reklama

Moje novoročné počítačové predsavzatia

Zažil som už aj lepšie víkendy. V nedeľu ráno som chcel zapnúť počítač, ale on nechcel. Pri logu Windows tvrdohlavo zamŕzal a rozbehnúť sa dal iba v Safe móde, aj to iba občas. Tri pokusy o opravu inštalácie nepomohli, mrzol aj počas nich. Odrecitoval som krátku modtlitbičku za všetky systémové dáta na disku, naformátoval disk s novou partíciou a skúsil inštaláciu na čistý disk... a nič. Nové Windows boli nainštalované, ale odmietali sa rozbehnúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Pomôcť výnimočne nevedel ani priateľ na telefóne a nepomohla ani otázka publiku . Zostávalo 50 na 50 - vybral som sa do práce ukoristiť nejakú inú kópiu Windows (áno, ja viem, že sa to nemá, ale bol to stav všeobecného ohrozenia), ak by náhodou bola tá pôvodná chybná.

Keď som sa vrátil domov, napadlo mi, že pravdepodobnosť vyriešenia problému by bolo treba zvýšiť niekoľkými šamanskými trikmi - vecami, ktoré z praktického hľadiska ničomu nepomôžu, ale dávajú počítaču šancu zamyslieť sa nad sebou samým a začať znova fungovať bez toho, aby sa musel cítiť trápne, že vlastne nebol ani opravovaný.
Prevalil som ho teda nabok, aby videl, kto je v domácnosti pánom, poutieral papierovou vreckovkou zopár plôšok, ktoré sa mi zdali zaprášené, poštukal vypínačom vzadu a nachystal si nové CD Windows.
Finta zafungovala perfektne - v rozpore s logikou, ale v súlade so základným pudom sebazáchovy (Windows videli, že sa ich chystám už-už nahradiť inou - dokonca lokalizovanou! - verziou) sa počítač zrazu bez problémov rozbehol, veselo blikal a tváril sa, akoby sa vôbec nič nestalo.

Na rad prišla tá veselšia časť preinštalácie počítača - zbavený neuveriteľného množstva nainštalovaných programov na disku a tisícok chybných zápisov v registroch mi zrazu počítač pripadal, akoby mu pribudli ďalšie dva procesory a zdvojnásobila sa pamäť.

Poučený z krízového víkendového vývoja, stanovil som si preto v predstihu tieto predsavzatia, ktoré by som chcel budúci rok dodržiavať.

1. Na systémovom disku bude len systém. Nápad kúpiť si do počítača druhý fyzický disk považujem za svoju najlepšiu myšlienku od vtedy, čom som sa v piatej triede na základnej škole rozhodol, že nebudem policajtom. Pri akýchkoľvek problémoch s počítačom, ktoré končia preinštalovávaním Windows, ma to chráni nielen pred stratou dát, ale aj nutnosťou zálohovať množstvo gigabajtov cez sieť alebo na CD.
Oddelenie dát od programov však treba dotiahnuť do konca - aj poštový program si musí súbory odkladať na dátový disk, nie do C:\Program Files\Tu_ma_nikdy_nenajdes_ha_ha_ha.

2. V počítači budú len programy, ktoré POTREBUJEM . Dodržiavať toto prikázanie je pre počítačového nadšenca rovnako ťažké, ako pre maškrtníka vyhnúť sa cukrárni. Vždy sa nájde nová utilita, ktorú treba vyskúšať, nové vylepšenie pracovnej plochy, alebo štvrtý program na prezeranie obrázkov, ktorý treba nainštalovať, keby bol _náhodou_ lepší, ako tie tri predchádzajúce. Na začiatok odvykacej kúry som si uložil, že budem okamžite zahadzovať všetky CD z časopisov prinášajúce "sadu obľúbených shareware programov".

3. Nebudem sa spoliehať na to, že počítač je kamarát. Tentokrát ma férovo varoval deň vopred, keď da zrazu nečakane reštartol, no ďalej fungoval normálne. Našťastie mi to došlo a preventívne som skopíroval všetky dáta na druhý počítač, takže keď vzápätí vypovedal poslušnosť, prišiel som len o dokumenty, ktoré boli na ploche (150 MB adresár nazvaný "bordel", kde boli veci, ktoré sa, ehm, vymykali inej klasifikácii), a asi 50 neprečítaných tlačových správ a pozvánok prijatých za posledných pár dní (to mi ušetrí kopu času :-)). Odteraz ale budem všetky dáta zálohovať pravidelne. Fakticky. Určite.

A čo vy, čo najzáhadnejšie vám doteraz počítač vyparatil? Čo robíte, keď odmietne poslušnosť? Tiež ho ho bijete ? Alebo pravidelne zálohujete? Ako? Privítam vaše skúsenosti a veselé historky v diskusii.

Tomáš Bella

Tomáš Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  338
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Osobná stránka: about.me/tomas.bellaSkúste aj môj blog 1vetou.sme.sk. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSurfujemTechnológie a myZábavaMédiáStalo sa, napísalo saSpoločnosťPostrehyFotoSúkromnéO blogoch

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu