reklama

Správa týždňa: Taký chaos v zákonoch tu nebol od vzniku Slovenska

Trinásť zamestnávateľských združení a obchodných komôr navrhlo 20 opatrení, ktoré by mala spraviť budúca vláda, ak si chce Slovensko udržať postavenie v čase globálneho ekonomického ochladenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Polovica sa týka najmä nepredvídateľného legislatívneho prostredia. „Toto je stav, ktorý tu ešte od roku 1993 nebol,” povedal podľa denníka N

Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Podnikatelia márne uvádzajú, že už v programovom vyhlásení tejto vlády sa hovorí o predvídateľnom a udržateľnom podnikateľskom prostredí. Alebo o tom, že zákony sa prijímajú transparentne a robia sa k ním prípadové štúdie.

V praxi to vyzerá presne opačne. Vláda obchádza verejnú aj parlamentnú diskusiu. A vládni poslanci na poslednú chvíľu vkladajú do zákonov lobistické a chaotické zmeny, ktoré prechádzajú bez kontroly a bez premýšľania.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zastavme to šialenstvo

V BODE ZLOMU navrhujeme viacero ráznych riešení ako budovať skutočný právny štát bez zbytočnej byrokracie a šikanovania. Obmedzíme chaos a možnosť netransparentných zásahov v prospech konkrétnych firiem a záujmov.

Zavedieme jednoduché pravidlo proti byrokracii, podľa ktorého bude môcť štát pridať novú administratívnu povinnosť a nariadenie iba výmenou za jednu zrušenú existujúcu povinnosť („jedno nové za jedno staré“).

Minimalizujeme zmeny zásadných zákonov ovplyvňujúcich podnikateľské prostredie na maximálne jedenkrát ročne.

Sprísnime pravidlá tvorby zákonov s cieľom obmedziť „prílepky” a iné obchádzania legislatívneho procesu, ktoré sa dejú často bez odbornej a verejnej diskusie a na poslednú chvíľu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozdelíme 2. a 3. čítania návrhov zákonov tak, aby bola konečná podoba návrhu zverejnená minimálne 30 dní pred finálnym hlasovaním a nemohlo sa tam nič vložiť.

Schválené zákony treba zároveň do praxe zavádzať tak, aby ľudia aj zamestnávatelia mali reálnu šancu ich spoznať a dodržiavať. Zavedieme jasné pravidlá, ako majú štátne orgány informovať občanov a občianky o nových povinnostiach. Z prvých zistení nedostatkov počas kontroly budeme vyžadovať nápravu, až potom pokuty.

Miroslav Beblavý

Miroslav Beblavý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  102
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Od malička mám sen. Chcem, aby sa na Slovensku žilo tak dobre, ako vo vyspelej Európe.Preto som vstúpil do politiky a kandidujem aj v parlamentných voľbách 2020. Aby som ľuďom na Slovensku pomohol v oblastiach, ktorým najlepšie rozumiem - vzdelávanie, verejné financie, boj s korupciou.V roku 2017 sme založili SPOLU - občianska demokracia. S kolegami pracujeme na tom, aby sme našu krajinu očistili od Kočnerovej generácie politikov. Zmenu k lepšiemu môžu zaistiť len najlepšie pripravení. Prečítajte si ako vznikla strana SPOLU.Nestačí vymeniť figúrky. Nový štýl politiky pre mňa znamená hľadať riešenia, nie spory. S naším koaličným partnerom, Progresívnym Slovenskom, sme pripravili zlomový program pre zlomové voľby. Prečítajte si Bod zlomu. Zoznam autorových rubrík:  správa týždňaarchívTransparentnosťškolstvoNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu