Čoraz viac ľudí v mojom okolí sa stravujú rôznymi spôsobmi, ktoré považujú za filozofiu, alebo druh životného štýlu. Či už je to vegánstvo, vegetariánstvo, vitariánstvo, paleo strava, ďalšie rôzne novovzniknuté alternatívy.
Ja sama sa snažím zdravo žiť a v poslednej dobe som si často začala pochutnávať na lososovi. Všimla som si, že ľudia aj v reštauráciách aj v obchodoch uprednostňujú z rýb najviac lososa. Hlavne teraz pred štedrým dňom som videla v nákupných košíkoch miesto tradičného kapra, kupovať ľudí lososa, čo ma veľmi prekvapilo. Ľudia si myslia, že si vybrali „zdravšiu alternatívu“, no opak je pravdou.
Všade čítam ako patrí losos k najzdravším potravinám a doktori ho tiež odporúčajú, vďaka jeho esenciálnym mastným kyselinám a to omega 3 a vitamínu D. Ako zlepšuje výkon mozgu, zaženie depresie a ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie. To je všetko pekné a pravda, ale je veľký rozdiel medzi lososom, ktorého chytili vo voľnej prírode z oceánu a ktorý vyrástol závratnou rýchlosťou na chovnej farme. Ide hlavne o nutričný rozdiel a to čím sa živil daný losos, ktorého máme na tanieri. Divé lososy vo voľnej prírode sa živia menšími rybami a inými organizmami. Lososy z chovnej farmy sú dopované antibiotikami a pesticídmi. Vykrmujú ich krmivom s vyšším obsahom tukov a obsahujú aj viac ťažkých kovov. Napr. arzén, olovo, polychlorovaný bifenylov (PCB). PCB sú chemické látky, ktoré sa svetovo považujú za nebezpečné a mali by byť z ekosystému eliminované. Ide iba o biznis, aby za čo najkratší čas, dosiahli čo najvyššiu telesnú hmotnosť. Je smutné ako to funguje v dnešnej konzumnej spoločnosti. Preto, ak máte možnosti, tak najlepšie je si sám dochovať a dopestovať a viete, že to je naozaj bio. V prípade lososa radšej zvoliť inú našu rybu, alebo aspoň obmedziť jeho konzumáciu.
