Nový pohľad na stravovanie

Pamätám stále na ten mierny šok, keď som ako dieťa videl môjho starého otca pri obede jesť zvyčajne najskôr mäso a až potom polievku. Mal som pocit, že jedna z mojich predstáv o spôsobe stravovania je vážne nalomená. Ten nový spôsob obedovania som bral, najmä po dedkovom vysvetlení typickou bernolákovčinou: „Chlapče, najec sa ždycky tak, jak ci chucí. Prečo by malo volakomu vadzit, že mám najskór chut na masso a né na poljévku?“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Odvtedy sa mi ďalšie predstavy o jedení nenalomovali. Až dodnes. Vracajúc sa do Bratislavy po diaľnici, zastavili sme sa, hladní ako psi, s manželkou v jednom z motorestov. Pomaly sa schyľovalo k večeru, preto som si chcel dať iba „druhé“ (bez polievky) a k tomu možno nejaký dezert. Pozerám na tabuľu s vyvesenými názvami jedál, aby som si vybral. S hlavným jedlom problém nie je, istí to guláš s knedľou. A k tomu nejaký dezert. V ponuke dezertov na moje prekvapenie vidím na konci aj novinky, ktoré som nikdy ako dezerty nevyskúšal...„Prosím vás, prečo máte medzi dezertami aj párky a praženicu?“ pýtam sa pani kuchárky, čakajúcej na moje prianie, čo mi má naložiť (na tanier).„Jéžišikriste, to nie sú dezerty, aj keď ich tam máme napísané. Inde sa nám už nezmestili!“ nevedel som, že mojou otázkou pani kuchárku tak vážne rozosmejem. Ide sa zadrhnúť od smiechu.„Milka, vidíš, jaké dezerty tam máme? To kto tam dal?“ kričí v smiechu na kolegyňku pri pokladni. Ona asi nie je tá, ktorej sa nezmestili...„Mne to nevadí, ja skôr takéto rozšírenie ponuky dezertov vítam. Prosím si teda ako dezert aj dve nožičky párkov s chlebíkom,“ objednávam aj maškrtu na záver.„Jééj, ja teraz neviem, čo vám povedať. Chcem urobiť všetko tak, aby ste sa k nám vrátili aj nabudúce,“ hovorí teta kuchárka podávajúc mi guláš aj „dezert“.„Nebojte sa, stačí ešte ponuku dezertov rozšíriť o klobásku, určite sa zastavím aj nabudúce,“ dodávam s úsmevom a beriem si svoje jedlo k stolu. Dišputu nad dezertami musím skončiť, inak umriem. Nie od smiechu, to hrozí skôr tetám za pultom, ale od hladu. Pritom s takým „dezertom“ na tanieri by to bola škoda. Ktovie, či si ešte niekedy na takýto chutný a výnimočný dezertík budem môcť brúsiť zuby...

Jozef Bednár

Jozef Bednár

Bloger 
  • Počet článkov:  774
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Milovník života, rodiny, dobrých ľudí. Šťastný manžel a otec troch detí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéSpoločnosťDumky a úvahyVážnejšie dumky a úvahyAutizmusViera a jaMédiá a komunikáciaMoje malé postrehySpomienky na minulosťPríbehy zo životaAko si žijemeNa margoBežecký tragédPohodička

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu