reklama

Štúdium na vysokej škole

Zamyslime sa. Aký je vlastne v dnešnej dobe dôvod štúdia na vysokej škole. Študujeme iba preto aby nám bol ponúknutý nepotrebný diplom, ktorý nebude vypovedať o našich (ne)znalostiach v obore? Alebo aby sme vyštudovali na „Vysokej škole čarodejníckej“ a v konečnom dôsledku sa nevenovali práci, ktorú sme pri výbere vysokej školy chceli robiť, ale len sa pochváliť tromi písmenkami pred menom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Až do momentu pokiaľ som sa nedostala sama na vysokú školu som si naozaj myslela, že sa rútim do niečoho, čo ma bude napĺňať, budem sa s vervou hrnúť do štúdia literatúry a profesori mi otvoria nové obzory.

Namiesto toho som prišla do auly plnej ľudí, kde sa pred Vás postavil človek, ktorého meno ste čítali 38 sekúnd, nakoľko tých titulov pred a za menom bolo neúrekom, ale obsah podaných informácii sa rovnal mínus dva. Vtedy mi prišlo, že toto asi tak úplne nebude miesto, kde by som mala zotrvať, ale keďže vyššia sila mi darovala do vienka trpezlivosť , vydržala som. Aktuálne ešte stále a to podotýkam, že už tretí rok. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pýtam sa, aký zmysel má päťročné štúdium na vysokej škole, kedy sa počas tohto obdobia snažia do vás vtesnať obrovské množstvo informácii a to zvýrazňujem, že v 95% nepoužiteľných v praxi?

Historické fakty sú úžasné, ale len ako voľno časová aktivita, ktorá obohatí vaše ja, samozrejme ak ,neštudujete históriu.

Ale čo vysoké školy, ktoré by vás mali pripraviť po piatich rokoch štúdia a pustiť do sveta ako ľudí kvalifikovaných vo vyštudovanej oblasti?

Kde je prax? Ako máme byť my, študenti reálne použiteľní, ak hlavný bod, ktorý by mal byť zahrnutý do výuky na vysokých školách je niekde v zabudnutí?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak si čítate ponuky práce, takmer v každej je zvýraznené, že prijímajú len ľudí s 2 ročnou praxou. Preto mojou ďalšou otázkou je, ako sa mám reálne zamestnať po škole, keď na VŠ mi priestor ponúknutý nebol, a ako člen obrovskej masy som bol kŕmený prebytočnými faktami o Janovi z obce Egreš?

Nemyslím si, že problém by bol v nedostatočnom množstve kvalifikovaných ľudí, pohybujúcich sa súčasne v obore a v školstve. A dokonca si ani nemyslím, že publikum by v momente, kedy by sa ponúkali relevantné a využiteľné informácie, nejavilo záujem a nespolupracovalo. Otázkou sú peniaze a zle nadstavený systém. Z toho samozrejme vzniká problém, že z vysokých škôl odchádza z roka na rok viac a viac nepoužiteľných ľudí, ktorí v dobrej viere štúdia na vysokej škole získali nielen titul, ale aj miestočko na úrade práce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ak mám teda volať do prázdna, budem aspoň dúfať, že ma niekto započuje a vyslyší volanie o pomoc. Lebo ak sú finančné fondy na Bahamské domy pre „veľké“ hlavy, ktoré riadia tento štát, nájde sa aj omrvinka pre školstvo, ktoré vychováva generácie, pracujúce na dôchodky našich rodičov a nie ešte väčšmi zaťažiť už aj tak rúcajúci sa sociálny systém, väčšou nezamestnanosťou.

Lenka Bartakovičová

Lenka Bartakovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Malý človek vo veľkom svete, ktorý veľmi rád zdieľa svoje myšlienky, postrehy a úvahy a dohady s okolím. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu