reklama

Jednorazové dobrovoľníctvo pre každého

Dobrovoľnícky program Rýchla rota dosiahol minulý rok plnoletosť. Vychytali sme všetky jeho muchy a právom ho nazývame najpopulárnejšou krátkodobou formou dobrovoľníctva na Slovensku. *

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri zrode Rýchlej roty stála požiadavka od neziskových organizácií, ktoré potrebovali pomoc dobrovoľníkov asi týždeň pred konaním akcie. Pokryli sme tiež dopyt po jednorazovom dobrovoľníctve ľudí, ktorí sa mu nemohli venovať pravidelne. Tak vznikol program jednodňového dobrovoľníctva, ktorý je pre všetkých, ktorí chcú pomáhať, ale nevedia presne ako. Rýchla rota pomáha neziskovým organizáciám a zároveň zapája do dobrovoľníctva nových ľudí.

Pre koho je Rýchla rota určená? 

Dobrovoľnícky program Rýchla rota je pre dobrovoľníkov a dobrovoľníčky, ktorí nemajú dostatok času na nejakú pravidelnú dobrovoľnícku aktivitu v jednej organizácii, ale chceli by pomáhať aspoň jednorazovo. Rýchla rota je podľa koordinátora Miloša Šišku aj pre tých, ktorí nevedia, čo by chceli v rámci dobrovoľníctva robiť, no vedia, že by chceli pomáhať. "Cieľom rýchlej roty je zásah pri dobrovoľníckych ponukách, s ktorými nás nezisková organizácia osloví na poslednú chvíľku. Väčšinou ide o veľké, jednorazové akcie v oblasti životného prostredia, kultúry, športu a sociálnej oblasti."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Rýchla rota - Renovácia ihriska na Haburskej v Petržalke.
Rýchla rota - Renovácia ihriska na Haburskej v Petržalke.  (zdroj: BDC)

Rýchla rota v akcii

Dobrovoľnícke ponuky Rýchlej roty sú sezónne, zapojiť do nej sa môžete v mesiacoch marec až október.

Ako sa stať členom Rýchlej roty

V prvom rade je potrebné sa zaevidovať v našom dobrovoľníckom centre a absolvovať osobné stretnutie a zaškolenie s koordinátorom programu. Ten Vás potom bude priebežne oslovovať emailom s dobrovoľníckymi ponukami podľa potreby a aktuálnej ponuky organizácií z Bratislavského kraja. Dobrovoľníci sa na aktivitu hlásia na základe svojho vlastného uváženia a podľa toho, kde chcú pomáhať. Do programu sa môžu zapojiť jednotlivci alebo skupiny vo veku od 15 do 99 rokov počas celého roka. Podmienkou je zapojiť sa do nejakej akcie aspoň raz ročne a tiež komunikácia s koordinátorom aj v prípade, že o danú dobrovoľnícku aktivitu nemáte záujem. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak Vás Rýchla rota zaujala a chcete sa stať jej súčasťou, ozvite sa na bdc@dobrovolnictvoba.sk. Dobrovoľnícke ponuky Vám budeme zasielať aspoň raz do mesiaca.

*Program vznikol v roku 2000 ako forma ´akčného dobrovoľníctva´ v dobrovoľníckom centre Hestia v Prahe, vďaka ktorým sa úspešne rozšíril po celej Českej republike. A áno, program je pomenovaný podľa obľúbeného detského seriálu pre deti :)

Michaela Bagalová, BDC

Ak sa Vám páči čo robíme a chceli by ste nás podporiť, spravte tak TU.

Ak sa chcete dozvedieť viac o dobrovoľníctve, je tu pre Vás naša webová stránka

Viac o programe Rýchla rota sa dočítate TU. 

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  15x

👋 Motivujeme ľudí k dobrovoľníctvu a učíme organizácie ako s dobrovoľníkmi pracovať 💻 Máme dobrovoľnícky portál, na ktorom nájdete aktuálne dobrovoľnícke ponuky v BA ❤️ Stačí sa zaregistrovať a pomáhať 🙌🏼 Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéDobrovoľníctvo

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu