Je sója zdravá, či škodlivá?

Zdravou výživou a potravinami prospešnými pre naše telo som sa začala zaoberať intenzívnejšie odvtedy, ako môj otec zomrel na rakovinu, čo je tomu 6 rokov. Ako sa hovorí:“ Si to, čo zješ.“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je všeobecne známe, že tie správne potraviny dokážu byť veľmi prospešné pre naše zdravie a pomôžu zlepšiť, alebo aj vyliečiť mnoho chorôb. Ja osobne, keď som chorá, alebo cítim, že na mňa niečo lezie prvé, po čom siaham sú prírodné liečivá, či už zelenina, ovocie, rôzne oleje. 

V poslednej dobe sa zaoberám otázkou, či je sója zdravá, alebo naopak škodlivá. Nachádzam štúdie a názory, ktoré hovoria tak ,aj tak. Keďže sú bielkoviny dôležitým stavebným kameňom pre náš organizmus a telo si ich dokáže vyrobiť, iba prestavbou z iných proteínov, musíme ich prijímať z potravín. Kedysi som bola vegetariánka, ale potom som začala jesť mäso kvôli cvičeniu, jednoducho som mala pocit, že si to moje telo vyžaduje pri tej telesnej záťaži. Ale teraz som presvedčená, že moje telo nepotrebuje mäso a bielkoviny môžem plnohodnotne prijímať aj z iných potravín ako mäsa. A hľadám vhodné alternatívy, ktoré budú pre mňa najvhodnejšie a sú najmä rastlinného pôvodu. Sú to rôzne strukoviny, semienka, orechy a práve spomínaná sója, patriaca medzi bobuľovitú rastlinu pochádzajúcu z Číny. Zaujímam sa o túto potravinu najmä z dôvodu, jej častého využívania pri výrobe rôznych potravín. Skoro každá potravina obsahuje vo svojom zložení kukuričný škrob, alebo sóju.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Sója nebude pre nás škodlivá, pokiaľ ju budeme konzumovať v tej správnej podobe a to fermentovanej. Fermentácia je proces, pri ktorom sa rozloží na látky neprospešné zdraviu a fytáty, čiže dochádza k ničeniu toxínov. Potraviny, ktoré spĺňajú túto podmienku sú napríklad miso (slaná pasta), natto (fermentovaní syr s obsahom K2), tofu, tempeh (fermentovaný sójový syr).

Sója, ktorá nám škodí, je v nefermentovanej podobe a geneticky upravovanej. Čo znamená, že ju priemyselne upravujú do podoby polotovarov, ktoré obsahujú sójový proteín, ktorý s prirodzenou potravinou nemá nič spoločné. Je lacný a trvanlivý polotovar, preto je tak obľúbený v potravinárskom priemysle (sójové mäso a mlieko). Geneticky upravovaná znamená, že hlavnou pridanou vlastnosťou, je odolnosť, voči herbicidu Roundoup. Takže je jasné, že ani nemôže byť prospešná zdraviu, keď je napustená chemikáliami a toxínmi. 

SkryťVypnúť reklamu

 Konzumná spoločnosť a vidina zisku veľkých spoločností, má na svedomí, že zo sóji sa stalo to, čo je dnes a to priemyselne upravovanou a geneticky modifikovanou potravinou, pretože bez týchto úprav je zdraviu prospešná.V Bratislave nájdete už veľa bio obchodov, ktoré ponúkajú kvalitné a zdravé potraviny, ale samozrejme, že ich kúpou zaplače i vaša peňaženka. Alebo si treba v záhradke vypestovať svoje potraviny, vtedy máte stopercentnú záruku kvality. 

Tempeh
Tempeh 
Natto
Natto 
miso
miso 
Michaela Beladičová

Michaela Beladičová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Riadím sa heslom s úsmevom to ide ľahšie. Od detstva som tancovala, už ako malá 6 ročná som začala. Tanec a šport je mojou srdcovou záležitosťou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

36 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu