reklama

10 dôvodov, ktoré bránia Slovákom dobrovolničiť

Nedostatok času. To je asi prvý dôvod, ktorý nám napadne. Ten sa ale umiestnil až na tretej priečke v našom prieskume. V nezištnom pomáhaní druhým nám bránia oveľa prozaickejšie veci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

1. Nepožiadanie o pomoc

Vyše tretina Slovákov povedala, že do dobrovoľníctva sa nezapojila jednoducho preto, lebo ich o pomoc nikto nepožiadal. Nebojme sa preto žiadať o pomoc. Nikdy totiž nevieme kto je pripravený nezištne pomôcť vo svojom okolí. Môžeme byť milo prekvapení.

Niekedy stačí len požiadať o pomoc
Niekedy stačí len požiadať o pomoc (zdroj: Krízové centrum Theia)

2. Neinformovanosť o možnosti zapojiť sa do dobrovoľníctva.

Aj keď sa v posledných rokoch osveta ohľadom dobrovoľníctva zlepšuje, stále to nie je ono. Ak ste dobrovoľníkmi hovorte o tom vo svojom okolí a možno motivujete k pomoci druhým aj ostatných. Alebo navštívte našu stránku. Okrem toho, že sa dozviete viac o dobrovoľníctve, môžete sa na nej zaregistrovať a budete tak vidieť každý deň nové dobrovoľnícke ponuky v Bratislavskom kraji. V iných regiónoch treba kontaktovať lokálne dobrovoľnícke centrum. Kompletný zoznam jednotlivých dobrovoľníckych centier na Slovensku nájdete tu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3. Nedostatok času

To je tretia najčastejšia odpoveď prečo sa Slováci nevenujú dobrovoľníctvu. V práci sa vyžaduje vysoké nasadenie a často prídeme domov až vo večerných hodinách, keď absolvujeme množstvo našich koníčkov. Vtedy sme najradšej, keď už nemusíme nič robiť a čaká nás len oddych. Ale niekedy stačí povedať NIE na veci, ktoré nás nenapĺňajú a lepšie si zorganizovať čas.

Nedostatok času
Nedostatok času (zdroj: http://www.jobhuntersbible.com)

4. Zdravotné problémy

Ťažko sa pomáha iným, keď my sami sa necítime dobre. Pri niektorých formách zdravotných problémov alebo znevýhodnenia je ale možné sa do dobrovoľníctva za určitých podmienok zapojiť. Mnohé organizácie sú na dobrovoľníkov so znevýhodnením veľmi dobre pripravené. Navyše dobrovoľníctvo dokázateľne zlepšuje zdravie človeka, ale samozrejme len to, čo je možné zlepšiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Neschopnosť prijať dlhodobý záväzok 

Pri dobrovoľníctve platí, že ak sa dohodneme s organizáciou, že jej budeme pomáhať, tak sme povinní splniť zadané úlohy. Niektoré dobrovoľnícke aktivity si vyžadujú pravidelnosť napríklad doučovanie detí každý týždeň v daný deň. Mnohých to odradí, pretože sa nevedia sľúbiť na daný termín. Je však aj množstvo jednorázových dobrovoľníckych aktivít, pri ktorých sa dá pomôcť a niektoré sa dajú robiť aj z domu.

Problém s termínami
Problém s termínami (zdroj: Stocksnap.io)

6. Pocit nepotrebnosti pomoci

Niekedy sa nám zdá, že našu pomoc nikto nepotrebuje. Nie je to ale tak. Možno treba len hľadať na správnych miestach alebo byť aktívnejší pri hľadaní dobrovoľníckych ponúk. To, že nenájdeme vhodnú dobrovoľnícku ponuku hneď, neznamená, že na ňu nemôžeme natrafiť o mesiac či o rok. Nenechajme sa preto odradiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7. Nezáujem

Každý vidí zmysel v niečom inom. Niekto sa venuje svojim koníčkom a tak si vypĺňa svoj voľný čas. Niekto sa venuje kariére alebo rodine a tak sa o dobrovoľníctvo nezaujíma. Alebo zatiaľ nenašiel vhodnú dobrovoľnícku ponuku, ktorá by ho zaujala.

8. Náročná situácia v práci/v rodine

Treba byť realistom. Ak máme doma dve deti, pracujeme 10 hodín denne a platíme hypotéku, asi nebudeme mať čas pravidelne pomáhať iným ľuďom. A je to úplne v poriadku. Ani dobrovoľníctvo by sa nemalo robiť na úkor našej rodiny či práce alebo by sme si ním nemali riešiť nejaký osobný problém. Veď s dobrovoľníctvom sa dá začať kedykoľvek. Aj na dôchodku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

9. Uprednostnenie darcovstva peňazí

Peniaze vládnu svetu. Či si to chceme priznať alebo nie, je to tak. Bez peňazí by často väčšina mimovládnych organizácií nevznikla a nemohla vykonávať svoju činnosť. Napríklad my by sme nemohli zabezpečiť kvalitného koordinátora dobrovoľníkov a ten by zase nenašiel, nezaškolil a nemotivoval skvelých dobrovoľníkov k pomoci tým, ktorí to potrebujú. Každá neziskovka si preto váži svojich darcov a snaží sa ich nájsť čo najviac. Ak nie ste typ do terénu, dobré veci možno podporiť aj finančným príspevkom. Ak dávate prednosť darcovstvu, stačí kliknúť tu. Darcovstvo ale nie je dobrovoľníctvo.

Darcovstvo
Darcovstvo (zdroj: BDC)

10. Pohovor a možnosť odmietnutia

Mnohých odrádza od dobrovoľníctva pohovor, ktorým musí dobrovoľník prejsť, keď sa zaujíma o nejakú ponuku. Podobne ako pri pracovnom pohovore aj pri tomto má konečné slovo organizácia. Stretnutie s koordinátorom dobrovoľníkov je ale prínosné pre obe strany. Cieľom pohovoru je totiž odhaliť či máme predpoklady na prácu s konkrétnou cieľovou skupinou. Je to nielen ochrana klienta, ale aj nás. A možno nám koordinátor poradí inú dobrovoľnícku aktivitu, ktorá je pre nás vhodnejšia.

Zuzana Gajdošíková (autorka je dobrovoľníčkou BDC)

P.S.: Už budúci utorok sa dozviete z nášho blogu ako sa dá vďaka dobrovoľníctvu cestovať cez Európsku dobrovoľnícku službu.

Ak sa Vám páči náš blog a chceli by ste nás podporiť, stačí kliknúť tu. Vopred ďakujeme.

Viac sa o dobrovoľníctve dozviete TU.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  15x

👋 Motivujeme ľudí k dobrovoľníctvu a učíme organizácie ako s dobrovoľníkmi pracovať 💻 Máme dobrovoľnícky portál, na ktorom nájdete aktuálne dobrovoľnícke ponuky v BA ❤️ Stačí sa zaregistrovať a pomáhať 🙌🏼 Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéDobrovoľníctvo

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu