoré mi je najsympatickejšou časťou Slovenska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Nad Svätým Antonom stojí ranč zvaný “Nádej”, ktorého súčasťou je reštaurácia, v ktorej sa spomínaná svadobná hostina konala. Keď sme sem dorazili, moju pozornosť hneď na začiatku upútal kríž na stene reštaurácie, vatikánska vlajka vysiaca zo strechy, reklama na ohrade pre kone na jedno kresťanské médium a v reštaurácii sa zvyčajne nepodáva tvrdý alkohol a nefajčí sa tu. Tie posledné dva javy sú ojedinele rozšírené aj inde, ale pri zhliadnutí tých devocionálií, čo je úplne výnimočný jav v takýchto zariadeniach ma napadlo, že ľudia si povedia, že ten majiteľ je asi pekný “pánbožkár”, prípadne náboženský fanatik alebo že je jednoducho bigotný. No lenže bigotnosť je keď človek v mene svojho náboženstva ubližuje druhým ľuďom. Prirovnal by som to k tomu ako keby tento človek dával ľuďom po prstoch, keby sa pred jedlom neprežehnali a nepomodlili, to by si myslím už bigotnosť bola.Majiteľ bol milý veriaci človek a tieto veci boli prejavom jeho viery, ktorá ho uspokojuje a robí ho šťastným a preto sa snaží, aby takúto vieru našli tiež ostatní, aj cez takéto drobnosti. Takto som to pochopil ja, ale na druhej strane ma prekvapuje, že to tak podobne neprežíva 80 percent obyvateľov na Slovensku, ktorí sú vraj kresťania. Odvážim sa povedať, že dôvod prečo drvivá väčšina slovenských kresťanov sa nesnaží o to isté ako majiteľ tohto podniku je, že ich viera nemá na to aby prispela k ich spokojnému a šťastnému životu, lebo je prežívaná zle.Veď koľkí by boli ochotní obliecť si tričko s nápisom napríklad “Ježiš ma zachránil pre večný život”, koľkí by sa dokázali v reštaurácii pred jedlom prežehnať alebo koľkí by dokázali mať aspoň na desktope svojho počítača evanjelizačný wallpaper?Ján Pavol II. odkazoval kresťanom, aby sa nebáli byť nekonformní. Mnohí iní to dnes dokážu. Pankáči sa efektne vyholia a vyjdú do ulíc, satanisti a mládežníci snažiaci dodať si sebavedomie si obliekajú tričká s nápisom „satan“ a často môžeme počuť ľudí bez hanby používať vulgárne výrazy a slovné spojenia, čo už dnes ale ani nie je nekonformné, ale skôr konformné správanie.Ale kresťania, ktorých heslá a symboly by mali vychádzať z náuky hovoriacej o šírení lásky a úcty k človeku a Bohu, a ktorých bývalý pápež vyzýval „nebojte sa“, sa neboja dať si už len náušnice s krížom nadol, lebo to už nosia aj tí ostatní? Česť výnimkám.

Igor Barták

Igor Barták

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Taký jasný sociálny prípad... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáHistória&vedaDuchovnoPolitikaSpoločnosťSúkromnéKultúra&etika

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu