reklama

ČSOB reaguje: spolupracovníčku prepustili

Od hovorkyňe ČSOB Marty Krejcarovej som dnes dostal stanovisko k stredajiemu člnku, kde som popisoval mj zžitok z tejto banky: Zsadne nemžeme shlasiť s tvrdenm, uvedenom v člnku, že extern spolupracovnčka m prstup k dajom o vetkch klientoch ČSOB Stavebnej sporiteľne. Ide o absoltne myln informciu. Extern spolupracovnci nemaj prstup do kompletnej databzy klientov. Prstup zskavaj len vybran zamestnanci a spolupracovnci. Ich prstup vak nie je ku kompletnmu kmeňu klientov. S im k dispozcii len informcie o klientoch, ktorm poskytuj poradenstvo v oblasti stavebnho sporenia. Pri prstupe použvaj osobn prstupov meno a heslo. ČSOB Stavebn sporiteľňa využva technick zariadenia, ktor zabraňuj akmukoľvek neautorizovanmu prstupu k &ua

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Z uvedených faktov teda jednoznačne vyplýva, že osobnéúdaje klientov ČSOB Stavebnej sporiteľne nie sú a nikdy neboli ohrozené prístupom neautorizovanýchosôb.
ČSOB Stavebná sporiteľňa sa chce zároveň ospravedlniť zaprístup externej spolupracovníčky. Bolo to zlyhanie ľudského faktora, ktorémusa (napriek starostlivému výberu spolupracovníkov) nedá vždy vyhnúť. Prístupspolupracovníčky pokladáme za nevhodný a neakceptovateľný. Každopádne,toto zlyhanie bolo zlyhaním ľudského faktora, nie stavebnej sporiteľne. S príslušnouspolupracovníčkou stavebná sporiteľňa ukončila zmluvný vzťah.

Čo sa týka bezpečnosti , v stanovisku sa neuvádza, k akým konkrétnym údajom majú spolupracovníci v databáze prístup (napríklad či si tá pani ešte včera mohla pozrieť, koľko mám našetrené) - to však nechcem ČSOB vyčítať, asi by sa ťažko našla iná banka, ktorá by dobrovoľne prezradila viac, ako je nutné - "security by obscurity" je legitímny prístup k bezpečnosti.
Takisto veta, že "pri prístupe používajú osobné meno a heslo" nehovorí nič o tom, či sa dĺžka a kvalita hesla pravidelne kontrolujú a či majú spolupracovníci školenie, kde im vtlčú do hlavy, že si heslo nemajú lepiť na monitor. O úrovni zabezpečenia banky teda v skutočnosti stále nevieme vôbec nič - to však neznamená, že by na tom mala byť horšie (alebo lepšie) ako ostatné.

Druhá rovina prístupu k zákazníkovi - nemám veľkú radosť z toho, že pani z tretieho poschodia prišla o miesto, a nielen preto, že včera vysvitlo, že je to príbuzná mojej nadriadenej v SME :-). Neviem nič o jej ľudských kvalitách, možno je dobrá mama a možno mala len mimoriadne zlý deň. Každopádne dúfam, že si nájde prácu, ktorá jej povahe a schopnostiam padne lepšie, ako obsluhovanie klientov v banke.

Tomáš Bella

Tomáš Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  338
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Osobná stránka: about.me/tomas.bellaSkúste aj môj blog 1vetou.sme.sk. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSurfujemTechnológie a myZábavaMédiáStalo sa, napísalo saSpoločnosťPostrehyFotoSúkromnéO blogoch

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu