reklama

Káva, ktorú pijeme doma

Ako som sľúbil naposledy, dnes sa budeme venovať káve mletej, bezkofeinovej, instantnej a nakoniec si predstavíme alternatívne spôsoby prípravy kávy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Lacná mletá káva
Lacná mletá káva 

Rozmýšľal som ako sa dostanem ku začiatku tejto témy. Uvedomil som si však, že Slovensko a doba pred súčastným režímom v nás zanechala stopy v mnohých oblastiach. Medzi nimi je aj káva. Či si to už niekto uvedomuje, alebo nie v 90. rokoch 20. storočia bola k dispozícií len jedna káva. Mletý nápoj údajne z východného Slovenska, ktorý sme si zvykli kúpiť a zaliať. Grunt, spodok sa v našom životabudiči stal neoddeliteľnou súčasťou. Doba sa však mení a my zisťujeme, že káva nieje len so spodkom a čierna.

Uvedomili ste si niekedy ako dlho vydrží krásna aróma vo vašom čerstvo kúpenom balíčku mletej kávy? Áno prirodzene prvý deň možno dva máme radosť z vône a možno aj chute, ale prečo to vydrží len tak krátko? Je to spôsobené jediným pravidlom. Kávu by bolo ideálne skonzumovať tri mesiace od upraženia a 15 minút od zomletia. Vákuovo balená káva leží v skladoch a obchodoch niekedy aj cez rok a to je dôvodom jej malej výdrže arómy. Toto by však bola na mletej káve tá menšia chyba. Káva sa melie dopredu aj kvôli tomu aby konečný konzument teda ja a vy nemohol vidieť čo je súčasťou kávy. Často sa stáva, že minimalizácia ceny spôsobila neodstatok financií na odstránenie kamienkov a korienkov. Takáto lacná káva sa upraží a namelie a my tak nevieme čo pijeme. Preto je lepšie vyhrabať mlynček od starých rodičov, oprášiť ho a namlieť si kávu pred jej prípravou. Len tam máte istotu, že viete čo sa v káve nachádza.

Ak pijete kávu zalievanú a nikdy ste nefajčili vedzte, že jedna šálka takejto kávy sa pri luhovaní približne 15 minút obohatí okrem horkej kávovej chute aj o decht. Nejde však o zanedbateľné množstvo, pretože ak vypijeme jednu zalievanú kávu denne svoj žalúdok zaťažíme približne takou dávkou dechtu ako v piatich cigaretách. Pýtate sa ako to je možné? Veľmi jednoducho pri pražení vzniká aj percento popolu, ktoré sa v káve uchováva a my ho vypijeme. Túto dávku môžeme minimalizovať domácim kávovarom alebo inou alternatívnou výrobou kávy o ktorej si ešte dnes povieme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezkofeinová káva je ako už názov hovorí bez kofeínu a my si ju tak môžeme dopriať aj večer, alebo ju s obľubou pijú tehotné mamičky. S vlastnej skúsenosti však viem, že sa jedná o placebo efekt. Ak si niekto dá kávu s kofeínom v domnení, že je bez neho zaspí ako batoľa tak či tak. Takáto káva môže obsahovať maximálne jeden gram kofeínu na kilogram kávy. 
Kofeín sa dostáva z kávy troma spôsobmi:
1. pomocou dychlormetanu - káva sa premýva chemikáliou, ktorá nieje v žiadnom prípade pre naše telo prospešná. Takmer vždy sa isté percento dostane do kávového zrnka a my ho tak pijeme. Keby toto vedel váš lekár, určite by vám ju neodporučil
2. pomocou oxidu uhličitého - káva sa premýva a neskôr extrahuje pri tlaku 250 barov čo úplne zmení chuť kávy. V každom prípade je tento spôsob zdravší, ale keďže aj nákladnejší tak menej používaný.
3. pomocou vody - tento spôsob nám škodí nejmenej, ale keďže káva by sa musela vo vode macerovať približne mesiac je tento spôsob najdrahší a takmer vôbec sa nepoužíva
Z mojej baristickej praxe viem, že každá mamička si dá bezkofeinovú kávu v domnení, že jej aj dieťaťu, ktoré žije pod jej srdcom nieje až tak škodlivá. Dovolím si tak tvrdiť, že jedna šálka prirodzenej kávy jej ublíži menej ako táto pseudo "zdravšia" náhrada.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po zalievanej káve je druhá najpoužívanejšia takzvaná "NESKA". Svoju popularitu určite nabrala po tom, čo ľudia zistili, že sa môžu bez strachu napiť kávy a žiadny "grunt" nás nečaká.
Jej výroba je však už o niečo viac odradzujúca. Výrobcovia v prvom štádiu do obrovských nádob nasypú namletú káva a zalejú ju vriacou vodou. Prebytočnú vodu vypustia a odpad, ktorý poznáme zo zalievanej kávy sa pomocou zamrazenia zbaví aj poslednej prebytočnej vody. Následne sa namelie, poprípade pridá sójové mlieko a cukor a máme novodobý produkt . Viete aký ? Áno je to 3 v 1. Pijeme teda už raz zaliatu kávu. Viete si predstaviť, že pijete kávu ktorú si pripravíte už z raz zaliatej kávy? Ja teda nie!

Pre tých, ktorý obhajujú tieto druhy kávy tým, že nemajú financie na drahé návštevy kaviarne, alebo kúpu espresso prístroja na doma mám niekoľko lacnejších alternatív. 
Prvou je Aeropress. Je to platový mechanický prístroj, do ktorého nasypeme namletú kávu ( ideálne na ručnom mlynčeku ) zalejeme horúcou vodou a pomocou tlaku ju pretlačíme cez filtračný papier. Decht sa tak minimalizuje a my si za jendorázovú investíciu približne 35 € môžeme s čistým svedomím povedať, že pijeme zdravšiu kávu.
Druhým spôsobom je Mocca press. Pre tých ktorým tento názov nič nehovorí "koťogo" je jeho názov druhý. Je to malý prístroj zvyčajne vyrábaný z hliníka, do ktorého nasypeme namletú kávu, do spodnej časti studenú vodu a položíme na plynový varič. Po približne piatich minútach sa prevretá voda vďaka zákonom fyziky pretlačí cez kávu a v hornej nádobke nás počká krásne voňavý nápoj.
Tretím spôsobom je chemex. Pýtate sa čo to je? Už názov hovorí o tom, že je to uspôsobená chemická skúmavka na tento účel. Do vrchnej časti umiestnime navlhčený filtračný papier a nasypeme čerstvo namletú kávu. Zalievame ju vodou, ktorá má maximálne 95 stupňov Celzia a počkáme kým sa voda vlastnou váhou dostane cez kávu a filter. Môžeme ju aj dolievať, ale nie dlhšie ako 5 minút. V e-shopoch je táto pomôcka odstupná približne za 40 €.

Tieto tri základné alternetívne metódy sú najpoužívanejšie a aj cenovo najdostupnejšie. Verte mi, že ich cena sa vám na zdraví mnohonásobne vráti a vy si užijete chuť kávy ako ste ju doteraz nepoznali.

Ak sa rozhodnete si jeden z nich nájsť a objednať cez e-shop, určite sa poobzerajte aj po káve upraženej na Slovensku a pomôžte tak malým pražiarňam, ktoré sa snažia robiť kávu kvalitne a bez drahého marketingu. Vedzte, že pôžitok bude väčší a rozdiel medzi instantnou, alebo mletou kávou a kávou, ktorú si takto zaobstaráte je približne 5 centov na šálku.

Do skávenia priatelia.

Marek Benikovský

Marek Benikovský

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Barista SCAE Zoznam autorových rubrík:  úvodSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu