reklama

Minister Čaplovič ide za 2 milióny EUR nakúpiť to, čo vraj už vie

8. januára predložil minister školstva Dušan Čaplovič na rokovanie vlády iniciatívny materiál, v ktorom  rozdelil odbory stredného odborného vzdelávania na odbory s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce a odbory, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce. Tie prvé budú preferované, druhé nepreferované. Toto rozdelenie sa týka desiatok odborov a bude sa využívať pri rozpise finančných prostriedkov na školské normatívy a bude mať zásadný vplyv na otváranie a zatváranie školských tried.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Tieto zoznamy kritizovali viacerí odborníci na trh práce. Osobne som varoval rodičov, aby sa nimi neriadili.

Štátny tajomník Chudoba ich obhajoval slovami, že zaradenie do zoznamov „bolo riešené v regióne s konkrétnymi podnikmi, ktoré vedia najlepšie čo treba". Na moju faktickú kritiku podloženú údajmi o tom, čo zamestnávatelia skutočne chcú zas ministerstvo reagovalo slovami, že spochybňujem skúsenosti a poznatky profesijných komôr a zamestnávateľských zväzov, ktoré spomínaný materiál tvorili s prihliadnutím na to, čo reálne potrebujú zamestnávatelia a investori. Ministerstvo, naopak, podľa vlastných slov „veľmi pozorne načúva postojom týchto organizácií, ktorých skúsenosti a vízie v spolupráci s kvalitnými absolventmi dokážu na Slovensku podporovať rast pracovných príležitostí".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ministerstvo tak tvrdí, že dostatočné analýzy na rozhodovanie o odboroch štúdia má a ďalšie nepotrebuje.

Na druhej strane ale ministerský ústav ŠIOV zároveň spustil obstarávanie pre zákazku „Model a metodika zberu dát kvantitatívnych predpokladov zamestnávateľov na študijné a učebné odbory" v predpokladanej hodnote neuveriteľných 2 026 000 eur. V ľudskej reči hľadá za dva milióny niekoho, kto mu urobí prieskum medzi zamestnávateľmi o tom, akých absolventov potrebujú (vrátane Čaplovičom obľúbeného softwarového riešenia). Tento prieskum sa má spätne týkať aj roka 2013, za ktorý už minister tento zoznam vydal, ako aj ďalších dvoch rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú dve možnosti, ako si takéto konanie vysvetliť:

A/ Prvou možnosťou je, že analytický materiál pre rozhodovanie o zoznamoch preferovaných a nepreferovaných odborov bol plne postačujúci a minister ide premrhať dva milióny na niečo, čo vôbec nepotrebuje.

B/ Druhou možnosťou je, že minister naozaj dnes nevie, čo zamestnávatelia potrebujú a ide to nákupiť za nesmierne vysokú sumu. V tom prípade boli ale predložené zoznamy len ďalším príkladom toho, ako pri vážnych rozhodnutiach v snahe zapáčiť sa minister veští z krištáľovej gule.

Ministra som sa opýtal, ktorá odpoveď je správna.

V oboch variantoch je však úplne zbytočné spätne zisťovať potreby zamestnávateľov za rok 2013.

Miroslav Beblavý

Miroslav Beblavý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  102
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Od malička mám sen. Chcem, aby sa na Slovensku žilo tak dobre, ako vo vyspelej Európe.Preto som vstúpil do politiky a kandidujem aj v parlamentných voľbách 2020. Aby som ľuďom na Slovensku pomohol v oblastiach, ktorým najlepšie rozumiem - vzdelávanie, verejné financie, boj s korupciou.V roku 2017 sme založili SPOLU - občianska demokracia. S kolegami pracujeme na tom, aby sme našu krajinu očistili od Kočnerovej generácie politikov. Zmenu k lepšiemu môžu zaistiť len najlepšie pripravení. Prečítajte si ako vznikla strana SPOLU.Nestačí vymeniť figúrky. Nový štýl politiky pre mňa znamená hľadať riešenia, nie spory. S naším koaličným partnerom, Progresívnym Slovenskom, sme pripravili zlomový program pre zlomové voľby. Prečítajte si Bod zlomu. Zoznam autorových rubrík:  správa týždňaarchívTransparentnosťškolstvoNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu