reklama

7 tipov ako si úspešne vyjednať vyššiu mzdu

V tomto blogu by som vám rád ponúkol 7 konkrétnych tipov, ako postupovať pri vyjednávaní vyššej mzdy vo vašom súčasnom zamestnaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

V SPOLU - občianska demokracia považujeme zvýšenie platov za jednu z najdôležitejších úloh v blízkej budúcnosti Slovenska. Naše platy rastú najpomalšie vo V4, hoci produktivita práce rastie na Slovensku najrýchlejšie a je celkovo veľmi vysoká. Na riešenie nízkych miezd nie je jednoduché riešenie, musí k nemu prispieť stav ekonomiky, zamestnanec, odbory, štát aj zamestnávateľ. Konkrétne politické opatrenia chceme presadiť vo vláde, no už teraz sa snažíme, aby ste mali hrubšiu peňaženku: Pripravili sme web www.vyssiemzdy.sk, ktorý ponúka praktické cesty k zvyšovaniu miezd pre zamestnancov aj zamestnávateľov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto článku vám ponúkam 7 konkrétnych tipov, ako postupovať pri vyjednávaní vyššej mzdy vo vašom súčasnom zamestnaní. Ak sa však len chystáte do novej práce, tipy pre vyjednanie vyššej mzdy mzdy pri pracovnom pohovore nájdete tu.

Obrázok blogu

Začnite

Len málokedy za vami s ponukou vyššieho platu príde zamestnávateľ. To však neznamená, že ho nemáte šancu získať. Nemému dieťaťu ani vlastná mať nerozumie, hovorí príslovie. V našom prípade to znamená, že kto si vyššiu mzdu nevypýta, ten ju nedostane. Preto je najdôležitejšie vôbec začať. 

Ženy síce zarábajú menej ako muži na rovnakej pozícii, no výskumy ukázali (1, 2), že pri vyjednávaní o mzde pohlavie výsledok neovplyvňuje. Ženy aj muži majú podobnú šancu na úspech. Problémom je, že muži iniciujú vyjednávanie o plate až štyrikrát častejšie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. Spravte si prieskum trhu

Je dobré získať prehľad o tom, v akom platovom rozpätí je na trhu práce ohodnotená vaša pracovná pozícia. Takéto informácie získate napríklad z inzerátov na pracovných portáloch, od kolegov či od personálnej agentúry alebo na portáli www.platy.sk. Ak zistíte, že váš plat je pod týmto rozsahom, zvyšuje to vašu šancu na úspech. Informácie, ktoré prieskumom získate, vám zároveň pomôžu určiť, o aké zvýšenie môžete žiadať. Ak poberáte minimálnu mzdu, zistite si či, zamestnávateľ dodržiava zákonom stanovené minimálne mzdové nároky spojené náročnosťou práce. Viac o týchto nárokoch nájdete na www.vyssiemzdy.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Zhodnoťte váš prínos pre zamestnávateľa

Okrem prieskumu trhu vám môže priniesť výhodu, ak sa zamyslíte nad vašou pracovnou výkonnosťou. Čo prinášate vašej firme? Tu je priestor spomenúť vaše najvýraznejšie úspechy. Ako môžete vášmu zamestnávateľovi pomôcť v budúcnosti? Tieto návrhy prezentujte slušne a bez arogancie. Okrem vašich silných stránok priznajte aj vaše nedostatky a stručne opíšte, ako na nich pracujete, alebo plánujete pracovať.

3. Na vyjednávanie si treba vybrať správny čas

Ak vášho šéfa “prepadnete” na chodbe medzi dvoma poradami, vaša šanca na úspech je mizivá. Stretnutie so šéfom je vhodnejšie dohodnúť vopred, aby ste mali istotu, že bude mať čas vypočuť si všetky vaše argumenty. Zohľadniť odporúčame aj obdobie v priebehu roka. Váš šéf skôr povie áno, keď sa firme ekonomicky darí, po úspešnom ukončení väčšieho projektu a, samozrejme, mimo obdobia prepúšťania. Podľa typu zamestnávateľa zohľadnite aj čas, kedy sa tvorí rozpočet na ďalší rok. Šéfovi pri dohadovaní stretnutia môžete povedať, o čo ide, nepovedzte mu však hneď všetky vaše argumenty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Ako zistíte, či sa firme darí?

Tržby a zisk spoločnosti zistíte jednoducho na webovej stránke www.finstat.sk. Hospodárske výsledky často v slovenských pomeroch nemusia odrážať skutočnú realitu, ale za pokus to stojí. Ak vášmu zamestnávateľovi rastú zisky, máte v rukáve silný tromf.

5. Pripravte sa na diskusiu

Je dobré sa uistiť, že viete odpoveď na otázky “prečo?” a “koľko?”. To je to, čo bude vášho nadriadeného zaujímať najviac. Oplatí sa argumentovat vecne a bez emócií. Dobrým argumentom je: “Vďaka tomuto projektu sa zvýšil obrat firmy.” Alebo: “Po implementácii mojich návrhov sa zvýšila efektivita práce a vďaka tomu sme sa mohli venovať viacerým klientom.” Zlým argumentom je: “Z tohto projektu som mal/a veľmi dobrý pocit a celkom ma bavil.”

Výšku žiadanej mzdy neprestreľte, bežným pravidlom je žiadať o 10% zvýšenie, viac len vo výnimočných prípadoch.

6. Nezľaknite sa prvotného neúspechu

Ak nadriadený vašu požiadavku zamietne, nejde o prehru. Aj negatívna odpoveď vám otvára dvere pre budúce vyjednávanie. V prípade, že vám šéf v blízkej budúcnosti nenavrhne zvýšenie mzdy sám, bude vaša pozícia pri druhom vyjednávaní silnejšia. Rovnako ako o plate však môžete vyjednávať napríklad aj o flexibilnejšom pracovnom čase, homeoffice alebo iných nefinančných benefitoch, ako je služobné auto, telefón, členstvo v posilňovni a iné zamestnanecké benefity.

7. Máte odbory? Zapojte ich!

Pri niektorých profesiách majú odbory silnú vyjednávaciu pozíciu. Napríklad lekári, sestry, učitelia, železničiari, baníci, automobilový priemysel. Ak pracujete v odvetví s dobrou odborovou organizovanosťou, obráťte sa na ne. Slováci využívajú odbory v oveľa menšej miere ako okolité štáty, čo môže byť na škodu. Kolektívne vyjednávanie môže zabezpečiť viac výhod ako jednotlivec.

K rastu miezd môže výrazne pomôcť aj štát, hlavne v prípade nízkopríjmových skupín a zníženia ich daňovo-odvodového zaťaženia. Niekoľko takýchto návrhov sme už s kolegami zo SPOLU predložili do parlamentu a máme ich pripravené, aby v budúcnosti po zmene vlády mzdy skutočne vzrástli. Ich prehľad nájdete TU.

Viac užitočných informácii sa dozviete na webe www.vyssiemzdy.sk, ktorý sme spracovali v tíme s Jaroslavou Lukačovičovou a Jozefom Mihálom.

Čerstvé informácie o našej práci sa dozviete  na Facebooku.

Miroslav Beblavý

Miroslav Beblavý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  102
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Od malička mám sen. Chcem, aby sa na Slovensku žilo tak dobre, ako vo vyspelej Európe.Preto som vstúpil do politiky a kandidujem aj v parlamentných voľbách 2020. Aby som ľuďom na Slovensku pomohol v oblastiach, ktorým najlepšie rozumiem - vzdelávanie, verejné financie, boj s korupciou.V roku 2017 sme založili SPOLU - občianska demokracia. S kolegami pracujeme na tom, aby sme našu krajinu očistili od Kočnerovej generácie politikov. Zmenu k lepšiemu môžu zaistiť len najlepšie pripravení. Prečítajte si ako vznikla strana SPOLU.Nestačí vymeniť figúrky. Nový štýl politiky pre mňa znamená hľadať riešenia, nie spory. S naším koaličným partnerom, Progresívnym Slovenskom, sme pripravili zlomový program pre zlomové voľby. Prečítajte si Bod zlomu. Zoznam autorových rubrík:  správa týždňaarchívTransparentnosťškolstvoNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu