
Hneď na začiatku by som chcel upozorniť , že niesme zástancami žiadnej značky kávy , kaviarne alebo pražiarne . Sme len kávoví nadšenci , zaujímajúci sa o kávu od jej vzniku až po šálku v kaviarni .
Pod fotografiou v profile je , že som barista SCAE. Čo je to vlastne barista ? Je to druh zamestnania , kvalifikácie , ba priam šialenstva v odbore kávy a teplých nápojov . Kvalitný barista , by mal ovládať prípravu kávových nápojov na základe espressa ako aj ich objemy a názvy! Ak si objednáme espresso a barista sa vás spýta či piccolko , alebo to väčšie vedzte , že má od kávy presne tak ďaleko ako ja k jadrovej fyzike .
SCAE je skratka pre najväčšiu a najrešpektovanejšiu organizáciu zdrružujúcu baristov , kaviarne a pražiarne .
Treba si preto uvedomiť , že káva si zaslúži patričnú pozornosť , pretože ju pijeme každodenne . Mali by sme tak vedieť ako sa ktorá volá .
Tak pekne od začiatku . Ak si v Taliansku popýtame piccolo , váš čašník sa na vás nepekne pozrie . Prečo ? Po Taliansky to znamená malý . Malý čo ?
Espresso je teda káva v malej šálke , ktorá by mala mať objem do 70 ml. Samotný nápoj má mať 30 ml .
Omyl spotrebiteľov pri tomto nápoji je ten , že si myslia "Je to príliš malé to mi nepomôže". Opak je však pravdou . Espresso je nápoj , ktorý prejde mechanizmom na výrobu kávy . Spravidla je to 20-30 sekúnd . Prejde teda len najsilnejší a najaromatickejší extrakt s krémovou penou hustotou pripomínajúci viac olej ako vodu . Kávové zrniečko obsahuje oleje , ktoré sa sem pri tlaku 9 barov extrahujú .
Pressko s mliečkom . Je to aj vaša obľúbená kombinácia v kaviarni ? Ak ste odpovedali áno nevadí . Pred pár rokmi tomu tak bolo aj u mňa. Kávy teda dostanete viac , otázna je však jej kvalita a škodlivosť . Pri extrakcií , ktorá trvá viac ako 25 sekúnd sa luhujú aj neprirodzené a škodlivé látky .
Pri nápise Turecká káva by sa určite potešili turisti z tejto krajiny . Ako to s ňou je ? Jednoducho , turecká káva sa pripravuje v špecifickej nádobe zvanej džezva . Káva sa varí na miernom ohni a s pridaním škorice a cukru . V naších zariadeniach sa však pod týmto názvom skrýva káva zalievaná . Ak sa chceme baviť o kávovej kultúre na slovensku a vy sa nedokážete vzdať svojej lahôdky "zo spodkom" popýtajme si jednu zalievanú namiesto tureckej .
Toľko ku najčastejším chybám v zariadeniach ponúkajúcich kávu . Ku nášmu ďaľšiemu článku už budeme pridávať aj videá , ktoré budú trvať dve až tri minúty . Budú sa zaoberať kávou ako takou od jej pestovania , zberu , transportu , až po praženie a prípravu .
Môžete sa však tešiť aj na porovnanie slovenskýh pražiarní a v poslednej fáze zavítame aj do vašej obľúbenej kaviarne a ponúkneme kávovým nadšencom videozáznam .
Do skávenia piatelia :)