reklama

Káva mnoho dáva. Ktorá je tá pravá?

Dvaja belosi, jeden čierny nápoj. Káva nie je iba povzbudzovačom na dodanie energie zavčas rána. Je to nápoj, ktorý dokáže aj z obyčajnej chvíle urobiť výnimočnú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vrana k vrane sadá, hovorí známe porekadlo. V prípade mňa a môjho manžela to teda platí. Aj keď v milión veciach sme rozdielni, lásku ku káve máme rovnakú. Káva je jedným z našich spoločných rituálov po príchode domov z práce. Je aj jedným z najčastejšie objednávaných nápojov, keď sa niekam spolu vyberieme. Kávu so sebou si kupujeme na benzínkach počas dlhej cesty autom. Káva nám obom krásne vonia. Kávu núkame návšteve, ktorá k nám zavíta. Skrátka, káva zbližuje.

Druhy kávy - Nie je káva ako káva
Dnes poznáme veľa druhov kávy. Espresso, espresso doppio, piccolo, ristretto, café latte, ochutené café latte, latte macchiato, frappé, lungo, americano, cappuccino, ľadová káva, írska, turecká, viedenská, alžírska káva, mocca káva, cortado, bezkofeínová káva. Líšia sa od seba objemom, množstvom kávy, množstvom mlieka a tiež aj pridanými surovinami ako zmrzlina, vaječný likér či šľahačka. V dnešnej dobe sa zásluhou bio - raw - fitness - vegan a ešte neviem akej filozofie dostali do popredia aj kávy s náhradami kravského mlieka, teda káva so sójovým či mandľovým mliekom, káva s odtučneným mliekom, ale aj zelená káva. Sama som sa zaradila medzi milovníkov tohto druhu "lattečka", a tak si s obľubou v známej sieti kaviarní objednávam veľké, teda grand skinny latte s karamelovou príchuťou (skinny = menej tučná verzia). Samozrejme, viem, že pridaním karamelu sa môj pôvodný fitness plán úplne stráca, ale pre to oklamanie vlastného ja za rovnakú cenu ako pri "normálnom" latte" to stojí :D

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: Pixabay)

Svojský fajnšmeker
Veľké latte má takmer pol litra, takže je to veru poriadny objem. Tradiční Francúzi, ktorí by snáď nikdy v živote nevypili inú kávu než malé espresso á là café au lait (káva s mliekom), by pri pohľade na mňa s pollitrákom kávy asi vypliešťali oči a v duši by ma za to uvrhli do tej najhoršej cely v celej La Santé (jedna z najhorších väzníc sveta, Paríž). Objem kávy je to, v čom sa s mojim drahým nezhodujeme. Ako už viete, ja preferujem latte, on espresso. Ja si doma robím kávu do väčšieho pohára, on do malého. Ja si kávu osladím menej, on viac. Mne je z kávy niekedy zle, jemu nie :D Niekedy si urobíme kávu s napeneným mliekom, čo je veľmi chutné. Bohatú penu posypeme škoricou a polejeme trochou medu. Vyskúšajte. Na vytvorenie peny môžete použiť šejker. Nalejte doň mlieko, vložte do šejkra špirálu (býva súčasťou šejkrov), poriadne ho uzatvorte a rýchlo "šejkrujte" hore-dole, kým vám nevznikne hustá pena. Tú potom lyžičkou vložte do šálky s kávou. Takáto káva sa osvedčila aj u mojej svokry, ktorá si ju vypýta zakaždým, keď nás príde navštíviť. A pritom bežne kávu s mliekom nepije.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Paula Mokrá)

A akú kávu máme najradšej? U nás doma panuje rozpustná, ľudovo nazývaná nesca. Boli časy, keď som pila výlučne zrnkovú mletú kávu bez cukru, a dokonca aj bez mlieka. Iba čistý čierny nápoj. Pila som ju pravidelne a iba takúto. Až raz som sa jej už asi prepila a ako lusknutím prstov ju začalo moje telo totálne odmietať. Nemohla som zrnkovú kávu ani len cítiť, okamžite mi z tej arómy skrútilo žalúdok. Odvtedy pijem iba "nesku". Zato môj manžel obľubuje aj zrnkovú kávu. V práci majú kvalitný kávovar, do ktorého vložíte zrnká kávy, zvolíte si druh kávy a o chvíľku si na nej môžete pochutnať. Kolegovia sa striedajú v zásobovaní, raz kúpi kávu jeden, potom druhý. No... malo by to tak byť. Ale aj tak poväčšine firmu zásobuje ten najväčší kávičkový labužník - môj muž:)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrnká, zrniečka
Všetci moji príbuzní vedia, že mám rada kávu. A tak je práve káva často aj darčekom pri príležitosti narodenín alebo menín. Jedného dňa nám do rodiny pribudlo balenie kvalitnej zrnkovej kávy. Tá vôňa sa nedá opísať. Pôžitok pre všetky zmysly. Ešte teraz ju cítim, keď zavriem oči a nadýchnem sa. Ach... Môj manžel si hneď chcel, samozrejme, zaliať šálku a vyskúšať, aká táto káva je. Povedala som mu, že môže celé balenie vziať a namlieť naraz na miestach na to určených, ale on trval na tom, že si ju namelie sám - pekne ručne na našom mlynčeku. Dobre teda. Vzal si náš malý mlynček, rozložil ho v kuchyni, prichytil o kuchynskú linku. Do vrchnej nádobky nasypal zrniečka kávy. A začal mlieť. Široký úsmev mu rozjasnil tvár, taký bol zlatý, ako si mlel kávičku a tešil sa z toho :-) Krútil rúčkou mlynčeka, krútil a krútil a krútil a krútil a krútil.... až zrazu zvolal: Už ma to nebaví! Nuž, mlynček je malý a ovláda sa ručne, dlhšie mu to trvá než stroju, ktorý poháňa elektrika. Ale zvládol to, namlel si potrebné množstvo zŕn a zalial si kávičku. Pochutil si na nej. Zaslúžene.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kávu alebo čaj? Chai, poprosím
Môj najstarší brat odišiel študovať do Nemecka. Po skončení školy sa zamestnal v meste, kde študoval. Pracuje v kaviarni. V umení kávičkárstva je už taký zbehlý, že dokonca chodieva na pracovné cesty po celom Nemecku školiť ostatných. Aj vo Francúzsku už dokonca bol. No čo dodať, som na neho právom hrdá :-) Vďaka bratovi som sa zoznámila so svojou novou vášňou, a tou je chai latte.

Viete, čo je chai latte? Je to nápoj z čierneho čaju, mlieka a špeciálneho korenia, ktoré celému nápoju dodáva nezameniteľnú chuť. Ako aj v prípade kávy, aj pri chai latte si môžete vybrať druh mlieka: kravské, nízkotučné (skinny), sójové či mandľové. Chai latte je dostupný vo viacerých chuťových variantoch, obohatený o vanilku, čokoládu, mango, mätu a rôzne ďalšie príchute. Chai latte som si úplne zamilovala, bola to láska na prvý glg. A tak sa pri návšteve môjho brata v Nemecku zo mňa stal verný zákazník, vysedávajúci v kaviarni a popíjajúci jeden veľký chai latte za druhým:) Mňam!

Káva je teda v našej domácnosti na dennom poriadku. Ponúka manželom priestor na zdieľanie zážitkov z uplynulého dňa, klebetia pri nej priateľky, pri káve sa odohrávajú aj pracovné stretnutia, ale vychutná si ju aj samotár. Môj manžel je svadobný DJ, a tak sa často stretáva so snúbencami práve na káve, aby spolu prebrali detaily blížiacej sa svadby. Kávu teda nemožno označiť iba za nápoj s obsahom kofeínu. Áno, niekedy ju pijeme iba pre toto. Ale častejšie v káve hľadáme priestor na oddych, pauzičku, siestu, utriedenie vlastných myšlienok. A ak je káva pripravená s láskou, jej hodnota sa znásobí ešte viac.

Titulná fotka: Pixabay

Paula Beinsteinová

Paula Beinsteinová

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ráno vstanem a viem, že nastala ďalšia kapitola v mojom živote. Ďalší deň, ktorý mi mnoho prinesie. Ak sa tak stane, píšem. Inšpirujú ma ľudia okolo, bezstarostný svet detí, veselý pes či nahnevaný sused. A keď nepíšem? Čítam, spievam, žijem, dýcham, tvorím handmade vecičky... a vnímam svet okolo seba, o ktorom neskôr zas čosi napíšem.. :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu