Jedlé bylinky - energetické bomby

Kto povedal, že šalát a jedlo sa dá urobiť len z kúpenej alebo dopestovanej zeleniny? Príroda nám ponúka celú priehršť rastliniek, ktoré sú jedlé, liečivé a plné energetiky, ktorú rastliny v obchodoch pomaly strácajú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Najcennejšie sú na jar, kedy ešte nie je sezónna zelenina a tieto divé bylinky pôsobia ako jarné energetické bomby.

Keď sa prechádzate v prírode,alebo po záhrade, možno ani neviete, že väčšina rastlín okolo ktorých chodíte je jedlá. Niektoré poznáte ako liečivé bylinky, z ktorých môžeme urobiť čaj. Ale veď keď sú liečivé a jedlé v čaji, prečo by nemali mať obdobné účinky aj na tanieri. Máte radi smoothies? Namiesto kupovaných byliniek a zeleniny, obohaťte ho o „burinky“Môžete ich použiť do wrapupomazánokšalátov, ako posýpku do polievok. Často chuťou pripomínajú kaleráb, brokolicu, kapustu, alebo mladý skorocel chutí jemne po orieškoch. Niektoré z „buriniek“ prežívajú svoju renesanciu, napríklad medvedí cesnak si dokonca môžete kupiť v obchode.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: www.lahke-recepty.sk)

Jedna zo známych „burín“ sa volá kozonoha (bršlica kozia noha). Ak ju raz máte na záhrade, nezbavíte sa jej. A ani to nerobte. Zjedzte ju. Dá sa z nej urobiť polievka, alebo len tak použiť do šalátu. Poznali ju už starí Rimania a použivali ju ako špenát, do šalátu a ako obklady. Táto „burina“ sa v latinčine volá príznačne Aegopodium podagraria – to druhé slovo vám asi niečo hovorí ... táto rastlinka totiž pomáha pri problémoch s dnou, reumatizmom, nakoľko podporuje vylučovanie solí kyseliny močovej. Uvoľňuje kŕče a pôsobí močopudne. Jej listy sa používajú aj ako obklady na zapálené miesta a boľavé kĺby. Jediný jej problém je, že je pomerne zle rozpoznateľná, treba si ju „napozerať“.

SkryťVypnúť reklamu

Ak ju poznáte, tu je recept na polievku z nej:

  • Mrkva, petržlen, zemiaky

  • Jemné jačmenné krúpy

  • Listy bršlice

  • Polievkové korenie

  1. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť.

  2. Mrkvu a petržlen osmahneme na oleji / masle a pridáme spolu s krúpami k uvareným zemiakom.

  3. Krátko povaríme a pridáme nadrobno nakrájané listy bršlice, okoreníme.

  4. Nechame mierne prevrieť a podávame.

Jedlé bylinky

Poďme k známejšim rastlinkám. To, že môžme jesť púpavu, alebo žihľavu je všeobecne známe. Ale vedeli ste, že si môžme spestriť tanier aj sedmokráskou, čakankou, kapucínkou, lopúchom, šťavelom kyslým a mnohými ďalšími?

Obrázok blogu
(zdroj: www.lahke-recepty.sk)

Kapucínka

  • jej listy majú výbornú, jemne pikantnú chuť a kvety chutia sladko-pikantne. Môžete ju použiť na chlieb, do šalátu, smoothies. Jej krásne žlté a červeno-oranžové kvietky okrášlia každé jedlo. Mimochodom, je to jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, pôsobí protizápalovo a má vysoký obsah vitamínu C.

Obrázok blogu
(zdroj: www.lahke-recepty.sk)

Sedmokráska obyčajná

  • má expektoračný účinok, pôsobí proti kašľu a zahlieneniu dýchacích ciest, pri zápaloch močových ciest. Keďže sa používajú kvietky, nasypte si ich do šalátu, okrášlite ňou chlieb natretý pomazánkou, alebo ozdobte kvietkami tortu malej princeznej. Efekt je úžasný.

Obrázok blogu
(zdroj: www.lahke-recepty.sk)

 Čakanka

  • jej koreň sa používa ako náhrada kávy, kvietky a mladé listy môžete použiť do šalátov, mladé lístky (výhonky) sparíme a polejeme maslom – podobne ako špargľu.

Žihľava – kto sa jej bojíte a ešte ste ju neochutnali, určite to skúste – pripravte si ju ako špenát, alebo ako polievku. Dáva jedlu mierne pikantnú, korenistú chuť a doteraz nikto neodmietol dupľu.

Medovka – väčšinou ju použiívame sušenú v čaji. Nič moc, že? Ale nechajte ju cez noc vylúhovať vo vlažnej vode, alebo si ju zalejete horúcou vodou, až vtedy zistíte akú má výbornú citrónovú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšie bežné burinky, ktoré by ste sa mohli naučiť využívať a sú dobre rozpoznateľné sú hviezdica prostredná, cesnačik lekársky, ďatelina, skorocel, pastierska kapsička, myší chvost, kuklík mestský a mnoho ďalších.

Obrázok blogu
(zdroj: www.lahke-recepty.sk)

Napríklad taká hviezdica. Rastie všade, všetci ju poznáme, ale vieme aj to, že obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, vápnik, draslík, priaznivo pôsobí na pľúcne a prieduškové problémy, uľahčuje vykašliavanie, používa sa pri liečbe močovej sústavy a kožných ochoreniach.

Stačí len nájsť miesto, kde sa bylinky dajú zbierať – tzn. nie pod vysokým napätím a v znečistenej oblasti – a môžete si ich nazbierať koľko potrebujete a zadarmo. Pozor však na zámenu byliniek. Platí to najmä pri mrkvovitých rastlinách. Treba si všímať kvet, listy, stonku aj koreň. Existuje medzi nimi veľa korenín, liečiviek, ale aj rastlín,ktoré môžu ublížiť. Bežná zámena je aj medvedí cesnak a konvalinka. Pri šťaveli zase platí, že by sa nemal tepelne spracovávať. Zbierajte iba tie, ktorými ste si istí, pribalte si na výlet bylinkovú encyklopédiu a učte sa ich poznávať. Možno budete prekvapení, koľko rastliniek u nás rastie a koľko z nich ste doteraz nez povšimnutia obchádzali.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho, že naozaj urobíte niečo pre svoje zdravie, zachováte sa aj šetrne k prírode. Byliny v obchodoch sa predávaju v plastových sáčkoch, kelímkoch. Bylinky si natrháte podľa potreby a ak aj viac, kľudne to môžete vrátiť späť do prírody.

Pri zbere však treba dodržať pár jednoduchých pravidiel:

  1. Pokiaľ sa ešte s bylinkami veľmi nekamarátite, pozorne si ich naštudujte, choďte do prírody s vreckovou encyklopédiou a pozorujte listy, kvety, stonky aj koreň. Nejedzte to, čím si nie ste istí.

  2. Zbierajte ich na čistých miestach, nie pod vysokým napätím, nepoškodené a svieže. Ak chcete listy, nájdite radšej rastlinky, ktoré sú viac v tieni. Rastlinky je najlepšie zbierať do vzdušných nádob – košíka, papierového alebo látkového vrecka.

  3. Začínajte postupne – aby ste sa naučili chute a aby ste si na seba s rastlinkou zvykli a zistili ako reagujete na rastlinku. Pomôže to aj pri prípadnej nepríjemnej reakcii – budete vedieť z čoho to je.

Jedlé bylinky nám pomôžu doplniť prirodzene stravu o živiny, ktoré sa už v bežnej strave v takom množstve príliš nevyskytujú, spestríme si nimi jedálniček, zároveň si môžeme urobiť krásnu prechádzku a naučiť seba aj deti spoznávať rastliny a zistíme, že príroda nám stále poskytuje veľké bohatstvo, na ktoré sme nejak zabudli pri našom pohodlnom živote. Ak vás zaujímajú bylinky pozrite si aj naše články Liečivé rastliny - ich význam pre organizmusImunita-posilnite ju liečivými rastlinamiBylinky a korenie v kuchyni dokážu liečiťAjurvédske bylinky a korenie, ktoré dokážu liečiť a seriál život s bylinkami.

Ervin Belušiak

Ervin Belušiak

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prešiel som viacerými zamestnaniami, od administratívy, cez IT až po predavača v obchode s bio potravinami. Nejde o to čo robíš, ale ako to robíš a či ťa to baví. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu