Sú to v podstate samé jednoduché veci, moja polovička to má so mnou v kuchyni relatívne jednoduché. Okruh mojich obľúbených jedál je pomerne stabilný, nemení sa len tak ľahko. Som konzervatívny jedák...Úplne najviac zo všetkého, absolútne brutálne:-) milujem šťaveľ (v Trnave vyslovujeme ščábel). To Vám je taká zelená rastlinka:-) rastúca v záhrade či na lúkach. Otec vraví, že sa dá jesť aj surový. Mne však chutí uvarený (čo s ním manželka robí pri varení, neviem:-), s vajíčkom a chlebom. Ono vyzerá to na prvý pohľad ako špenát. Ale špenát to nie je, toľko ospevovaný špenát šťaveľu (podľa mňa) nesiaha ani po členky...Takže šťaveľ s vajíčkom a chlebom keď mám pred sebou na stole, som najšťastnejší na svete. Excellent!!!Milujem aj krupičnú kašu. S grankom a práškovým cukrom navrchu. A úplne super je, keď je riedka - „vodová“ a nehrudkovitá:-). Moja polovička ju vie spraviť fantastickú, presne v týchto intenciách. Ja sa s krupičnou „hrávam“ a pripravujem ju tiež, ale býva skôr hustejšia. Deťom však chutí:-)...Krupičná kaša predstavuje moje spojivo s detstvom...Milujem aj chlieb s masťou, rajčinami a paprikou. Obyčajné jedlo, ktoré si dokážem pripraviť aj sám:-). V záhrade rodičov i starých rodičov je týchto plodov zeme dostatok, a masti tiež (tej nie v záhrade, ale v chladničke). Tu sa viac rozpisovať netreba, chlebík s masťou apod. je stará dobrá klasika. A poistka pre kuchárov a´la ja:-)...Milujem aj „mozočky“. Nie ľudské:-), ale „mozočky“ - produkty zo zabíjačky prasaťa na dedine. Keďže som na vidieku vyrastal, zabíjačky patrili k pravidelnému vidieckemu koloritu. A práve „mozočky“, prvé jedlo, ktoré okolo 10h na zabíjačke býva (po začiatku o 6h) na stole, je jedna velikánska delikatesa. U nás pri Trnave to chystáme (mamina so sestrou) na spôsob praženice, podáva sa to s cibuľkou a chlebom. Je to prvá labužnícka spomienka na práve zabité prasiatko...A k zabíjačke patrí ešte oldomáš. Jaterničky, krvavničky, zabíjačková polievka...Aj teraz sa oblizujem pri pomyslení na zabíjačkové menu:-)...Milujem aj šišky (dnes boli na večeru:-). Také šišky, aké vedela robiť v rodnej dedine moja nebohá babička z maminej strany, a aké teraz robí moja polovička. Šišky s lekvárom navrchu. Aj desať naraz zjem. Opakujem – myslím na domáce šišky. Nie všelijaké Dunkin Donuts a podobné vraj šišky:-)...Milujem napríklad aj rajčinovú omáčku. Čistú rajčinovú omáčku, do ktorej si nadrobím chlebík a zamiešam. Z jedál toho milujem ešte veľa. Palacinky. Zmrzlinu. Klobásky:-). „Čínu“...Svoje obľúbené jedlá mám aj v niektorých reštauráciách po Slovensku. V Bratislave v reštaurácii El Campo na Vysokej si napríklad vždy dávam Kuraciu panvičku. Je skvelá.V čínskych reštauráciách preferujem väčšinou chrumkavú kačičku:-). A na salaši pri Zvolene obyčajné bryndzové halušky...V podstate zjem všetko, čo poznám. Ak náhodou jedlo nepoznám, musím prekonať prvotnú bariéru strachu z toho, že nové jedlo nebude chutiť:-)...Ako z horeuvedeného nie je asi problém vydedukovať, skôr mi chutia jedlá a pochutiny nezdravé, pretože väčšinou iba tie chutia:-). Mlieko nepijem (mliečne jedlá však jem:-), preferujem „normálny“ biely chlieb:-), nemusím karfiol...Som jednoducho gurmán, ktorý v rámci zdravej výživy zje všetko...Dobrú chuť prajem aj vám:-):..
Všetko, čo mám rád alebo Šťaveľ poznáte?
Nebol som dnes na obede. A v priebehu dňa som „do seba“ dostal akurát tak párky... Nič nezvyčajné, cez týždeň sa mi to občas stáva. Aj preto chcem (už navečeraný:-) aspoň krátko napísať a týmto spôsobom vzdať hold:-) svojim (myslím si, že niektorým asi netypickým) jedlám...V texte nenájdete recepty, ale len voľnejšie myšlienky mojej maličkosti, skôr stravníka ako kuchára, na konto môjho toho – ktorého favorizovaného jedla...